hren
 

TERORIZAM
Dvadeset devet osoba je ubijeno, uglavnom policajaca, a 166 ranjeno u dvostrukom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu, izjavio je u nedjelju ujutro turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Dvadeset i sedam ubijenih bili su policajci, rekao je ministar Soylu novinarima u Istanbulu. Dodao je i da turska vlada vjeruje da se radilo o sinkroniziranim napadima.

Napadi su se dogodili nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora - jedan je bio autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da su teroristi za cilj imali snage sigurnosti i građane u Bešiktašu. "Još jednom smo u Istanbulu vidjeli ružno lice terora koje ne mari ni za kakav oblik morala i vrijednosti", rekao je Erdogan.

Radi se o "terorističkom napadu koji je jasno ciljao pripadnike interventne policije", rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

Turska je u nedjelju proglasila dan žalosti, objavila je agencija Anadolija. Erdogan je otkazao posjet Kirgistanu kamo je trebao krenuti u nedjelju.

Premijer Binali Yildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja u znak pijeteta za žrtve.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu objavio je da je 10 osoba stavljeno u pritvor jer se povezuju s atentatom za koji je još nitko nije preuzeo odgovornost, ali bi iza njega, po riječima Kurtulmusa, mogla stajati Radnička stranka Kurdistana (PKK).

"Strelice ukazuju na PKK. To je planirani čin. Objavit ćemo sve kad istraga bude gotova. Sada ne možemo reći ništa definitivno", kazao je.

Stoltenberg osudio bombaške napade

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju ujutro osudio je bombaške napade u Istanbulu u kojima je poginulo 15 osoba, poručivši da je Savez ujedinjen u solidarnosti sa saveznikom Turskom i odlučan u borbi protiv terorizma.

"Osuđujem strašne čine terora u Istanbulu. U mislima sam s onima koji su izgubili svoje najmilije u bombaškim napadima, s onima koji su ranjeni i s ljudima Turske", stoji u Stolternergovoj poruci objavljenoj u povodu dvostrukog bombaškog napada u Istanbulu.

Tursko ministsrstvo zdravlja objavilo je da je u napadima poginulo 15, a ozlijeđeno 69 osoba.

"Ujedinjeni smo u solidarnosti s našim saveznikom Turskom. Odlučni smo u nastavku borbe protiv terorizma u svim njegovima oblicima", poručio je glavni tajnik NATO-a u poruci objavljenoj na službenim web stranicama Saveza.

Turske vlasti vjeruju da se radilo o dva sinkronizirana napada, jedan autobombom na policajce ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice u obližnjem parku Macka.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul