hren
 

'AMBIJENT JE IZVANREDAN'
Božićni duh je i službeno zavladao Splitom. Simboličnim paljenjem prve adventske svijeće na velikom vijencu oko fontane ispred crkve sv. Frane na splitskoj Rivi, započeo je "Advent u Splitu" te Božićni sajam poznat po popularnim kućicama, koje su već u ranim večernjim satima pohodili brojni Splićani.

Paljenje svijeća na adventskom vijencu, po drugi put zajedničkim snagama organiziraju Grad Split, Turistička zajednica i Nadbiskupija Splitsko-makarska, ali zbog najava ružnog vremena, nastup zborova je prebačen upravo u crkvu sv. Frane.

- Mislim da smo mi prvi pokrenuli obilježavanje Adventa na neki svoj način i imamo svoj stil. Teško se možemo natjecati sa Zagrebom ili Bečom, ali naš duh je ono s čim im možemo konkurirati – poručio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar te dodao kako smatra da u vrijeme kada ne pritječe puno novca, nije prikladno trošiti na ukrase, te da je grad ukrašenjednako kao i prethodne dvije godine.

Više duhovnih programa i onih koji ističu našu tradiciju, te Međunarodni festival crvenih zborova, najavila je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice.

- Osim tradicionalnih kućica, ugostitelji su osmislili i programe u svojim objektima, a tu su i događanja na Prokurativama i Pjaci. Imamo i novi "Gastro Get festival" koji će donijeti brojne novine, bogate tradicijske jelovnike, te izložbe i promocije.

Tu su i naši hotelijeri koji su osmislili svoje blagdanske pakete koje smo promovirali po okolnim destinacijama odakle nam dolazi najviše gostiju. Sudeći prema dojmovima prvih posjetitelja ovogodišnjeg Božićnog sajma koji će potrajati sve do 7.siječnja, Splićanima će Riva i ostali gradski trgovi ponovno biti drugi dnevni boravak.

- Ambijent je izvanredan, bit ćemo bolji od Zagreba ove godine, nadam se da ćemo ih nadmašiti. Još nam fali samo malo hladnoće – zadovoljan je Željko Delić kojega smo zatekli dok je razgledavao ponudu dvadesetak kućica na Rivi, te onih na dnu Marmotove.

Ono što bi ipak moglo izazvati negodovanje posjetitelja su cijene pića i blagdanskih slastica pa tako za kuhano vino uglavnom treba izdvojiti 14 kuna, kobasice se mogunaći za 16 kuna, ali ima i onih prilično skupljih.

Popularne rakijice negdje su 10, na drugim mjestima 12 kuna, a cijene točenog piva kreću se uglavnom od 13 do 18 kuna.

- Cijene su malo veće zbog najma i ostalih troškova koje smo imali. Organizacija je puno bolja ove godine i muzika nam više odgovara, nadamo se da će nam se sve isplatiti – optimističan je jedan od ugostitelja s lanjskim iskustvom, a jednako dobrim rezultatima nadaju se i oni koji prvi put imaju kućicu na Rivi, objašnjavajući nam da će sve ovisi o vremenskimprilikama, ali i prometu preko tjedna.

Znatno sumorniju atmosferu zatekli smo na Prokurativama gdje je zamjetno smanjenje broja kućica.

- Malo je manje kućica i ljudi, ali prošle nam je godine tu bilo super i ostajemo im vjerne. Tek je prvi dan, bit će još bolje! – blagdanski veselog raspoloženja je Magdalena Jozić koju smo tako zatekli.

Na Pjaci su se ugostitelji sami organizirali. Iako je trg jednako bogato ukrašen kao lani, i tu se brzo uoči manji broj šankova u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_8455)

  Cijene malo veće a na dalmatinskom portalu izjava cijene manje unatoč većoj cijeni najma

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6178)

  Božić i ono šta ide uz njega je bija u neka prošla vrimena.Ovo danas je sve jedan veliki kič

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8106)

  Ja volim kic. :D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3715)

  Jako 'lijepo'. Split nalikuje na Beč, Berlin ... Zato je prestao izgledati kao Split ili bilo koji drugi mediteranski grad.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2095)

  ja bi rado da mi se vrati naš stari običaj dočeka božića. to je sv. nikola, pa sv. luce ,pa badnji dan i onda božić . lipo ,doma u krugu familije i di otac , mater i ostali stariji su svi za stolon sa malon dicon. nama nije triba niko stvarat štimung

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul