hren
 

Arbitraža Hrvatske gospodarske komore odlučila da Grad Split preuzima obveze tvrtke Sportski grad.

Grad Split za nedovršenu Spaladium arenu bankama koje su kreditirale njezinu izgradnju morat će platiti 53 milijuna eura!

Proizlazi to iz pravorijeka arbitraže Hrvatske gospodarske komore koja je odlučila kako Grad Split preuzima sva prava i obveze tvrtke TPN Sportski grad koja je podigla kredite, gradila Arenu i završila u stečajnom postupku koji još uvijek traje. Iznos od 53 milijuna eura kojeg potražuje Erste i UniCredit banka Split bi mogao gurnuti u provaliju bankrota.  "Čekamo tekst kompletne presude kako bismo je mogli kvalificirano komentirati. Zamolio sam da nam službeno pošalju njihovo rješenje. Javljeno je da je napisano u petak. Rješenje znam, pročitao sam ga, ali ga ne mogu tumačiti dok ne dobijem službeni dokument. Radi se o jednoj iznimno važnoj stvari za grad Split, arbitraža traje mjesecima i sad ćemo mi iz nepotvrđenih izvora tumačiti nešto što je vrlo pravno komplicirano", rekao je jučer gradonačelnik Ivo Baldasar.

"Kada sve proučimo, svaki ću vam detalj obrazložiti, s odvjetnikom. Za sada mogu reći da sam razočaran jer se ponovno grad Split gura u poziciju problema, spominju se bankroti, ja to zaista ne razumijem", uvijeno je odgovorio Baldasar na pitanje koliko je situacija ozbiljna. Konkretniji bio je Lovro Kovačić iz odvjetničkog društva Gugić i Kovačić, zastupnika Erste banke. Potvrdio nam je kako je donesen pravorijek o raskidanju ugovora o javno privatnom partnerstvu između Splita i TPN-a Sportski grad te kako su sva prava i obveze prebačene na grad Split koji ima pravo koristiti arenu i nastaviti građenje, ali i obvezu plaćanja dugova njezine izgradnje.

"Neosporno smo utvrdili da je Grad Split u obvezi plaćanja duga bankama koje su kreditirale Spaladium arenu iako pravorijek izrijekom ne nalaže da Grad to plati. Vjerujem da će se detalji dogovoriti izravno između Grada i banaka", kaže Kovačić. Split nema puno izbora, morat će se obratiti bankama i predložiti modalitet otplate, jer bi u protivnom banke mogle posegnuti za instrumentom ovrhe. Spaladium arenu započeo je graditi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret, u Sanaderovo doba za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. Bila je zamišljena kao mega objekt, uz sportsku dvoranu trebao se uzdizati poslovni toranj visok 100 metara.

Gradio ju je konzorcij Dalekovod-Konstruktor-IGH, koji su ujedno osnivači TPN Sportskog grada. Plaćanje kredita u jednakom su omjeru preuzeli Grad Split i Republika Hrvatska. Grad je prestao plaćati kada je postalo jasno da konzorcij dvoranu nikada neće završiti, država ništa nije učinila da se situacija riješi.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_8150)

  A Ivo doktore jesi nam ga uvalija,svaka ti čast !

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3064)

  tesko li je..(ne)pismenim lopovima i lazljivcima ..uvalit..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1171)

  javno privatno partnerstvo... jel to ovo zarada privatnima , a dugovi javni

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij