hren
 

Izlazne ankete objavljene po zatvaranju birališta pokazuju da je Italija glasala protiv ustavnih promjena, što znači pad premijera i prilično neizvjesnu budućnost za tu zemlju članicu EU. Potpuni rezultati najranije oko 2 sata u noći. Prvi prebrojeni glasovi potvrđuju rezultate izlaznih anketa.

Talijanski premijer Matteo Renzi obratio se naciji nešto iza ponoći, sat vremena nakon zatvaranja birališta na kojima su se Talijani izjasnili o ustavnoj reformi.

Za ustavne promjene, prema anketama, glasalo je između 42 i 46 posto, a protiv njih između 54 i 58 posto, prenosi Reuters, mada se ovaj raspon različito tumači. Tako je prije ponoći agencija objavila kako jemoguće da je za ustavne promjene glasalo samo - 39 posto. Ipak, razlika je tako velika da se teško može očekivati da će doći do značajnije promjene. Izlaznost je bila prilično velika - čak 69,1 posto. Daleko je veća na sjeveru Italije u odnosu na jug. 

Čelnik euroskeptične, desničarske stranke Sjeverna liga, koja se protivi i migracijama, Matteo Salvini, polako je počeo slaviti.

"Živio Trump, živio Putin, živjela Le Pen i Lega (Nord)!", napisao je na Twitteru. 

Naime, stranke koje se protive političkom establišmentu smatraju odbacivanje ustavnih promjena, koje bi trebale stabilizirati talijanske vlade vlastitom pobjedom. Rezultat je pozdravila i francuska ekstremna desničarka Marine Le Pen. 

Euro je već pao - odmah nakon objave rezultata anketa, pao je za jedan posto, odnosno cent u odnosu na američki dolar.

Izvor: N1


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_119)

  Neka je otiša. :)
  Sretno Italiji s novom vladom.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9198)

  Ako talijani zaustave bankarske pljačke, isti bankari će se namirit u nas...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7122)

  Zaustavit će ih. Mi nećemo imat problema s pljačkaškim bankarima, isto kao šta nemamo problema s poreznom reformom.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7122)

  Svi će stat kuco. :D

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij