hren
 

TJERA NAS INAT I BORBA ZA SAMOPREŽIVLJAVANJE
Moramo biti svjesni da osobe s invaliditetom koji postižu odlične rezultate i koje vidimo da su borci su u manjini -  kazao nam je voditelj ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu Ivan Bogdanović prilikom najave projekcije dokumentarnog filma o našem najtrofejnijem sportašu s invaliditetom Mihovilu Španji koja će se održati u petak 2. prosinca u 19 sati u Sveučilišnoj knjižnici Split.

Ono što ih gura naprijed, mogu kazati za sebe jer sam slijepa osoba - priča nam Bogdanović, je zapravo jedan inat i borba za samopreživljavanje. Svjesni smo da se moramo izboriti za sebe jer ćemo jednog dana ostati sami na ovome svijetu, bez potpore roditelja, skrbnika ili ljudi od povjerenja koji nam pomažu  danas. Tu ćemo ulogu, jednog dana, morati preuzeti na sebe.

Nažalost većina osoba s invaliditetom živi u svojim svjetovima zaboravljena i od okoline i od svih ostalih. Takve osobe su često same u svojim krizama. Postoje tri vrste barijera koje muče osobe s invaliditetom – kazao nam je Bogdanović. Ponajprije betonske barijere koje dosta otežavaju njihovo kretanje. Zatim, mentalne barijere gdje se na osobe s invaliditetom gleda sa sažalijevanjem i treća barijera za slijepe osobe je dolazak do literature. Postoje i one svakodnevne barijere koje su izražene, a to su barijere nastale lošim materijalnim statusom te kronični manjak zaposlenja. Studentima je još i teže jer kako kaže Bogdanović, običan i zdrav student neke poslove može pronaći preko Student servisa, a za nas je to dosta teško jer često i ono što bi mogli raditi zbog krize svog invaliditeta to ne možemo. 


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij