hren
 

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je novinarima potvrdila kako će se u drugom dijelu sljedeće godine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

Upitana pred početak sjednice Vlade može li potvrditi informaciju da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene povećati do najviše 4000 kuna, ministrica Murganić istaknula je kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića najavila da će poduzeti mjere za demografsku revitalizaciju, te je u tu svrhu u projekcijama proračuna za 2017. namijenila i određena sredstva.

"U okviru tih odobrenih sredstava, za koje vjerujemo da će i po usvajanju državnog proračuna za 2017. ostati takva kakva jesu, radimo izračun s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji ima najtočnije podatke o broju porodiljnih naknada koje se koriste", kazala je Murganić.

Tako bi prema njezinim najavama Vlada najkasnije s 1. srpnja 2017., kada zakon o porodiljnim naknadama prođe svoje izmjene vezano za roditeljske i porodiljne naknade, išla na njihovo povećanje.

Povećanje će, rekla je, biti značajno s obzirom na sadašnje iznose "koji su zaista skromni". Najavila je da će detalji biti razrađeni u zakonu i nije željela otkriti preciznije cifre, ali je rekla kako je iznos "koji se vrti u javnosti dosta realan".

Današnji Jutarnji list je objavio neslužbenu informaciju iz Vlade da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2660 kuna povećati na najviše 4000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje sa sadašnjih 1663 kune na 2328 kuna tijekom cijele godine dopusta.

"Riječ je o mjeri koja se radi na državnoj razini, a da li i koje općine i gradovi će imati nekakve dodatne stimulacije, to je na lokalnoj razini, i njihove su to odluke koje svakako podržavam", rekla je novinarima ministrica Murganić.

Objasnila je i kako je to mjera koja dolazi tek u drugoj polovici 2017. jer zakonski prijedlog mora proći javnu raspravu.

Novinare je zanimalo i je li Vlada definitivno odustala od 1000 eura za bebe.

Ministrica im je odgovorila kakao se nije odustalo niti od jedne demografske mjere. "Donosit ćemo strategiju i politike u kojima će biti jasno navedeno koje mjere, s kojim ciljem, s kojim efektom i kada želimo uvesti", rekla je.

Izvor: N1


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_2564)

  Je li danas 1. aprila?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9209)

  i ona ili oni..misle..da ce sve rijesiti..sa 4000 kn..a ja ih pitam..sta ce biti posli sest miseci..NISTA..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8120)

  Bravo! Ovo je prava mjera a ne ona sa tisuću eura. Veće porodiljne naknade, vrtići, knjige, marende za dicu, zaštita trudnice na radnom mjestu - to su prave mjere. A one jednokratne su samo populizam

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1095)

  na koji način će se dijelit porodiljna naknada. hoće li kao i do sada svima koji je zatraže. poznato je da su mlade obitelji dolazile iz bosne i hercegovine, potražile adresu na kojoj nitko ne stanuje(obično stare kuće) prijavile se, našli nekoga kome bi platili da prijave ženu koja je pred porodom kao kućnu pomočnicu, dali bi i novac da uplate za zdravstveno i mirovinsko. žena bi rodila nakon mjesec dana, dobila bi od grada šta inače dobivaju, dijete domovnicu,i onda bi išla svaki mjesec porodiljna naknada. oni bi se vratili odakle su došli a dolazili bi povremeno po naknadu. za ovaj način davanja porođajne naknade ni amerika nebi imala dovoljno novca.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3127)

  a šta je sa mamama koje imaju blizance ili troje i više dice? oće li se povećat i naknade za drugu i treću godinu roditeljskog dopusta, koja je sad 1663 kn???

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij