hren

Ante Šprlje i Božo Petrov pošteđeni su služenja vojnog roka zbog problema s vidom, Tomislav Ćorić je oslobođen, a Davor Ivo Stier nije izvučen na novačenju u Argentini

Zbog aktuanih najava uvođenja obavezne vojne obuke, zanimalo nas je jesu li čelni ljudi države odslužili vojni rok.

Za N1 su potvrdili da premijer Andrej Plenković nije odslužio vojni rok, koji je u vrijeme njegove mladosti bio obavezan.

"Andrej Plenković oslobođen je služenja vojnog roka iz zdravstvenih razloga zbog urođene anemije", odgovoreno nam je ranije iz Vlade.

"Božo Petrov oslobođen je služenja vojnog roka zbog problema s vidom", rečeno je za N1 u Uredu predsjednika Sabora.

Ni Plenkovićev najbliži suradnik Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, nije služio vojni rok. Rodio se u Argentini, a prema tamošnjim zakonima, kako su rekli za 24sata u njegovu uredu, nije ni trebao služiti vojsku. U to vrijeme, doznajemo, u Argentini su se izvlačila godišta koja trebaju služiti vojni rok. Stiera nisu izvukli.

Vojsku nije služio ni Mostov ministar Ante Šprlje, koji ostavlja dojam da mu je žao što je propustio to iskustvo: "Dok sam završio fakultet, promijenili su kriteriji i zbog vida nisam mogao u vojsku. Ali sam inače prošao obuku s oružjem i bavim se streljaštvom. Nisam doživio kao tragediju što me nisu primili jer sam već imao solidno vojno znanje, a znao sam da država ide prema ukidanju vojnog roka".

Ni Ćorić ni Butković nisu bili u vojsci

Još dva HDZ-ova 37-godišnjaka u Vladi, nisu služila vojni rok. Riječ je o ministru rada i mirovinskog sustava Tomislavu Ćoriću te ministru mora i prometa Olegu Butkoviću. Njihove biografije ne pokazuju da su u karijeri imali pauzu u kojoj bi učili baratanje oružjem u slučaju ugroze države.

Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora i čelnik HSP-a Ante Starčević, maknuo se u zavjetrinu civilne službe vojnog roka u državnoj upravi, a njegova je stranka predlagala obvezni vojni rok za sve muškarce u Hrvatskoj.

No druga dva istaknuta HDZ-ova ministra našla su šest mjeseci u karijeri koje su posvetili pripremama za obranu države. Ministar Zdravko Marić, uz vrlo dobro obrazovanje i brzi uspon u karijeri, odradio je šest mjeseci u Požegi 2001. godine. Odgovorio nam je precizno vojnički. Tomislav Tolušić je nakon Pravnog fakulteta također odradio šest mjeseci vojnog roka, pišu 24sata.

Veterani rata

Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić 1992. godine je napunio 18 godina. Otišao je na Stomatološki fakultet, specijalizacije, pa je tek sa 27 godina odradio “obvezu državi”.

U Vladi sjede i oni koji su veterani Domovinkog rata. Prvi među njima je general Damir Krstičević, ministar obrane, koji želi vratiti vojni rok barem na mjesec dana. Tu je i HDZ-ovac Tomo Medved, koji je svoju dužnost domovini odradio u elitnim Tigrovima. Od mostovaca je poznato kako je Vlaho Orepić bio jedan od istaknutih sudionika Domovinskog rata na južnom bojištu i sudjelovao je u obrani i oslobodilačkim operacijama. Manje je poznato da se ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, kao čovjek koji se bavio alpinizmom, dragovoljno prijavio u vojsku u vrijeme rata. S kolegama je činio poseban sastav koji je boravio na Velebitu u najtežim uvjetima u izviđačkim misijama. 

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij