hren
 

Od 1. siječnja iduće godine pojeftinjuje struja. Potvrdio je to za Dnevnik Nove TV državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

Čikotić kaže da su pronašli rješenje da kućanstvima, umjesto najavljivanog poskupljenja, struja ipak pojeftini. Ostaje još problem industrije, za njih se rješenje još traži.

Građani će ipak od 1. siječnja godine imati manje račune za struju, tvrde iz ministarstva. Kažu da su našli rješenje da povećanje naknade za obnovljive izvore ne poništi smanjivanje PDV-a na struju.

„Sigurno će cijena električne energije od nove godine bit jeftnija za kućanstva“, kaže Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku.

Zasad ne otkriva kako će točno riješiti ovaj problem i koliko će struja pojeftiniti ali poručuje:

„Sigurno i danas mogu reći da mi nećemo utjecati da se anulira utjecaj porezne reforme“

Prema izračunima stručnjaka za Novu TV, ako se naknada poveća na 12 lipa po kilovatsatu, a PDV na struju smanji na 13 posto, kućanstvu koje troši prosječnih 3600 kilovatsati godišnji račun za struju svejedno bi se povećao za 66 kuna.

Ostaje problem industrije

Ostaje problem industrije. Niži PDV im ne pomaže pa su u Varaždinskoj tvrtki izračunali koliki bi im trošak bilo da se naknada poveća na 12 lipa.

„To znači da bi se sadašnji trošak koji mi imamo od 550 tisuća kuna za tu naknadu povisio na nekakvih 1,8 milijuna kuna što znači da bi se naš trošak povisio za 1,3 milijuna kuna“, kaže Stiven Toš, direktor Bomark Parka.

Državni tajnik ističe da razgovaraju s opskrbljivačima i traže rješenje kako bi ublažili trošak za industriju. Sastanak traže i proizvođači zelene energije.

„Postojeći sustav naknade svakako treba promijeniti, on je do sada funkcionirao, no sa odlukama vlade u zadnje dvije godine išlo se isključivo na ruku dobavljačima i opskrbljivačima električne energije, ajmo reć uvoznicima“, kaže Aljoša Pleić iz Udruženja Obnovljivi izvori energije.

Detaljni prijedlog uskoro na Vladi

Bivši ministar gospodarstva tvrdi da postoje rješenja da ne bude poskupljenja.

„Mogu razgovarati s opskrbljivačima, mogu sa drugim mjerama o univerzalnoj usluzi u HEPu izbalansirati da se ne ostvaruju ekstremne dobiti i da tržište funkcionira i da građani niti gospodarstvo prvenstveno ne treba osjetiti bilo kakvo povećanje“, kazao je Ivan Vrdoljak.

Iz ministarstva najavljuju da će detaljni prijedlog svog rješenja problema uskoro na sjednici Vlade predstaviti premijeru i ostalim ministrima.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • (Gost_5601)

  Živi bili pa vidjeli ! ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2761)

  Netribaju oni nama pojeftinjavat struju.Samo oćemo svaku kunu od hepa, kome je i za šta išla, i koliko je od koga došlo.
  Da svako može reć "lažete, moj račun nije prikazan a platija sam ga"!!
  I da se vidi koliko je kome i za šta plaćeno!
  Struja je došla ka moneta za potkusurivanje za sve di fali, jer ju svi moraju imat!!
  A proizvodi se u našim hidroelektranama skoro mukte i toliko bi tribala i koštat.
  Onoga ko pokuša prodat hep triba spojit na 380 volti, i isto toliko ampera!!

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij