hren
 

Agencija Fitch zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2003. godine.

Povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8%  BDP-a u 2016. godini, što je, kako ističe, znatno manje od 2,6%  deficita koji se prvotno planirao proračunom.

Iz agencije ističu da je dijelom to poboljšanje ciklično, kroz bolji od očekivanja rast prihoda i slabiju od očekivanja kapitalnu potrošnju. No, i nominalno zamrzavanje potrošnje tijekom godine također je pomoglo ograničiti deficit, navode. Rezultat toga je primarni suficit koji je doveo do smanjenja javnog duga na procijenjenih 84,8% BDP-a, po prvi put od 2007. godine, ističu.

Agencija Fitch očekuje da će deficit opće države ostati na otprilike 2% BDP-a u nadolazećem razdoblju, podržavajući trend smanjenja javnog duga. Ocjenjuje i da su HDZ i MOST opet u savezu, no da bi ova koalicija mogla biti stabilnija s obzirom na promjenu u vodstvu HDZ-a i većoj većini u parlamentu. 

Fitch je već druga rejting agencija koja je u zadnjih mjesec i pol dana poboljšala izglede za hrvatski rejting - Standard&Poor's  je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani.

Današnje povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8% BDP-a u 2016. godini, popuštanjem političkih rizika nakon formiranja nove koalicijske vlade u listopadu 2016. te ubrzanjem gospdoarskog rasta u prošloj godini na procijenjenih 2,8%. 

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije Fitch, Standard&Poor's i Moodys i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada još samo Moody's drži negativne izglede, a Fitch i Standard&Poors' ih od drže stabilnima.a

Izvor : HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij