hren
 

EPIDEMIJA VISOKOG INTENZITETA
Važno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

Hrvatsku je ove godine pogodila epidemija gripe visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dvije osobe, a oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje, doznaje se u Nacionalnom centru za influencu.

Laboratorijski je potvrđeno tisuću slučajeva oboljelih od gripe, koja je u tjednu uoči Nove godine odnijela dva života – u Zagrebu i Splitu, rekao je voditelj Centra Vladimir Draženović.

Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz tjedna u tjedan, što pokazuje da je ovogodišnja epidemija visokog intenziteta. Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je mnogo i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske, kaže Draženović.  

Prema njegovoj ocjeni, gripa je ove godine "malo iznenadila Splićane, gdje je intenzivnija situacija nego inače i ima više oboljelih".

Osim jakog intenziteta, gripa bi ove godine mogla i trajati dulje nego inače jer je krenula rano (27. studenoga). U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih kroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda.

Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

"Gripa je turbulentna bolest, što je posljedica nepredvidivosti njezina uzročnika. Svake godine imamo situaciju koja nas iznenadi i zaprepasti koliko upala pluća i smrtnih ishoda gripa može izazvati", kaže Draženović.

S obzirom na to da su ove sezone u Hrvatskoj zabilježeni i slučajevi ptičje gripe, ističe da u Hrvatskoj zasad nema direktne opasnosti od te bolesti, "ali potencijalna uvijek postoji". 

Bježeći od intenzivne zime, ptice, koje nose virus influence, u većem su se broju spustile u ovaj dio Europe. Dosad zabilježeni slučajevi u Hrvatskoj nisu bili opasni za čovjeka, no s gripom se nikada ne zna jer uvijek može mutirati na različite načine.

"Ljudi zasad ne obolijevaju, ali nije preporučljivo dirati uginule patke ili labudove, čerupati ih ili koristiti za hranu. Takvim direktnim kontaktom s uginulom peradi i čovjek se može inficirati sojevima ptičje gripe", upozorava voditelj Centra za influencu.

Izvor: Vecernji.hr

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_7206)

    Je li Milinović nabavio "cjepivo"?

    oko 3 godina prije
  • (Gost_1114)

    šta nije milinović nabavio je kujunđić

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij