hren
 

NA POSLU NOĆU, VIKENDOM...
Europarlamentarka Marijana Petir potpisala je rezoluciju te aktualizirala problem sa sindikatima, poslodavcima i nadležnim komorama

Rad nedjeljom porastao je za 30%, a tek 25% radnika smatra da se njihovo radno vrijeme uklapa s obiteljskim i drugim obvezama, istraživanje je koje je ovih dana na konferenciji pod nazivom „Ravnoteža poslovnog i privatnog života 4.0 – izazovi u vremenu digitalizacije“ predstavljeno u Bruxellesu u organizaciji European Sunday Alliancea. Europa se danas nalazi pred izazovima koji će u velikoj mjeri utjecati na njezinu budućnost, među kojima su svakako i demografski, na što utječu nesigurnost posla i teški i neprimjereni radni uvjeti, pogotovo u trgovačkom sektoru.

Nevidljiva jasna granica

Stoga je u EU pokrenuta nova rezolucija o slobodnoj nedjelji, koju je potpisala i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, te ponovno aktualizirala taj problem u Hrvatskoj sa sindikatima, poslodavcima i nadležnim komorama. Petir objašnjava kako je digitalizacija radnog prostora i života učinila radnike stalno dostupnima. Tako čak i rad koji je dosad bio rezerviran za radno vrijeme u novim okolnostima prelazi u rad u slobodno vrijeme te je nevidljiva jasna granica između onoga što je vezano uz posao i privatnih i obiteljskih obveza.

Usto u Hrvatskoj dolazi i do porasta noćnog rada, a iako se često naglašava kako radnik ne smije raditi više od propisane satnice te kako treba biti više plaćen ako radi nedjeljom i praznicima, praksa to demantira. Zaposleni u uslužnom sektoru u Hrvatskoj, od kojih su većina žene, rade i po tri tjedna bez prekida i bez ijedne slobodne nedjelje, iako brojna istraživanja potvrđuju kako rad nedjeljom negativno utječe na zdravlje radnika: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje.

Prema Eurostatovoj statistici iz 2015., u Hrvatskoj 35% ljudi radi nedjeljom, što je najviše u Europi. Gotovo svake nedjelje radi 8,3% hrvatskih radnika, 28,3% ponekad, što nas stavlja i na prvo mjesto u EU po radu nedjeljom, tvrdi Marijana Petir.

Pati i privatni život

– Takav radnik/ca ne samo da ne posvećuje dostatno vrijeme članovima svoje obitelji, već je i u vrijeme koje s njima provodi “odsutnog duha“. Sve se to negativno odražava na uspjeh braka, razvoj i ponašanje djece… – konstatira Petir te podsjeća kako radnicima pravo na tjedni odmor može biti određeno u neki drugi dan osim nedjelje, ali da takav nadomjestak nije zadovoljavajuće rješenje, budući da drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan.   


Nema jedinstvenog rješenja na razini Europske unije

Prema informacijama službe Europskog parlamenta za istraživanje, nema jedinstvenog rješenja na razini EU. Vlasnici sami odlučuju o radnom vremenu u Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Irskoj, Italiji, Letoniji, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj. Cipar, Luksemburg, Portugal, Španjolska, Finska i Malta imaju propisano vrijeme trgovina nedjeljom i nacionalnim praznikom, je li mjesto turističko ili ne... Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Grčka i Nizozemska zabranjuju rad nedjeljom, izuzev benzinskim postajama, pekarama… Engleska, Sjeverna Irska i Wales imaju zabranu, izuzev trgovina većih od 280 m².

Izvor : Vecernji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_6136)

  Ma di mi veliki katolici i domoljubi najgori,ma nije moguće.Šta će reć biskupi i njijova konvencija jedva čekan

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2192)

  to je sve kriv mrak titova terora.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1152)

  Lako je njima palamudit. Reci te mi, ima li koji EU fond za spomenutu problematiku?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4209)

  Pa nije problem radit nediljom, nego više od 40 sati!!
  nije problem da imam slobodno utorak i sridu, umisto subote i nedilje.Problem je šta subotu niko ni ne spominje, ka da je normalno radit 6 dana u tjednu, pa još prikovrimeno, svaki dan po koji sat, izgubi zdravlje, pa svima na teret.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8197)

  To su nam dale blagodati neoliberalno-kapitalističke ideologije. Zar želite živit u takvom okružju?
  Ljudi, probudite se :).

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1164)

  pa šta da se radi nediljon.ja san cili radni vijek radila nedilje i praznike, i na božić i na uskrs i na veliku gospu. radila san i na prvi maja i druge državne praznike. plačalo se sitno,a slobodni dan nisan nikad dobila. šta mislite da samo bolnica i hitna moraju radit.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij