hren
 

Švicarska vlada je dala zeleno svjetlo za izjednačavanje hrvatskih građana s ostalim građanima Europske unije u slobodi kretanja tom državom, objavio je u petak ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

"Švicarska vlada je dovršila proceduru i dala zeleno svjetlo da se prihvati isti status za hrvatske građane kao i sve ostale građane Europske unije što se tiče slobode kretanja", istaknuo je ministar Davor Ivo Stier na konferenciji za medije povodom sastanka partnerske komisije Američko-jadranske povelje koji se održao u Zagrebu. 

"To je bilo pitanje na koje se dugo tražilo rješenje. Danas je švicarska vlada donijela tu pozitivnu odluku i mi to pozdravljamo", rekao je hrvatski ministar. 

Švicarska je u petak odobrila zakon kojemu je cilj obuzdavanje imigracije tako da lokalni stanovnici imaju prvenstvo pri zapošljavanju, čime je zaobiđen zahtjev birača za uvođenjem kvota koji je iskazan na referendumu 2014. i doveo je u pitanje niz bilateralnih sporazuma Švicarske i EU-a.

Većina u švicarskom parlamentu nije željela riskirati svađu s EU-om, najvećim švicarskim trgovinskim partnerom jer bi se Unija mogla osvetiti poništenjem drugih bilateralnih dogovora koji olakšavaju trgovinu u sektorima koji Švicarskoj donose oko sedam posto gospodarske proizvodnje.

Donošenje tog zakona je omogućilo stoga Švicarskoj da proširi slobodu kretanja ljudi i na Hrvatsku kao najnoviju članicu EU-a.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_9167)

  sansa za pobic iz nereda u red..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1810)

  Sad bi ja njima uvea vize, koje bi se rješavale po 5 miseci, nakon iscrpnog izvještaja zašto ulaze u rh. Ili čak zašto ju prelijeću...
  Broj njihovih turista nam je minoran, a ostali bi nas manje zayebavali.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4221)

  Znaju oni da je naša predsjednica učinila Švicarsku od Hrvatske.
  Još će se počet bojat konkurencije. :D

  oko 3 godina prije
 • jure (Gost_3175)

  Odgovara: # 411587

  ja bi prije reka sansa za pobic iz nerada u rad

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij