hren
 

Vlada kaže da u tom smjeru ide i ako se tako politika posloži uvođenje eura ima smisla.

Guverner HNB-a Boris Vujčić i premijer Andrej Plenković imaju isto stajalište - Hrvatska bi trebala uvesti euro i sada za to ima priliku. Vlada ima cilj javne financije dovesti u red, pa uvođenje eura nije nemoguće, ali za to treba vremena, jer procedura nije jednostavna niti brza. Vujčić ističe da “mogućnost uvođenja eura ovisi o spremnosti da ozbiljno pristupimo procesu ispunjavanja Nacionalnog plana konvergencije i Nacionalnog programa reformi kojima bi realizirali pretpostavke prelaska na euro, prvenstveno one strukturne promjene koje bi omogućile povećanje potencijalne stope rasta gospodarstva.”

Vlada kaže da u tom smjeru ide i ako se tako politika posloži uvođenje eura ima smisla. Iako, s druge strane, u posljednje vrijeme euro prolazi kroz najteže razdoblje i velik broj svjetskih stručnjaka predviđa da ta valuta nema budućnosti, pa je i pitanje koliko ima smisla težiti njenom uvođenju. Od kada je uveden euro, Vujčić je bio velik zagovornik što bržeg prelaska na tu valutu, a uvijek je glavni argument bila velika eurizacija naše zemlje koja se i bez obzira na veće povjerenje u kunu nikada nije smanjila.

– Uvjereni smo da bi uvođenje eura ponajviše zbog povijesno visoke depozitne eurizacije u RH, bilo jeftinije i jednostavnije rješenje od sadašnjeg – kažu u HNB-u. 2000- tih godina imali smo preduvjete da postanemo dio eurozone, no kriza i pogoršanje fisklane politike tu temu su bacile u drugi plan. Ako se sada odlučimo na uvođenje, moramo ispuniti uvjete.

Tako bi za ulazak u Europsku monetarnu uniju morali dvije godine značajnije smanjivati udjel javnog duga u BDP-u, koji mora ići prema traženih 60 % i projekcije bi morale pokazati da je takav trend održiv u srednjem roku, a potom pristupiti razgovorima o ulasku u tečajni mehanizam. Zatim bi trebali zadovoljiti takozvane Maastrichtske kriterije koji se odnose na stopu inflacije, dugoročne kamatne stope, proračunski deficit, javni dug i stabilnost tečaja kune prema euru.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_6213)

  Dao Bog da NIKAD ne uveli Euro.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_167)

  penezi, penezi od ._/-. dani

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3026)

  hrvatski mediji i placenici u njima su vragovi nad vragovima..jer na jednu stranu..zele biti ka oni vani.. a to ka placenici se ne moze postati..zato ce ostati samo sluge pokorne ka i sve ostalo u drzavi danskoj ..mali balkanski..pametnjakovici..lazljivci i lopovcici..ne veliki..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3026)

  vidim..ovaj gori nosi ruksak u parlamentu..bice marenda u njemu..ha..ha..da ruksak..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1168)

  treba izac iz EU,NATO a ne jos uvodit euro!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3172)

  Ali mi ne želimo euro!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9187)

  Goste 1168, a šta misliš zašto je EU komisija dovela Plenkovića? I to sve na krilima lažnog domoljublja. Oporezuj, rasprodaj, uništi ostatke suvereniteta pa se onda vrati na plaćicu u Brisel.
  Šta je najbolje, sve im prolazi. :D:D:D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9233)

  svaka nam cast..sve nam polazi za rukom..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8715)

  Pa kad smo ka Švicarci. :D:D:D

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij