hren

http://www.kastela.org/images/stories/novosti/2013/05/radacic-izbori/branko%20radacic.jpg

ZAKLJUČCI S OKRUGLOG STOLA
Hrvatska socijalno-liberalna stranka u petak je u Zagrebu održala okrugli stol na temu «Pravo na vodu je ljudsko pravo», a tom prigodom član predsjedništva HSLS-a i predsjednik Županijske skupštine HSLS-a Branko Radačić, kazao je za Portal kako HSLS pokreće inicijativu da ova tema postane i ustavna kategorija.

- Polazeći od svojih temeljnih načela zaštite interesa pojedinaca, građana i države, smatramo da je hrvatskim Ustavom pravo na vodu potrebno proglasiti temeljnim ljudskim pravom – kažu liberali i u nastavku navode niz razloga za to.

Između ostalog, voda je životno važni resurs, stoga ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta ili bilo kojim drugim interesima, već je pravo na vodu čovjekovo iskonsko pravo.
Zakonske odredbe nisu dovoljno snažno jamstvo da će voda i dalje biti nekomercijalno opće dobro jer su izmjene zakona lako provedive i tu uvijek postoji opasnost zloupotrebe njihove izmjene na štetu javnog interesa.
Ustavno proglašenje prava na dostupnost vode za ljudsku upotrebu je najbolja pravna zaštita od rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe.
Privatizacija djelatnosti vodoopskrbe neminovno nosi rast cijena usluga prvenstveno radi ostvarivanja profita što stvara rizik da isporuka vode kao zajedničkog dobra može biti uskraćena.
S vremenom će potreba za vodom sve više rasti, te će preuzeti strateški značaj kakav danas ima nafta. Stoga vodu treba zaštiti i osigurati da bude prvenstveno na korist građanima Republike Hrvatske.

- Predlažemo da se postojeći Ustav RH dopuni novom  ustavnom odredbom po kojoj su vodni resursi primarno u funkciji opskrbe građana i kućanstava. U tom smislu voda ne smije biti tržišna roba.
U Hrvatskoj su vodni resursi zakonski regulirani kao nekomercijalno opće dobro. Međutim, promjenu zakona je proceduralno i operativno mnogo lakše provesti nego što bi to bio slučaj s Ustavom gdje je procedura izmjena znatno složenija. Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena  raznim  pritiscima pa i onim koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrjednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava.

U svijetu su zabilježena  mnoga negativna iskustva s privatizacijom sustava vodoopskrbe koja je popraćena velikim poskupljenjima isporučenih usluga. Zbog toga postoje primjeri privatizacije i naknadne rekomunalizacije ove djelatnosti u nekim većim europskim gradovima. Uvažavajući gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj, smatramo kako je u području vodnih usluga potrebno osigurati nadzor i državnu regulaciju ove djelatnosti.

S obzirom da će potreba za vodom sve više rasti zbog porasta stanovništva, loše kvalitete vode u najmnogoljudnijim zemljama svijeta, uslijed klimatskih promjena i sl., potrebna je veća kontrola obnovljivih zaliha vode kojima je Hrvatska iznadprosječno bogata.
Smatramo kako je hrvatsko društvo danas dovoljno zrelo za novi civilizacijski iskorak i da su postojeće političke elite dovoljno odgovorne i državnički zrele da prepoznaju dugoročnu važnost proglašenja prava na vodu, ljudskim pravom, kao prioritetni nacionalni interes.

Ističemo kako ova inicijativa ne podrazumijeva da je država dužna osigurati vodu besplatno. Njome se želi onemogućiti bilo kakva diskriminacija u pristupu vodi te osigurati njena ekonomska dostupnost.
HSLS predlaže da se sama procedura koja prethodi izmjeni Ustava provede na temelju zahtjeva petine ukupnog broja saborskih zastupnika, bez potrebe organiziranja referenduma što je organizacijski zahtjevnije i financijski puno skuplje.
Također, smatramo kako na predloženi  način, izmjena Ustava neće zahtijevati veće zadiranje u ostalu legislativu – zaključci su s okruglog stola liberala.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij