hren
 

Nakon sedam godina čekanja boljih vremena 75.000 državnih službenika i namještenika konačno je dočekalo značajniji rast standarda. Do kraja iduće godine plaće policajaca, carinika, poreznih inspektora i ostalih zaposlenika državnih službi porast će šest posto, a dodatno će ih povećati Marićeva porezna reforma

Vremena bolnih rezova definitivno su iza nas. Plenkovićeva ekipa u početku mandata sve adute usmjerila je u povećanje potrošnje. Nakon stimulativne porezne reforme i bildanja proračunskih izdataka gotovo svih ministarstava vladajući su popustili i pred zahtjevima sindikata državnih službi.

Prema jučer postignutom dogovoru, osnovica plaća državnih službenika do kraja iduće godine porast će traženih šest posto, pri čemu će osnovica rasti u tri navrata – dva posto od siječnja, naredna dva posto od kolovoza i još dva posto od studenoga. Ostaje još dogovor sa sindikatima javnih službenika, koji predstavljaju oko 170.000 zaposlenih u školstvu, zdravstvu i drugim društvenim djelatnostima.

Oni zasad mogu računati na isti paket povišica kao i državni službenici, ali s obzirom na to da sindikalni čelnici traže još neke dodatke, pregovori s Vladom nastavit će se u siječnju.

U državnim i javnim službama više od 240.000 zaposlenih

Prema podacima Ministarstva financija, u trećem kvartalu 2015. u državnim i javnim službama bilo je zaposleno 240.860 djelatnika. Broj zaposlenih u državnim službama se smanjio s 86.875 u 2005. na 75.236 u 2014., a broj zaposlenih u javnim službama se povećao sa 154.121 u 2005. na 170.707 u 2014.

Bruto plaća državnih i javnih službenika računa se kao umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta i osnovice za izračun plaće, uvećano za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Osnovica trenutno iznosi 5.108,84 kune, a nakon trostruke korekcije u idućoj godini povećat će se na 5.415,37 kuna.

Uz rast osnovice, službenici s višim platnim razredima mogu računati na dodatnu povišicu koju im donosi Marićeva porezna reforma. Tako će zarade bolje plaćenih djelatnika skočiti više od 500 kuna dok će plaće slabije plaćenih (koeficijent ispod 1) porasti do 300 kuna.

Koliko će u konkretnim slučajevima porasti plaće državnih i javnih službenika, izračunali smo na primjeru nekoliko zanimanja iz različitih platnih razreda. Izračun je napravljEn na primjeru službenika koji živi u Zagrebu, ima dijete i 10 godina staža.

Policajcu, koji je dobivao osnovnu neto plaću od 4.125 kuna, plaća će porasti za 287 kuna. Nastavnik u osnovnoj školi, čija je plaća dosad iznosila 5.433 kune, do kraja iduće godine može očekivati ukupnu povišicu od 459 kuna.

Medicinskoj sestri, koja je zarađivala 4.840 kuna, povišica će iznositi 455 kuna.

Najveći financijski učinak osjetit će visoki državni činovnici pa će tako državnom tajniku, koji je dosad primao 9.411 kuna, plaća porasti za 700 kuna.

Napominjemo da su izračuni informativni i u njih nisu uključeni svi parametri, poput dodatka za uvjete rada i sl.

Zaposleni u javnim službama u pregovorima s Vladom tražit će i povrat duga za 2016. godinu jer su, prema kolektivnom ugovoru, na rast osnovice imali pravo već u ovoj godini. Ako Vlada usvoji njihov zahtjev, to znači da bi svaki zaposlenik u zdravstvu, školstvu i drugim društvenim djelatnostima trebao dobiti otprilike još jednu plaću.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_5240)

    Medicinkama smanjit plaću , povećat radno vrime i još ih sve . . . !!!!!!?!!!!

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij