hren
 

KOGA SE ŠTITI?
Od 1. siječnja 2017. država će, prema novim poreznim pravilima, nesrazmjer imovine i prihoda koje je pojedini porezni obveznik prijavio, provjeravati samo šest godina unatrag. Prema važećim propisima imovina se može provjeravati za prethodnih 12 godina i to bez ograničenja u roku zastare.

ZAGREB Od početka siječnja sljedeće godine građani koji su u razdoblju od 2005. do 2011. godine na svoje prihode izbjegavali plaćati pune iznose poreza i onda su tu zaradu pretvorili, primjerice, u nekretnine, neće više morati strahovati od toga da će država provjeravati nesrazmjer vrijednosti njihove imovine i prihoda te da će im na to obračunati dodatni porez.

Od 1. siječnja sljedeće godine država će, prema novim poreznim pravilima, nesrazmjer imovine i prihoda koje je pojedini porezni obveznik prijavio, provjeravati samo šest godina unatrag. U općem poreznom zakonu šest je godina utvrđeno kao jedinstveni rok zastare kad su porezi i doprinosi u pitanju i on će se odnositi i na provjeru izvora imovine. Prema aktualnom Zakonu o porezu na dohodak, ispitivanje izvora imovine, odnosno ispitivanje ima li u prijavljenim prihodima građanin pokriće za kupnju određene imovine, bilo je, unatoč kraćim rokovima zastare za druge porezne stvari, dopušteno za razdoblje od 1. siječnja 2005. godine. To znači da se prema važećim propisima imovina može provjeravati za prethodnih 12 godina i to bez ograničenja u roku zastare.

Nedokazano porijeklo

Iako je između dva čitanja Ministarstvo financija prihvatilo nekoliko primjedbi zastupnika Mosta Mara Kristića da se sačuva taj rok, u ovom slučaju nisu poslušali sugestiju člana vladajuće koalicije. Krstićev prijedlog da se na nesrazmjer vrijednosti imovine i prihoda koje je netko prijavio obračuna porez od 54 posto je prihvaćen, ali ne i da se postupak provjere provodi za razdoblje nakon 1. siječnja 2005.

U svom objašnjenju zašto su odbili taj Kristićev prijedlog, u Ministarstvu financija kažu da nisu prihvatili prijedlog za produženje roka zastare u postupcima dokazivanja razlike između stečene imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje, zato što su uvjereni da je rok od šest godina dostatan za utvrđivanje nesrazmjera. Napominju da su radi otklanjanja pravne nesigurnosti rokovi zastare u svim poreznim stvarnima, pa tako i kad je u pitanju utvrđivanje razlike vrijednosti imovine i visine sredstava kojima je stečena, jedinstveno uređeni u Općem poreznom zakonu.

– Prihvaćen je prijedlog prema kojem se porez na utvrđeni nesrazmjer imovine i prihoda povećava za 50 posto, pa će efektivna stopa sada umjesto predviđenih 36 posto iznositi 54 posto. Međutim, period u kojem se imovina može provjeravati utvrđen je posljednjih 6 godina. Moj prijedlog da se sačuva rok od 1. siječnja 2005. godine odbijen je uz obrazloženje da bi propisivanje drugačijih rokova zastare uvelo pravnu nesigurnost. Za koga? Za kriminalce? – pita se Kristić. Dodaje da je za njega pitanje nedokazanog porijekla imovine i neprijavljenog dohotka jedno od glavnih poreznih pitanja i da se baš radi pravne sigurnosti poštenih građana provjera imovine ne treba ograničavati rokovima zastare.

– Svi znamo da ima puno slučajeva vrijednih nekretnina, vozila i plovila u vlasništvu osoba koje isto nisu mogle steći na zakonit način. Primjenom stope od 54 posto mogla bi se za proračun ostvariti značajna sredstva – uvjeren je Kristić. No, kolika je sredstva primjenom tih pravila dosad prikupila Porezna uprava, nismo uspjeli doznati.

Postupaka 1.884

Prema odgovoru koji smo dobili od Porezne uprave u razdoblju od 2012. do 30. studenog 2016. godine, pokrenuta su 1.884 postupka u kojima je kod 749 fizičkih osoba utvrđena porezna obveza i s te su osnove izdana porezna rješenja.

Na pitanje koliki je, na osnovi nesrazmjera prijavljenih prihoda i vrijednosti imovine, iznos novoutvrđene porezne obveze iz Porezne uprave nisu odgovorili uz objašnjenje da s obzirom na pravo obveznika na prigovor, žalbu na rješenje, tužbu sudu, od početka postupka do izvršnosti rješenja protekne dosta vremena pa ne mogu dati podatke o novoutvđenoj obvezi u tim slučajevima.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_3075)

  lustracija na hrvatski nacin..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4213)

  Odlično

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7118)

  znači točno provjere prestaju kad počinje vrime sanadera. sve u vrimenima vlada jadranke kosor, milanovića, oreškovića će se provjeravat ali sanaderova vladavina ne. sigurno slučajno,a? ko zna ko je sve u to doba tamo mešetarija a i sad je vrhu hdz-a pa ga se štiti

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6135)

  a šta je se to provjerilo do sanadera. šta je ima tuđman i šušak, šta je ima todorić, šta je ima gotovina, čermak i markač a ostale naše vrle domoljube i tajkune da ne spominjem.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9187)

  Zašto bi spominja sve navedene i one koje nisi naveja.
  To se zaboravilo. Sad im se ljudi dive radi bogatstva.

  oko 3 godina prije
 • Es (Gost_104)

  Staje sa pljakasem milanovicem pusickom josipovicem mesice mrsic njegova gos ostojic orebic petrov grmonja kutle tata svi pljacki sanader pasalic pupovac i ostali lopine npr vidosevic

  oko 3 godina prije
 • Es (Gost_104) (Gost_6135)

  sad su tvoji na vlasti .sudit će im

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2165)

  nastavlja neadavno prekinutu 135-godišnju slavnu riboprerađivačku komišku tradiciju
  Nakon 135-godišnje riboprerađivačke tradicije Komižani se mogu tek spominjati slavnih vremena:
  - kada je jedna Komiža u prvoj Jugoslaviji imala sedam tvornica,
  - kada su talijanski ribari dolazili kod komiških ribara učeći ribarski zanat,
  - kada su u Portugalu osnivali "kolonije" soljenja ribe,
  - kada su osnovali američku riboprerađivačku industriju i postali pionirima ribolova na Aljasci,
  - kada je predsjednik Nixon, prigodom boravka u Zagrebu, istakao osobitu ulogu Komižana u razvitku Američke industrije,
  - kada je komiška sardela gradila Komižu, Vis i Hvar,
  - kada je Komiža plaćala veće poreze nego nekadašnja Crna Gora,
  - kada je sardela hranila i odhranila generacije Komižana, rasutih diljem svijeta
  - kada je ...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2165)

  ..
  Prodajom Neptuna definitivno je ugašena ta slavna tradicija, iako su nam govorili – uvjeravali nas, kao stranka u stečajnom postupku – kako će biti nastavljena proizvodnja. Čak su spominjali "muzejsku" proizvodnju. Umjesto toga prenamijenili su nekadašnje industrijsko područje u turističko i tako strancu omogućili da svojih uloženih 90 € - potezom njihova pera bez

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2165)

  protučinitbe (bar ne javne!) – pretvori u (brat-bratu) 300-400 €. Nije li to možda samo vrh sante "investicijskoga" leda? I konačno su priznali: "Na tom području (na području Neptuna) više neće biti proizvodnje!!!
  Eto, srećom, proizvodnja će se nastaviti u Nišu (znate li na kojemu je to moru?). Nastaviti će se slavna tradicija u bratskoj nam republici. Nedavno je čitav proizvodni pogon prodan nekakvoj fabrici za konzervisanje ribe u Nišu. I njima će se to izplatiti?! A nama? A mi ćemo raditi kod stranca u njegovim turističko-ugostiteljskim objektima koji će biti izgrađeni umjesto Neptuna (sve nas on čeka, uz velike plaće).
  A hoćemo li u našim trgovinama (i u tim strančevim ugostiteljskim objektima) već narednoga ljeta moći kupovati sardine od Niš ("riba u zejtinu", "riba u paradajz sosu", "riba s korenjem" ...)?
  TUŽNO JE OVO I PRETUŽNO DA BIH VIŠE IŠTA MOGAO REĆI.
  GOSPODE POMOZI NAM !
  Đino Mladineo, prof.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2165)

  ovu prizvodnju nastavlja MONDOFIŠ NIŠ.toliko o našim uspjesima nakon rata.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7243)

  Još mi je najbolje šta "ko je jamio, jamio", ide u paketu s poreznom reformom. Rugaju se s nama.
  Koliko Kaštelanskih uspješnih firma je ugašeno 90tih, istražite malo to, prof. Mladineo.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij