hren
 

Krajem listopada u Hrvatskoj je bilo 1.392.235 zaposlene osobe, što je za 0,7 posto ili 9.548 osoba manje u odnosu na kraj rujna, prvenstveno uslijed smanjenja broja zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je broj zaposlenih u listopadu pao treći mjesec zaredom.

Od ukupnog broja zaposlenih najveći dio njih, 1,18 milijuna, bilo je zaposleno u pravnim osobama. U odnosu na rujan njihov je broj povećan za 0,1 posto ili 1.573 osobe.

U obrtu i slobodnim profesijama je, pak, u listopadu bilo zaposleno 188.446 osoba, što je u odnosu na rujan manje za 5,6 posto, odnosno za 11.091 osobu, a smanjen je i broj osiguranika poljoprivrednika - za 0,2 posto, na 19.682.

Pad broja zaposlenih u obrtu tako je 'najzaslužniji' za smanjenje ukupnog broja zaposlenih u listopadu.

Promatrano po djelatnostima, od skupina 19 djelatnosti po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, krajem listopada je broj zaposlenih bio veći nego u rujnu u obrazovanju (5,6 posto), poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (1,6 posto), rudarstvu i vađenju (0,5 posto), opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (0,2 posto), prijevozu i skladištenju (0,2 posto), informacijama i komunikacijama (0,1 posto), financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja (0,1 posto), stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (0,2 posto), javnoj upravi i obrani te obveznom socijalnom osiguranju (0,3 posto), te ostalim uslužnim djelatnostima (1,1 posto).

Najveći se postotni pad broja zaposlenih istovremeno bilježi u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (za 3,6 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (2,1 posto) i poslovanju nekretninama (2 posto).

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem listopada bilo 225.703, što je 6,6 posto više u odnosu na rujan. Stoga je stopa nezaposlenosti porasla s 13,1 na 14 posto.

Dnevni podaci koje HZZ objavljuje na svojim internetskim stranicama pokazuju da se broj nezaposlenih nastavlja povećavati. Trenutno je, naime, nezaposlenih 232.651, što je 6.948 više nego krajem listopada, dok je slobodnih radnih mjesta trenutno objavljeno 11.857.

Izvor: N1


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij