hren

VIP OPTUŽENICI
Glavna zvijezda bit će Milan Bandić iako će mu suđenje početi nakon lokalnih izbora. Priliku da kaže svoju istinu imat će i Nadan Vidošević

Jedan bivši premijer. Nekoliko bivših ministara. Dvojica aktualnih gradonačelnika. Jedna bivša županica. Nekoliko poduzetnika. Jedan bivši saborski zastupnik. Nekolicina policajaca...

Ne, nije ovo popis za neko primanje u Saboru ili Vladi, već je to popis VIP optuženika, koji će ove godine učestalo pohoditi zagrebački Županijski sud. Najveći sud u zemlji tako će ponovno postati poprište političkog i društvenog interesa jer će se u njegovim sudnicama zbivati neka od medijski najeksponiranijih suđenja.

Kako je stekao imovinu

Glavna zvijezda, bez sumnje, bit će Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik koji u predizbornu godinu i lokalne izbore u svibnju ulazi s dvije optužnice – za aferu Agram i za aferu Štandovi. Obje optužnice podignute su tijekom 2015. no ni jedna nije pravomoćna. Razlog tome su manevri Bandićeve obrane te zahtjevi za izdvajanjem nezakonitih dokaza. No nakon odluka Vrhovnog suda koji je odbio Bandićeve zahtjeve, spisi su ponovo vraćeni na zagrebački Županijski sud koji treba odlučiti o pravomoćnosti optužnica.

Kako je Bandić iscrpio sve pravne adute, barem za sada, realno je očekivati da će optužnice biti potvrđene te da će mu oba suđenja početi u 2017. iako je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije no što prođu lokalni izbori. Sve pravne argumente iscrpio je i Nadan Vidošević, nekadašnji predsjednički kandidat i bivši šef Hrvatske gospodarske komore (HGK) kojem će suđenje početi najkasnije do proljeća.

Bit će to idealna prilika da Vidošević, kako je višestruko najavljivao, javnosti predoči svoju istinu, ali i da ta ista javnost dozna što sve bivši šef HGK ima od imovine i kako ju je stekao. Početak suđenja može očekivati i Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra, protiv kojeg su podignute dvije optužnice – ona u aferi HAC-Remorker je pravomoćna, dok o pravomoćnosti one za Fimi mediju sud još nije odlučio.

S obzirom na pravosudni teret koji ima na leđima, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Kalmeta ponovo kandidirati za mjesto prvog čovjeka Zadra. Jedan njegov stranački kolega i ministar iz Sanaderove vlade, Ivica Kirin, također će morati razmisliti hoće li se ponovo kandidirati za mjesto gradonačelnika Virovitice.

Naime, za razliku od Kalmete, on je već dobro upoznat sa zagrebačkim Županijskim sudom gdje mu se već neko vrijeme sudi zbog optužbi da je iz MUP-a preko Fimi medije izvukao oko 7 milijuna kuna, a presuda bi mogla biti donesena iduće godine, možda čak i do lokalnih izbora. Takvih političkih briga zasigurno neće imati Ivo Sanader, nekadašnji Kalmetin i Kirinov šef, čiji su postupci – afere Hypo, Ina-MOL, Planinska, Fimi media i HEP-Dioki – u stanju mirovanja zbog Sanaderova zdravstvenog stanja. Je li bivši premijer sposoban za nastavak suđenja, bilo kojeg, trebalo bi se znati u siječnju.

A ako bude, od svih navedenih postupka teško da išta, osim afere Planinska, može biti presuđeno do kraja iduće godine. Na optuženičku klupu u 2017. sjest će i dvije bivše perjanice SDP-a; Marina Lovrić-Merzel i Nada Čavlović-Smiljanec. Prvoj suđenje tek treba početi, dok će se drugoj nastaviti nedavno tek započeta glavna rasprava.

U 2017. na zagrebački Županijski sud ponovo će i Branimir Glavaš, nekadašnji prvi čovjek HDSSB-a, kojem nakon odluka prvo Ustavnog, a zatim i Vrhovnog suda ponovo treba početi suđenje za ratni zločin u Osijeku. Optuženičku klupu u 2017. grijat će i policajci Željko Dolački i Mislav Merkaš, a konačno treba započeti suđenje i skupini pnuskočkih policajaca optuženih za odavanje informacija iz najtajnijih uskočkih istraga.

Kada se svemu navedenom dodaju postupci protiv niza Bandićevih suradnika (riječ je o desetak optužnica, op. a.), te činjenica da se u 2017. očekuje i nepravomoćna presuda za čelnike VSOA-e optužene za zloporabe položaja, očito je da će suci najvećeg suda u zemlji u predstojećoj godini imati pune ruke posla. Ništa zanimljivije zasigurno neće biti ni javnosti koja će imati prilike vidjeti kako se raznorazni politički uglednici, čija smo lica navikli gledati na političkim stranicama novina, snalaze u ulozi optuženika.

I da, uopće ne sumnjamo da će većina tih i takvih uglednika svoj ekspoze u nekoj od sudnica najvećeg suda u zemlji početi s već izlizanom tvrdnjom kojom će sebe predstaviti kao žrtvu – političkog progona.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij