hren
 

SIGURNOST NA CESTAMA
Ministarstvo unutarnjih poslova je za vrijeme božićnih blagdana uputilo na savjetovanje s javnošću (koje bi trebalo trajati mjesec dana) nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji bi trebao stupiti na snagu do kraja iduće godine, a koji će donijeti dosta novina za vozače, pogotovo one mlade. Nacrt nije objavljen na stranicama MUP-a, nego na središnjem državnom portalu e-savjetovanja.

U nacrtu se predviđa ukidanje vozačke dozvole bez mogućnosti ponovnog polaganja ispita sljedeće dvije godine za one vozače koji u dvije godine nakupe 12 negativnih bodova, odnosno devet bodova ako je riječ o mladim vozačima, a predlaže se i uvođenje obveznog liječničkog pregleda za vozače starije od 65 godina te češće upućivanje na izvanredni liječnički pregled...

Zapisnik za građane

Prijedlogom će se ukinuti nulti tehnički pregled, što znači da na prvi obvezni tehnički pregled vozači neće morati odmah nakon što automobil preuzmu iz autosalona, nego za dvije godine.

MUP je predložio i uvođenje izvanrednog liječničkog pregleda za vozače koji su tri puta u tri godine kažnjeni zbog bilo koje količine alkohola u krvi. Dosad su se na takav pregled, o kojem je ovisilo produljenje vozačke dozvole, slali vozači "uhvaćeni" s više od 1,5 promila.

No, po novom prijedlogu, pregled bi morali obaviti vozači i instruktori vožnje koji su najmanje tri puta u tri godine pravomoćno kažnjeni zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Novost je i to da će u slučaju prometne nesreće građani dobivati na licu mjesta zapisnik s očevida kojim ostvaruju pravo na naknadu štete od osiguravatelja i taj postupak više neće, kao do sada, trajati tjednima, pa i mjesecima. Upravo je duljina trajanja izrade zapisnika s očevida jedan od razloga zbog kojeg se kod građana stvara negativna percepcija o radu prometne policije.

Posebni pravni režim

Zakonom se, ističu, želi redefinirati i pojam "mladi vozač", pod kojeg bi potpadali svi vozači do navršene 24. godine života i svi vozači u prve dvije godine od stjecanja vozačke dozvole.

Mladi vozači ne bi imali nikakva posebna ograničenja kao do sada, nego bi se na njih primjenjivala opća pravila koja vrijede i za sve ostale vozače.

"S obzirom na činjenicu da mladi vozači i vozači s nedovoljno vozačkog iskustva uzrokuju nerazmjerno veći broj prometnih nesreća u odnosu na sve ostale vozače, namjera je posebnim pravnim režimom, kojim bi granica za ukidanje (suspenziju) vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova bila nešto niža (9 bodova) od granice koja vrijedi za sve ostale vozače (12 bodova), utjecati na ponašanje te skupine vozača.

Ovo stoga što se u toj najosjetljivijoj fazi vozačkog staža, odnosno za vrijeme stjecanja prvih vozačkih iskustava u prve dvije godine nakon stjecanja vozačke dozvole, očekuje da vozači… u većoj mjeri poštuju prometne propise, odnosno može im se tolerirati manje transgresija u odnosu na vozače koji već imaju višegodišnje iskustvo", stoji u nacrtu.

Usporedo s izmjenama zakona, u MUP-u se nastavlja proces unapređenja i modernizacije rada prometne policije, čime će se povećati sigurnost u prometu i smanjiti broj prometnih nesreća i ukupna prosječna brzina kretanja vozila.


Sumorna statistika

Po dosadašnjim podacima, brzina je uzrok oko 42 posto prometnih nesreća s najtežim posljedicama na našim prometnicama. U prvih jedanaest mjeseci ove godine poginulo je 279 osoba, od čega zbog brzine neprimjerene uvjetima 109, a zbog nepropisne brzine njih još 17.

Novi presretači

Modernizacija prometne policije razrađena je po fazama i trajat će do 2020. godine. U razdoblju do 2020. prometna policija dobit će četrdesetak presretača s ugrađenim uređajima za nadzor brzine, sedamdesetak fiksnih kamera te 50 stacionarnih uređaja s tronošcem za mjerenje brzine i još 100 ručnih uređaja kojima će snimati prebrze vozače.

Marušić: Konfuzno i neutemeljeno

Dr. Željko Marušić, jedan od vodećih prometnih stručnjaka u Hrvatskoj, rekao nam je da je iznenađen konfuznim i stručno neutemeljenim prijedlogom MUP-a, koji je očito, takav, pušten u optjecaj uoči božićnih blagdana kako bi prošao "ispod radara" javnosti.

– Ako se ja kao osoba koja se nešto razumije u promet teško mogu snaći u toj šumi nabacanih činjenica i prijedloga, kako će se tek snaći zainteresirani prosječni građani, odnosno vozači? Usklađenje sa zakonodavstvom EU-a nije sporno, ali je itekako sporna, zapravo skandalozna, tvrdnja da se očekuje da vozači motornih vozila u većoj mjeri poštuju prometne propise.

Pobogu, temelj svakog prometnog sustava trebalo bi biti potpuno pridržavanje prometnih propisa, uvijek i svugdje, a nikako u većoj ili manjoj mjeri!

Također, redefiniranje pojma "mladi vozač" tako da se, osim vozača do navršene 24. godine života obuhvate i vozači motornih vozila prve dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole, sadrži dvije velike nelogičnosti. Prvo, zanemaruje se da je ključni problem u karakteru, odnosno načinu ponašanja mladih vozača, u dobi kad se okolini žele dokazivati na krivi način, a tek potom u vještini vožnje.

Zanemaruje se najvažniji aspekt, da se ograniči najveća snaga vozila s 80 kW (109 KS), koliko je vrijedila do svibnja 2015., na 70 kW (95 KS). Dakle, treba vratiti i pooštriti ograničenje najveće snage motora automobila za mlade vozače, jer to itekako utječe na sigurnost.

Ovako se, demagoškom mjerom "nediskriminiranja" mladih vozača, itekako diskriminiraju ostali sudionici u prometu, koje oni mogu ugroziti – govori Marušić, koji se ne namjerava uključivati u javnu polemiku i davati prijedloge jer ih iznosi javno u medijima i stručnim publikacijama

Po njegovu mišljenju, i manji broj negativnih bodova za oduzimanje vozačke dozvole za mlade vozače (9 umjesto 12), pogotovo uz obrazloženje očekivanjem da u većoj mjeri poštuju propise, nelogičan je i diskriminirajući. Marušić smatra da treba dosljedno poštovati način kažnjavanja negativnim bodovima, a granica mora biti jednaka za mlade i stare vozače.

– Mjera podvrgavanja izvanrednom liječničkom pregledu vozača koji je treći put u tri godine kažnjen za vožnju u alkoholiziranom stanju je dobra, ali nedovoljna. Potrebno ju je proširiti mjerom poništenja vozačke dozvole. No da se isto predlaže za instruktore vožnje (!) krajnje je nestručno i neodgovorno. Instruktorima za prvu alkoholiziranost treba vremenski oduzeti licenciju za rad, a za drugu trajno – ističe Marušić.

Najveća zamjerka ovim izmjenama mu je što se ne predlaže mjera, odnosno mehanizam poništenja vozačke dozvole, redovita pri trećem oduzimanju dozvole po bilo kojem kriteriju, i izvanredna (trenutačna) pri drastičnom kršenju propisa (vožnja dvostruko većom brzinom od dozvoljene, više od 1,5 promila alkohola u krvi, namjerno i pogibeljno kršenje prometnih propisa). To bi posebno bilo usmjereno prema najtežim recidivistima. Nova bi se mogla polagati od dvije do pet godina nakon poništenja, prema odluci prometno-liječničke komisije.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_7145)

    Svima nam je uzor Grdovič pije,razbija ,tuče,i ruga se s policijom koji se od ovi zakona na njega odnose

    oko 3 godina prije
  • (Gost_7145)

    Di se može dobit spisak oni na koji se ovi zakon ne odnosi , jer očito ima taki šta policija svojim ponašanjem potvrđuje Mamić, Grdović,Bernardić..........................................???

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij