hren
 

86 ZA, 37 PROTIV, 4 SUZDRŽANA
Nakon gotovo 7 sati rasprave o amandmanima na proračun, saborski su zastupnici sa 86 glasova za, 37 protiv i 4 suzdržana izglasali proračun za 2017. godinu. Vladajuća je većina odbila sve amandmane, pa i one Mostovog Mire Bulja i HDZ-ovih Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih

16:39 Većina je odbila oporbene amandmane na financijske planove Hrvatskih cesta i Fonda za zaštitu okoliša.

16:30 Sabor je nakon cijelodnevnog izglasavanja amandmana izglasao proračun za 2017. sa 86 glasova za, 37 protiv i 4 suzdržana.

16:26 Sabor je odbio i amandman Ivana Lovrinovića težak čak 10 milijardi kuna. 'Ovo je bio jedini amandman koji je realno mogao podići proračun za 10 milijardi kuna. Odbija se nešto što je realno. da ste prihvatili ova rasprava bi bila gotova za pola sata i sve bi bilo pokriveno ovim novcem', kazao je Lovrinović.

16:21 'Obećali ste da će ovo biti drugačiji Sabor i da ćete prihvaćati kvalitetne prijedloge. Vidimo kako to radite. Ovima u HDZ-u se ne čudim, ali Most je napravio jednu farsu', poručio je nakon stanke SDP-ov Nenad Stazić.

Podsjetio je da je Bulj predložio amandman za izgradnju sinjske škole. 'To se radi tako da se dođe premijeru i kaže: Plenkoviću, daj novce za sinjsku školu ili idemo iz koalicije', kaže Stazić.

'Jedini amandman koji ste napravili je onaj na statut Hrvatskih voda da se mogu zapošljavati Mostovi rođaci', poručuje.

'Od 132 amandmana nije prihvaćen niti jedan. Vi ste vlast koju uopće ne zanima da uvaži bilo koji prijedlog opozicije, ali nećete nas obeshrabriti', rekao jeStazić.

16:05 Nakon što su vladajući odbili sve amandmane na proračun stanku u zasjedanju zatražio je SDP. 'Ovo je zadnji amandman kluba zastupnika SDP-a, niti jedan nije prihvaćen. Molim stanku da se dogovorimo oko glasovanja', poručio je Siniša Hajdaš Dončić.

15:32 Vladajuća većina odbila je još jedan amandman Gordana Marasa, koji je tražio 40 milijuna kuna za Opću bolnicu Bjelovar. 'Očito da će toj, ali i drugim bolnicama morati doći pomoći Dr. House iz Metkovića', rekao je Maras.

15:07 Zastupnici su se vratili sa stanke. U nastavku prvi odbijeni amandman bio je onaj HNS-ov, kojim su zastupnici tražili 5 milijuna kuna za program kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji. Na izglasavanju gotovo svakog proračuna, nekoliko godina unazad, uvijek je barem jedan amandman koji se tiče komaraca.

Prilikom izglasavanja ovog amandmana predsjedavajućeg Milijana Brkića zbunio je 'uljez' u HDZ-ovim klupama. Naime, kratko je među HDZ-ovce sjeo Ivan Pernar. 'Jeste se vi vratili u HDZ ili što?', upitao je Brkić, aludirajući na Pernarovo bivše članstvo u toj stranci.

13:51 Oko 14 sati zastupnici će napraviti stanku u izglasavanju amandmana jer je za tada predviđen božićni domjenak za zastupnike, službenike i saborske izvjestitelje. Nakon sat vremena stanke, zastupnici će nastaviti s izglasavanjem amandmana.

13:13 Nije prihvaćen ni drugi amandman Mire Bulja koji je tražio 5 milijuna kuna za obnovu škole u Sinju.'Sve Vlade daju obećanja, a ne namjeravaju ih ispuniti. Županija igra u špade, ministarstvo nije kontrolirao taj projekt, kao ni grad', rekao je Bulj. Za Buljev amandman glasalo je 49 zastupnika no ne dovoljno da dobije potporu.

Za izgradnju iste škole sredstva su tražili i SDP-ovi Sabina Glasovac i Arsen Bauk, no i njihov amandman je odbijen. 'Gospodin Bulj je tražio 5 milijuna kuna i dobio 49 glasova. Znači da bi se za 2 milijuna kuna moglo skupiti 60 glasova koliko je potrebno, i to bi bio pogodak 'u dva'. Prema tome, kada je Vlada već pogodila 'u ništa', ja tražim zastupnike da barem pogode 'u dva' za školu u Sinju i male alkare', tražio je Bauk podršku.

12:41 Vladajući redom odbijaju amandmane iz resora obrazovanja. Odbijeni su i SDP-ovi kojim se traži više sredstava za Hrvatski kvalifikacijki okvir. 'Mislim da je amandman pravovaljan. Bojim se da ovakvim stavom šaljete lošu poruku - i poslije Šustara Šustar', rekao je Domagoj Hajduković.

12:16 Nakon još jednog odbijenog  amandmana Maras je u replici upitao ministra obrazovanja Pavu Barišića zašto brani svog glavnog tajnika Matka Glunčića. 'Zašto branite nekog tko diskriminira? Evo, ostavljam vam i jednu minutu više', rekao je Maras.

'Poklonit ćete vi nama i više jer vam izričem drugu opomenu, što znači oduzimanje riječi do kraja rasprave', odgovorio mu je Jandroković, što je izazvalo niz povreda poslovnika za koje su se javili SDP-a.

'Ne možete ovo raditi i provoditi nasilje. Ne možete zato što sam spomenuo Glunčića, što je skandal ove Vlade, mene ušutkavati. Nećete me ušutkati i nećete ušutkati SDP koliko god vam se žurilo na domjenak', rekao je Maras.

'Obratili ste se ministru sa sasvim drugom temom, cijeli dan kršite poslovnik. mislite da možete raditi što god želite, a ja kažem da ne možete', poručio mu je Jandroković.

SDP-ovci su u replikama Jandrokoviću i HDZ-u spočitnulida burno reagiraju čim se spomene Glunčić, podsjetivši i na sjednice Odbora za obrazovanje. 'Trudite se da plava trava zaborava prekrije Glunčića', kazao je Mirando Mrsić.

Jandroković je na kraju poručio da neće Marasu oduzeti riječ, ali ga je zamolio da se do kraja rasprave drži teme.

12:12 'Nadam se da sekunda, dvije neće kolegama iz HDZ-a narušiti domjenak koji čekaju', poručio je Maras.

'Kolega Maras, vi namjerno provocirate', poručio je Jandroković nakon čega je Maras nastavio govoriti uz burno negadovanje HDZ-ove strane sabornice.

'Predsjednica može naručiti 4 tone lososa, a vi ne možete dati 400.000 kuna za darovite učenike. neka se ona odrekne 2 tone lososa i da za učenike', rekao je Maras.

'Koliko god lososa bilo, vi ste završili', odgovorio je Jandroković.

11:52 Zbog prekoračenja vremena Maras je ponovno dobio upozorenje. SDP-ov Gordan Maras na još jednu odbijenicu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pave Barišića na amandman za povećanje sredstava za prevenciju nasilja u školama s 500.000 na milijun kuna Barišićevim obrazloženjem da su predviđena sredstva dostatna, poručio je da bi djeca bila sretnija da je predjednica Kolinda Grabar Kitarović sama podnijela amandman na to, umjesto što dijeli čokoladice sa svojom slikom.

'Zbog čega je problem za 500.000 kuna povećati ove programe, a nije problem povećati četiri milijuna kuna troškove Ureda premijera ili milijun i po kuna troškova Ureda predsjednice koja je obećala da će otići iz tog Ureda 2015. godine. Dvije godine su prošle, a da nema namjeru to učiniti vidi se u projekcijama za 2018.i 2019. godinu. Učenici bi bili sretni da je predsjednica sama uložila ovaj amandman, puno bi im više to koristilo nego čokoladice koje dijeli sa svojom slikom okolo po Hrvatskoj', poručio je Maras.

11:44 Vladajući nisu prihvatili ni IDS-ove amandmane, pa ni onaj kojim se tražilo 5 milijuna kuna za zbrinjavanje kemikalija u Dini Petrokemiji. 'Nema ugroze za stanovništvo i okoliš', poručio im je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

11:21 Oko 11:15 Sabor je nakratko ostao bez kvoruma. Naime, dio vladajućih zastupnika izašao je iz sabornice i u jednom trenutku uključenih je bilo samo 75. 'Molim kolege koji su po hodnicima da se vrate jer nas nema dovoljno', pledirao je predsjedavajući Gordan Jandroković. Nakon minute u Sabornici se uključilo 80 zastupnika, dovoljno za daljnje glasanje o amandmanima.

10:52 Vladajući su redom odbili i amandmane vezane uz Ministarstvo kulture. Tako nisu odobrili 4 milijuna kuna za kulturni centar Lug što je tražio HNS, nije bilo ni 3 milijuna kuna za osvjetljenje katedrale u Đakovu što su tražili SDP-ovi Željko Jovanović, Domagoj Hajduković i Damir Tomić, niti dodatnih 2 milijuna kuna za Europsku prijestolnicu kulture što je tražio Jovanović, 10 milijuna kuna nije odobreno za obnovu starog grada Čakovec što je tražio tamošnji gradonačelnik Stjepan Kovač, a niti 10 milijuna kuna za radove na nepokretnim spomenicima kulture.

10:50 Siniša Varga i Peđa Grbin tražili su 67 milijuna kuna za imunološki zavod, ali i taj je amandman odbijen.

10:32 Saborska većina odbila je i amandman Davora Bernardića i Gordana Marasa kojim se tražilo 40 milijuna kuna više za mjere implementacije industrijske strategije. 'Ako ovo ne prihvatite, sumnjam da možete riješiti i situaciju u Ini', poručio je Bernardić.

Istu sudbinu doživjeli su i drugi njihovi amandmani iz resora gospodarstva.

10:27 Iz resora vanjskih poslova odbijeni su amandmani SDP-ovog Joška Klisovića koji je tražio više sredstava za trgovinsku i gospodarsku multiliteralu i bilateralu.

10:20 SDP-ov Predrag Matić tražio je čak 5 milijardi kuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, no Vlada to nije prihvatila.

'Donosite najbolji proračun otkako je hrvatske države. Čak i braniteljima ste pojasnili da dobivaju 200 milijuna više, a to nije tako. Ali kako branitelji gutaju sve što HDZ kaže, tako će i ovo progutati. Obećano je ljudima i 5 milijardi je i premalo. Uskoro možemo očekivati situaciju kao na aerodromima, da ministar branitelja milijuntom branitelju da cvijeće za dobivanje statusa', kazao je Matić i povukao amandman.

10:16 SDP-ov Peđa Grbin, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić, svoj amandman nije podnio u skaldu sa zakonom. On je tražio 25 milijuna kuna za izgradnju bazena u Puli, a želio je sredstva uzeti od sredstava predviđenih za vjerske zajednice kroz vatikanske ugovore.

10:09 Zbog prekoračenja vremena Gordan Maras je dobio još jedno upozorenje.

10:08 Zastupnici su odbili i amandman SDP-ovih Domagoja Hajdukovića i Damira Tomića kojim su tražili više sredstava za Osječko-baranjsku županiju. Uskratom ovih sredstava uskraćujete čitav niz drugih projekata koji županija radi da bi poboljšala standard života svojih stanovnika. Primjerice budući da Vlada RH nije htjela dati najavljenih 1000 eura za svako novorođeno dijete amandmanom upravo SDP-ovaca u županijskoj skupštini županija izdvaja 1000 kuna za svako novorođeno dijete. Ako neće HDZ a onda nek barem županija da 1000 kuna. Takve projekte uskraćujete, na takvim područjima štedite a u uredu predsjednika Vlade RH povećavate proračun za 105 posto', rekao je Hajduković.

9:55 Odbijeno je i nekoliko sljedećih sličnih amandmana Gordana Marasa. 'Ured predsjednika Vlade s 8 na 12 milijuna kuna. Zbog čega je potreba da se za 4 milijuna kuna povećava proračun za ured predsjednika vlade? Da li je potreba više putovati avionom ili lobirati po EU kako je to svojedobno rekao Ivo Sanader. U Banske dvore vraća se Sanaderov duh', rekao je Maras.

9:49 Sličan amandman podnio je i SDP-ov Gordan Maras, no i njega je vlada odbila. 'Ja sam po dojmom od prethodnog amandmana', kazao je Maras.

'Gordane Maras, molim da se držite svog amandmana, a da ne govorite o prethodnom', upozorio ga je Božo Petrov. 'Pa samo sam rekao da sam pod dojmom', rekao je Maras.

Kako Maras nije na vrijeme završio svoju repliku, Petrov ga je upozorio, a nakon par sekundi i udijelio i opomenu.

9:45  Vlada je odbila i amandman Mire Bulja kojim je tražio više sredstava za decentralizaciju pojedinih krajeva Hrvatske. No, kako Buljev amandman nije podnesen u skladu sa zakonom, o njemu se nije ni glasalo.

9:41 Vlada je, među ostalim, odbila, amandman Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih kojim se tražilo 13 milijuna kuna manje za civilno društvo. 'Proračun obuhvaća i odražava zakonske obveze koje Vlada ima, a s druge strane uravnotežuje s njima preferencije društva i političke ciljeve Vlade. Uobličavajući različite, a ponekad i suprotstavljene ciljeve, zahtjeve Vlada se mora rukovoditi uravnoteženjem onoga što ima, a to je raspoloživih financijskih sredstava i onoga što je moguće. Amandmani podneseni na ovaj proračun zahtijevaju povećanje rashoda za više od 9 milijardi kuna. To nije moguće usvojiti, to nije moguće prihvatiti', pojasnila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

'Poštujem obrazloženje koje ste dali i mišljenja samo da prije bilo akakve odluke o povećanju sredstava za Nacionalnu zakladu treba obaviti određene predradnje, odnosno izmjeniti zakonski okvir kojim se uređuje njeno djelovanje i unutarnje ustrojstvo do jasnih kriteija za dodjelu sredstava pojedinim udrugama. Razlika između ovog amandmana i ostale je da se njime ne traži prenamjena nego preraspodjela unutar stavki. Ovo nije udar na civilno društvo nego apel na rad Nacionalne zaklade', rekao je Hasanbegović, nakon čega je i Sabor odbio amandman.

Zastupnici su na proračun podnijeli 132 amandmana, a kako doznajemo, Vlada ih je sve odbila. Očekuje se da će tako glasati i vladajuća većina.

Prvim proračunom koji je predložila Vlada Andreja Plenkovića planiraju se prihodi u iznosu od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna, ili 1,9 posto BDP-a. Od ukupno 132 pristigla amandmana, najbrojniji su SDP-ovi, dok su vladajući uputili tek tri amandmana, i to dva Mostova i jedan HDZ-ova zastupnika Zlatka Hasanbegovića i nezavisne zastupnice Brune Esih. Financijski su najteži amandmani Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) i SDP-ovca Predraga Matića, a iznose 10, odnosno 5 milijardi kuna.

Izvor : Tportal


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • Is (Gost_2536)

  Dalisu prisegu sve unistit rasprodat svoje blznje zaposliti ei

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2155)

  Glasačka mašinerija. Čemu je uopće bila rasprava kad nisu prihvatili ni jedan amandman? Komu oni mažu oči?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3064)

  jesu li i..za petrov kredit..digli ruke..koji jebivjetri..umisto isti prava i obveza za sve gradjane..oni muckaju li muckaju..ma od koga su to naucili i donili..sa sobom..;)

  oko 3 godina prije
 • Zd (Gost_1178)

  Svi politicari u Hrvatskom saboro zatrazili politcki azil u kubi sretno

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij