hren
 

Tema vojnog roka ne izlazi iz fokusa javnosti. Iako je od strane nadležnih malo toga službeno otkriveno, već se zahuktala široka javna rasprava. No, čini nam se da su među onima koji zagovaraju vojni rok u glavnini osobe koje takvom odredbom ne bi bile zakvačene, dok se srednjoškolcima te nešto starijom mladeži, 'ljetovanje u vojnom kampu' i ne čini baš privlačnom idejom.

Spominjali smo prethodno da nijedna zemlja u okruženju Hrvatske nema obvezni vojni rok te da će tako u dogledno vrijeme i ostati. Premda su se u Srbiji, kao i u Hrvatskoj u zadnje vrijeme puštati probni baloni vezani uz ponovno uvođenje vojne obveze, premijer Vučić je prije nepunih sedam dana rekao da ništa od toga jer Srbija nema novca za to.

Inače, ono po čemu su još slične priče oko vojnog roka u Hrvatskoj i Srbiji je to da su u anketnim upitnicima ZA ponovnu vojnu obvezu, uglavnom ispitanici stariji dobi, odnosno one koje ne bi zakvačila regrutacija.

- Među ispitanicima, najviše onih koji su za vraćanje vojnog roka ima 40 i više godina. Što se mlađih generacija tiče, oni su više za to da u Srbiji i dalje ostane profesionalna vojska, izjava je koju je prije mjesec dana glede ove teme rekao srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević za Informer.rs

Mladež bi radije uvodila neke druge mjere

Kada se prošle godine u javnom prostoru zavrtila priča o vraćanju obveznog vojnog roka, proveli smo anketu na portalu o tome što mladež misli o takvoj ideji.

U njoj je sudjelovalo oko 500 ljudi, među kojima je iznad 61 posto njih izrazilo protivljenje obveznom vojnom roku. Nešto više od trećine sudionika ankete glasalo je suprotno. 

Istom temom se prije nekoliko dana pozabavila i Slobodna Dalmacija, čiji je novinar porazgovarao s nizom splitskih maturanata. Kako navodi u članku za uvođenje vojnog roka bilo je troje njih, a s druge strane 20-ak ih se takvoj ideji usprotivilo. 

- Bili bismo nakon obuke spremniji za neke izazove, za neke druge stvari na koje nismo navikli, rekao je za spomenuti izvor Vedran, koji je pobornik uvođenja obuke.

S druge strane, bilo je niz stavova koji su kontra vraćanja obveznog vojnog roka, koji se ne služi od početka 2008. godine. 

- Čemu oružje?! Nama treba reforma školstva, a ne priprema za rat, rekao je Dario, koji je kao što iščitavate iz izjave protivnik vojne obveze.

Naravno pojedinim sugovornicima Slobodne Dalmacije, ne sviđa se ni ideja da ono najdulje i najljepše ljeto između srednje i fakulteta, potrate na obuku u vojarni. Osim toga, neki su pojasnili da bi radije to vrijeme iskoristili da uprihode koju kunu za nastavak školovanja.

- Zašto bi itko od nas bio marioneta u rukama NATO-a? Za koga bismo se borili? Zašto bismo ginuli za one koji u isto vrijeme piju šampanjac i svoju djecu sklanjaju na sigurno?, postavio je niz pitanja jedan od maturanata.

Javila se i Facebook inicijativa 'Hoću #punotogavažnijeg, a ne vojni rok

Iako nam se čini da je u javnosti manje onih (osobito mlađih, na koji se odluka izravno odnosi) koji zagovaraju vojnu obvezu od protivnika te ideje, glasne su i jedna i druga strana.

Jedan vrlo oštar, premda možda ne i neočekivan stav smo čuli od uglednog splitskog psihijatra Gorana Dodiga, koji je trenutačno i zastupnik u Saboru, kamo je dospio preko liste HDZ-ove koalicije.

- Vojni rok apsolutno da. I to vojni rok od četiri mjeseca, što bi bilo dostatno da se nauče osnovne vojne vještine. Predlažem da se ta četiri mjeseca priznaju u radni staž, kako to ne bi bilo “izgubljeno vrijeme” i da služenje vojnog roka bude “olakšica” pri zapošljavanju, rekao je Goran Dodig za Slobodnu Dalmaciju.

Psihijatar smatra i kako je neodgovorno bilo uopće ukinuti obvezu služenja vojnog roka, obzirom na nemirnu geopolitičku situaciju u svom okruženju, gdje neke zemlje imaju stalne i otvorene pretenzije prema Hrvatskoj.

Imaju li neke zemlje pretenzije prema hrvatskom teritoriju teško je reći, ali ponovimo po treći put da nijedna zemlja u okruženju nema obvezni vojni rok. Ipak, psihijatar navodi neke razloge zašto bi ga mi trebali uvesti.

- U vojsci se uči redu, radu, disciplini i stvaraju se odnosi čovjek-čovjek i čovjek-zajednica, kao i odnosi prema državi, a uči ih se i domoljublju na ispravan način. U vojsci im treba prezentirati što su sve njihovi očevi i djedovi napravili za ovu državu, da bi oni mogli u njoj uživati, rekao je Dodig za isti izvor te se usput pitao odakle mladima pravo da od države traže radno mjesto, ako oni to radno mjesto ne žele braniti.

Istovremeno jučer kada je objavljen ovaj razgovor, na Facebooku je niknula grupa Hoću #punotogavažnijeg, a ne vojni rok.

- Dok Vlada želi uvesti vojni rok, koji će nam godišnje uzeti 300 - 400 milijuna kuna, mi želimo #punotogavažnijeg! A Plenkoviću je to ionako sitan novac, stoji u opisu grupe. 

Članovi također nižu razne objave o tome što bi bilo prioritetnije od obveznog vojnog roka.

- Želim da sve škole imaju iste uvjete, jednosmjensku nastavu, dvorane, grijanje. Wc u školi, a ne izvan skole i bez vode!, jedan je od statusa u grupi.

Izvor: Srednja.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij