hren
 

MARŠ ŽENA
Više od milijun ljudi prosvjedovalo je u subotu u nekoliko američkih gradova protiv Donalda Trumpa, što je prvi znak s kakvim bi se razmjerima protivljenja javnosti mogao suočiti američki predsjednik na početku mandata.

Stotine tisuća žena marširale su centrom Washingtona, mnoge noseći ružičaste šešire, ali i ulicama New Yorka, Los Angelesa, Chicaga, Bostona i drugih američkih gradova.

Trump je tijekom kampanje razljutio mnoge liberalne Amerikance svojim ponižavajućim komentarima o ženama, muslimanima i Meksikancima.

"Marš žena" na Washington izgledao je po brojnosti sudionika veći nego Trumpova inauguracija.

Oragnizatori su policiji prijavili da očekuju oko 200.000 ljudi, ali je masa izgledala znatno veća od toga i protezala se više od milje (1,6 km).

Planirani marš u Chicagu toliko je narastao da su organizatori odustali od šetnje ulicama i održali masovni skup na jednom mjestu. Policija je priopćila da je bilo više od 125.000 ljudi.

Prosvjedi zorno ilustriraju koliko je Amerika podijeljena zemlja, koja se još nije oporavila od mučne kampanje 2016.

"Uznemirene smo svime što Trump namjerava napraviti", rekla je 35-godišnja Bonnie Norton.

Pam Foyster iz Colorada kazala je da je atmosfera podsjeća na prosvjede protiv rata u Vijetnamu 60-ih godina prošlog stoljeća. "Imam 58 godina i ne vjerujem da ovo moramo opet raditi", kazala je, aludirajući na borbu za ženska i građanska prava.

Iako njegova stranka sada kontrolira i Bijelu kuću i Kongres, Trump je suočen s golemim protivljenjem dijela američkog društva na početku mandata, razdoblje koje inače više slični na medeni mjesec novog predsjednika i javnosti.

Ankete pokazuju da je Trump najnepopularniji američki predsjednik na početku mandata u povijesti.

Desetine tisuća žena sudjelovalo je u "sestrinskim" prosvjedima protiv Trumpa u Sydneyju, Londonu, Tokiju i brojnim drugim gradovima Europe i Azije.

Trump se danas oglasio na Twitteru, ali nijednom riječi nije spomenuo prosvjede.

Washingtonski metro zabilježio je do 11 sati ujutro 275.000 putnika, za 82.000 više nego u petak u isto toliko sati, na dan Trumpove inauguracije.

Prosvjed je bio miran, suprotno od nasilnih događanja dan prije, kada su nezadovoljnici razbijali izloge, palili automobile i tukli se s policijom.

Mnoge prosvjednice nosile su "pussyhats", ružičaste kape s mačijim ušima, što je referenca na Trumpovu izjavu iz 2005., koja je isplivala tijekom kampanje, da žene grabi za genitalije.

Na prosvjedu je bilo i poznatih osoba, poput Madonne i donedavnog državnog tajnika Johna Kerryja.

Izvor : Jutarnji.hr

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • (Gost_7243)

  Uzalud trud Sorosevim sviračima. Šta ne štrajkaju za prava žena u Saudijskoj Arabiji, koja je financirala Clintonovu?
  Majko mila, ne želim niti mislit šta bi bilo da je pobijedila kandidatkinja "demokratske" stranke.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2242)

  da su ti milijuni prosvjednika glasali kontra njega on ne bi bija izabran.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij