hren
 

UZDAH OLAKŠANJA U EUROPI
Kandidat krajnje desne Slobodarske stranke Norbert Hofer priznao je poraz na predsjedničkim izborima u Austriji, javlja BBC. Vijest je objavio menadžer kampanje, što znači da je novi austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Iako je uloga austrijskog predsjednika uglavnom ceremonijalna, ovi su izbori bili vrlo važni iz simboličnih razloga, budući da su se mnogi bojali da će na valu populizma na tu funkciju prvi put nakon 1945. doći kandidat rigidne desnice.  

Nakon Brexita i pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima, takav se scenarij više nije činio nemogućim, pogotovo s obzirom na izjednačenost prvih izbora u svibnju koji su zbog nepravilnosti morali biti ponovljeni.

Hofer je poraz priznao nakon što su izašle prve projekcije rezultata prema kojima je Van der Bellen bio u komfornom vodstvu pred svojim suparnikom. Austrijska dražvna televizija ÖRF javlja da je der Bellen osvojio 53,6 posto, a Hofer 46,4 posto, te da je moguća pogreška oko 2 posto, što znači da Bellen ima sigurnu pobjedu.

Ako bude potvrđen, rezultat ponovljenih izbora značit će olakšanje za većinu uzdrmanog europskog establishmenta i drugu pobjedu bivšeg čelnika Zelenih Alexandera Van der Bellena, koji je tijesno svladao Hofera i na prvim izborima u svibnju koji su poništeni zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.

Konačni službeni rezultati se ne očekuju prije ponedjeljka.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul