hren
 

NIJE CITIRAO IZVORE
Kako je Jutarnjemu listu potvrđeno iz više izvora, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na posljednjoj je sjednici 21. prosinca 2016. godine donio mišljenje povodom prijave četvorice znanstvenika koja su ministra znanosti prof. dr. Pavu Barišića optužila za plagijat. Odbor je ocijenio da je Barišić preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore.

Odbor je donio i mišljenje povodom Barišićeve prijave protiv četvorice znanstvenika koji su ga prijavili za plagijat, zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva. Odbor smatra da su četvorica znanstvenika slanjem svoje prijave na dvadesetak nastavnih i znanstvenih institucija stvorili loše akademsko okruženje i time naškodili Barišiću.

Podsjetimo, četvorica znanstvenika prijavila su 2011. godine Barišića zbog plagijata uočenih u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica. U prijavi je navedeno da je Pavo Barišić plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u svojem članku na engleskom jeziku ‘Does Globalization Threaten Democracy’, koji je obavljen u drugom broju časopisa iz 2008. godine. U prijavi je prikazana usporedna analiza spornih dijelova Barišićevog članka i navodno plagiranih dijelova tuđih radova, kojom su uočene brojne podudarnosti, poput preuzimanja ideja i formulacija, pa čak i doslovnog kopiranja s Wikipedije, bez navođenja autora.

Barišić je, stoji u prijavi, preuzimao koncepte teoretičara Samuela P. Huntingtona, Carla Boggsa i Stephena Schlesingera, koje nije spomenuo ni na jednom mjestu u svojem članku, dok je Roberta A. Dahla spomenuo vezano uz samo jednu rečenicu, iako je čak dvije stranice prije toga navodno prepisao čitav niz njegovih ideja i formulacija. Uz to, tvrdi se da je Barišić bez navođenja izvora preuzeo više podataka iz Wikipedijine natuknice ‘Democracy’, i to zajedno s pogrešno napisanim prezimenom političkog filozofa Francisa Fukuyame, koje je i u njegovom članku i u Wikipedijinoj natuknici bilo navedeno kao Fukayama.

Dok je prijava protiv Barišićeva plagiranja S. Schelesingera po etičkom kodeksu Odbora nesporna i očito je da je jedan odlomak plagiran, oko druge dvije prijave Odbor se nije uspio složiti da su prepisane.

Neslužbeno doznajemo da su članovi Odbora vodili raspravu koja je pokazala da druge dvije prijave nisu toliko očiti plagijat, odnosno da su u usporedbi s izvornim tekstovima vrlo slične, čak i po redoslijedu i zamisli, no nije se moglo utvrditi da su i plagirane. Zaključak Odbora o slučaju Schlesinger je očekivan, s obzirom da je američki diplomat i ugledni stručnjak za međunarodne odnose Stephen Schlesinger 7. studenoga potvrdio Jutarnjemu listu da je primio ispriku hrvatskog ministra znanosti Pave Barišića zbog preuzimanja dijelova njegova teksta s interneta, bez navođenja autora.

- Jasno je da su prenesene riječi u časopisu Synthesis Philosophica plagijat, ali barem je bilo fusnota na mojem dijelu teksta u tom eseju. U svakom slučaju, prihvatio sam ispriku P. Barišića – rekao nam je prije dva mjeseca Schlesinger. Ministar Barišić je i nakon toga kategorički tvrdio da njegovo djelo nije bilo plagijat.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_8155)

  Ima li ko u ADzeu da je svršia skulu?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3007)

  SRAM TE BILO ŠTO OSUĐUJEŠ NAPAMET, JER NEMAŠ POJMA O ČEMU SE RADI, U PITANJU JE FUSNOTA, term. bilješka obilježena zvjezdicom ili brojkom, ob. otisnuta sitnijim slovima pri dnu stranice, objašnjava ili dodaje nešto uz glavni tekst; bilješka (pod crtom), napomena, opaska. u tebi je toliko jada kojega prosipaš ovdje da je to muka ti i tvoji sljedbenici,

  oko 3 godina prije
 • (Gost_167)

  3007 a kojizi Vi tonobil favorizujete :D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3026)

  da su devedesetih..cili jedan ustav..bilo koje zapadne drzava..prepisali..ustedili bi..vrimena..novaca i muke..a ovako nepismeni bili i ostali..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1097)

  kako su ono naši vrli hrvatine govorili" bolje da nas naš krade nego srbi". i ovo su krađe kao i krađe materijalnih dobara.
  gospodin kaže da je to politički progon,a jeli politički progon bija 2 11 god. kad je prijavljen za plagijat.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  ništa pametno od sluga, jednom i zauvijek

  oko 3 godina prije
 • Zvrk (Gost_6171)

  Jednom čiribinbaš uvijek čiribinbaš.........

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9233)

  sve je plagijat u drzavi danskoj i vi ste ..samo ne zelite priznati..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1114)

  Ivan Đikić pisao Plenkoviću: Ono što je Barišić napravio jest plagijat, on ne može biti ministar

  pitam se di su drugi znanstvenici od mije b. do svih onih pri vladi šta su stekli naziv dr.sci. i prof.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6126)

  Bit će imaju diplome iz Mostara. :D
  U svakoj normalnoj državi bi ministar, plagijator disertacije, odstupija.
  A jesmo li mi normalna država? :p

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9172)

  Sve sami dr.mr. za pr. dr. i ostale stvari , a drzava u k...u .
  Sad imaju problem , pa i oni u k...u . ;);)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1114)

  U svakoj iole normalnoj drzavi bi graknili svi oni koji su doktorirali zahvaljujuci svojim trudima i svom znanju,a u ovoj kvazi drzavi nalaze opravdanja za tudji nerad ,pljacku i neznanje

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij