hren

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava završio je u srijedu još jedan krug pregovora Vladinog i tima sindikata državnih službi o isplati povećanja osnovice plaća slijedom rasta BDP-a, sukladno sporazumu iz 2009. godine.

Kako su priopćili nakon sastanka, postigli su kompromisni dogovor nakon tri i pol sata pregovora

''Jesmo, postigli smo dogovor. Dogovorili smo se oko božićnice i porasta plaće. Zadovoljni smo'', kazao je kratko Dubravko Jagić predsjednik sinidkata policije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić zahvalio se predstavnicima sindikata na konstruktivnim pregovorima.

''Danas smo zatvorili jedno poglavlje u razgovorima na obostrano zadovoljstvo iako u ovakvim razgovorima nikad nitko nije u potpunosti zadovoljna. Na sjednici Vlade će moji kolege raspravljati o tekstu kojeg smo dogovorli sa sindikatima. U narednim prijedlozima izmjena zakona se očekuje potpisivanje izmjena i dopuna ugovora o plaćama i Kolektivnog ugovora. Ne mogu vam sve parafrazirati članke. Taj ugovor podrazumijeva povećanje osnovice u nekoliko faza tijekom iduće  godine. Sindikati su s tim suglasni'', rekao je Ćorić.

Sindikalisti su potvrdili kako su njihova tijela raspravljala o tekstu sporazuma te su temeljem toga i vodili pregovore.

''Ovo je zaključena priča. Ovo je za mene amen. Vlada je ponudila, mi smo prihvatili'', kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar.

Ministar je potvrdio kako će se božićnica isplatiti do 31. prosinca ove godine. Ćorić je također kazao kako će razgovori s javnim službama o Kolektivnom ugovoru početi u siječnju.

''Ovaj dogovor se odnosi na državne službe, riječ je o njihovim osnovicama i Kolektivnom ugovoru'', rekao je Ćorić.

''Dolazi Božić - mogle bi biti gužve od Bajakova do Spielfelda"

Podsjetimo, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša je uoči početka pregovora, govoreći o očekivanjima, izjavio novinarima "kako moraju dobiti 6-postotno povećanje na ovaj ili onaj način".

"Možemo li to dobiti sudskim tužbama na duže razdoblje, o tome smo imali vrlo široku raspravu na sindikalnim tijelima i ima različitih razmišljanja. Kada razgovaraju socijalni partneri izgleda da je najbolje kada nitko nije sasvim zadovoljan. Možda nećemo ni mi biti potpuno zadovoljni, a ni Vladina strana zbog potrebe fiskalne stabilnosti proračuna", kazao je Pleša.

"Vidjet ćemo što će danas biti, hoćemo li dobiti povećanje od 1. siječnja 2017. ili u više rata, no članstvo sindikata inzistira na isplati šest posto i pokušat ćemo doći do dogovora", dodao je.

Upitan jesu li osim tužbi spremni i na sindikalne prosvjede, Pleša je odgovorio kako je to zadnja opcija, ali nije isključena.

Na isto pitanje predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako "dolazi Božić i da bi mogle biti gužve od Bajakova do Spielfelda".

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izrazio je, ipak, uvjerenje da će dogovor danas biti postignut.

Neslužbeno se doznaje da bi Vlada sindikatima mogla ponuditi isplatu u tri rate, odnosno u siječnju, kolovozu i prosincu iduće godine.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij