hren
 

U CIBONI
Novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić u vodstvu stranke imat će polovicu kadra koji se etablirao u vrijeme Zorana Milanovića, dok se druga polovica može smatrati "njegovim" ljudima jer su od ranijih stranačkih podjela na istoj strani ili su se nedavno ukrcali u njegov vlak. U novo Predsjedništvo SDP-a ušli su Rajko Ostojić, Boris Lalovac, Bojan Glavašević, Ivana Posavec Krivec, Mihael Zmajlović, Siništa Hajdaš Dončić, Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Peđa Grbin, Arsen Bauk, Franko Vidović, Predrag Fred Matić, Ivo Jelušić, Nenad Livun i Romana Jerković.

Od starog kadra u Predsjedništvo nisu ušli Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Gordan Maras.

Izbori za potpredsjednike stranke također su pokazali kako je u SDP-u postignuta ravnoteža. Omjer pola - pola u odnosu na ljude koji su pripadali stranačkoj struji Zorana Milanovića i one koji su bili protiv njega i kao svoga kandidata prepoznali Davora Bernardića nakon Predsjedništva potvrdio se i u sastavu potpredsjednika SDP-a.

SDP ima četiri potpredsjednika stranke, a na tu su funkciju izabrani Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Peđa Grbin i Boris Lalovac. Kandidirali su se još Predrag Fred Matić i Domagoj Hajduković, ali nisu prošli. Nakon što se izabralo Predsjedništvo u kojem se vidjelo ako je omjer snaga izjednačen, prijedlog je bio da se unutar Predsjedništva postigne dogovor o četiri imena (dva iz tabora Davora Bernardića, a druga dva iz suprotnog) čime bi se izbjeglo da svi delegati s konvencije još jednom glasaju. Predložena je bila ista četvorka koja je na kraju izabrana, no na to nije pristao Predrag Fred Matić pa se ipak glasalo u drugom krugu.

Šalabahteri su i ovaj put bili glavna tema izbora. Nekoliko dana prije konvencije među delegatima (njih više od 2200) su cirkulirale različite verzije tima s kojim bi Bernardić želio voditi stranku, a na samoj konvenciji s govornice se osuđivala takva praksa. Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, bio je posebno oštar pa je pozvao delegate da, unatoč šalabahterima, misle svojom glavom, a jedan je delegat predložio da se istovremeno bira predsjednika stranke i Predsjedništvo jer se jedino tako mogu izbjeći šalabahteri.

Prema verziji šalabahtera s kojim su delegati došli u Zagreb, "poželjni" kandidati za Predsjedništvo bili su Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Ivo Jelušić, Romana Jerković, Zlatko Komadina, Nenad Livun, Roberto Lujić, Saša Molan, Mladen Novak, Rajko Ostojić, Ivana Posavec Krivec, Damir Rimac, Zoran Vasić, Franko Vidović. Od "stare" postave s kojom je Zoran Milanović vodio SDP novom stranačkom šefu kao poželjni su bili istaknuti Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović. U prethodnim verzijama bilo je više imena iz Milanovićeve postave, a spominju se Branko Grčić, Peđa Grbin, Siniša Glavašević. Šalabahteri su kolali i stvarali se čak i tijekom same konvencije, pa je tako u jednoj varijanti ispao Hajdaš Dončić, a saznalo se i da postoje verzije prilagođene svakoj županijskoj organizaciji. No, delegati su u Predsjedništvo SDP-a izabrali i ljude koji se uopće nisu spominjali na šalabahterima poput Biljane Borzan, Freda Matića, Borisa Lalovca.

Predsjedništvo SDP-a ima 17 članova od kojih tri dolaze iz Zagreba, a po dva se biraju iz regija, i to Istare i Primorja, iz Dalmacije, iz sjeverne Hrvatske, iz središnje Hrvatske i iz Slavonije i Baranje. Preostala četiri člana mogu doći iz bilo koje ogranizacije.

Članove Glavnog odbora, njih 103, SDP-ovci su birali po novom modelu, i to tako da su predstavnici svake županijske organizacije birali svoje delegate. Prije nego što su delegati konvencije izglasali ovakav način izbora Glavnog odbora obratio im se Nenad Stazić koji se tome žestoko usprotivio. Kazao je da je to put u federalizaciju SDP-a nakon koje im više neće trebati izborna konvencija nego će svaka županijska organizacija moći poslati u središnjicu stranke imena svojih članova Glavnog odbora.

- Ne trebamo više birati ni Predsjedništvo, nego mogu predsjednici županijskih organizacija automatski postati članovi Predsjedništva - kazao je Stazić, ali su SDP-ovci zanemarili njegova upozorenja.

Raskol u SDP-u koji je iza sebe ostavio Milanović osjetio se i na subotnjoj konvenciji. S jedne strane, Bernardić nije više od sat vremena mogao izaći na pauzu jer je bio okružen masom stranačkih pristaša koji su se željeli s njim fotografirati i razmijeniti nekoliko rečenica. Druga polovica bezvoljno se kretala Ciboninom dvoranom i u kratkim razgovorima prognozirala kako je SDP krenuo putem prema dolje koji će se zaustaviti na rejtingu od 6 posto. Struja koja se osjeća poraženo komentirala je i raspored sjedenja. U prvom su redu bili uzvanici, te članovi aktualnog Predsjedništva, no mnogima je zapelo za oko i zasmetalo što je odmah uz stranačkog šefa Bernardića sjedio njegov bliski suradnik Rajko Ostojić. - Još nije izabran u Predsjedništvo i za sada je samo obični član - komentirao je jedan SDP-ovac.

- Srce mi je danas puno, čast mi je biti pred vama prvi među jednakima. Hvala na podršci, ali sam duboko svjestan promjene koju Hrvatska treba napraviti, a da bi je napravili, prvo je treba napraviti SDP - poručio je novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić delegatima 14. izborne konvencije na kojoj se, pod sloganom "Prvi među jednakima", biralo novo stranačko vodstvo. Osim uvodnog govora predsjednika stranke Bernardića koji je kazao kako zadnjih 20 godina raste društvena nejednakost, te kao glavne političke ciljeve SDP-a naveo stvaranje društva jednakih šansi i kvalitetno obrazovanje, tijekom konvencije SDP-ovci su se fokusirali isključivo na kadroviranje unutar stranke.

Na konvenciji su kao gosti bili SDP-ovi koalicijski partneri, predsjendik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjendik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Kao predstavnik IDS-a na konvenciji je bio Tulio Demetlika, a došao je i predsjednik Reformista Radimir Čačić, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Među gostima je bio i zastupnik SPD-a Josip Juratović, te povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica. Pažnju je privukao govor Kreše Beljaka, predsjendika HSS-a koji je zahvalio SDP-u, posebno bivšem predsjendiku Zoranu Milanoviću koji ih je na parlamentarnim izborima pozvao u koaliciju i time dao novu šansu njegovoj stranci.

Bivši šef SDP-a Milanović bio je pozvan na konvenciju, ali nije došao. Čuli smo kako je njegovo objašnjenje za nepojavljivanje to da je ovo događaj na kojemu sav show treba pripasti novom stranačkom šefu Bernardiću, te da kao dosadašnji predsjednik stranke ne treba dio pažnje skretati na sebe.

Radno predsjedništvo

Radnom predsjedništvu koje je vodilo izbornu konvenciju predsjedao je Ranko Ostojić, Bernardićev protukandidat u drugom krugu izbora za predsjendika stranke. Ostali članovi radnog predsjedništva bili su kandidati za predsjednika stranke koji nisu ušli u drugi krug: Tonino Picula, Vesna Škulić, Gordana Sobol, te Karolina Leaković. Uz njih su još bili Nenad Livun kao predsjendik Foruma mladih, te Dušan Plečas kao predsjednik Foruma seniora (Sobol je predsjednica Foruma žena). U radno predsjedništvo je bio pozvan i Orsat Miljenić kao kandidat na izborima za šefa stranke, no on to odbio. Navodno je razlog što se, unatoč obećanjima u kampanji, utjecalo s vrha na izbor novog stranačkog vodstva, a u opticaju su opet bili šalabahteri.

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • (Gost_1200)

  7195 izgleda da si ti stvarno opsjednut crvenim kmerima zasto?zatosta ti je veliki dijal obitelji steka sve za vladavine crvenih al ne kmera ti njima pripadaš kamo srice da su na vlasti bili oni danascbi bili najbogatiji na balkanu a ovako smo najgori jer stvarno sa nama upravljaju crni kmeri

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2178)

  Oh (Gost_7195)
  Sve sami crveni kmeri


  di ti živiš ,u kambođi? familija ti se najila, pokrila golu guzicu, stambeno smistila, tebe perlu odgojila ,a sve u onom sistemu koji ti nazivaš sistem crvenih kmera. moga si i škole završit da si tija učit pa bi nešto više zna o tome ko su crveni kmeri kojima si ti paranojično opsjednut.kad neko nepismen nezna šta bi i kako komentira onda kaže komunjare, crveni kmeri, a da nezna šta znače.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij