hren

LOŠE GOSPODARENJE
Informacija od šest redaka objavljena u ponedjeljak, 21. studenoga, na web-stranici Ministarstva zaštite okoliša i energetike pokazala se izvorom uzbune, neslućenom brzinom podignute u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a bome i šire, budući da je zvuk alarma odjekivao i u prijateljskoj nam Ukrajini, gdje je tog trenutka u službenom posjetu boravio hrvatski premijer Andrej Plenković.

Paniku i vijećanje na žurno oformljenom županijskom stožeru u Splitu do kasnih večernjih sati prouzročio je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike, zaustavljanjem projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Ministar Dobrović je, naime, u ponedjeljak ukinuo Rješenje za izmjenu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Lećevica u općini Lećevica, u predmetu ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, doneseno 16. studenoga, dakle, samo pet dana ranije i, da ne bude zabune, u tom istom ministarstvu.

Pojednostavljeno rečeno, Ministarstvo je prvo reklo da Centru u Lećevici ne treba procjena, da bi ministar Dobrović preko vikenda zaključio da, ipak, treba.

U konačnici to znači da Centar u Lećevici ni u najluđem scenariju ne može biti izgrađen i stavljen u funkciju u travnju 2018. godine, kako je to bilo planirano.

Otuda i hitan telefonski poziv splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnjepremijeru Plenkoviću i prije nego što se ovaj vratio iz Ukrajine.

Nije, dakle, veliko umijeće zaključiti kako je problem Lećevice prebačen na političko polje, s tim da će akteri tek vidjeti s kakvim posljedicama za svakoga od njih. Ministar Dobrović je, opće je poznato, Mostov izabranik...

Premda se situacija ovim ministrovim potezom čini bezizlaznom, izlaz zapravo postoji, ali samo ako Dobrović učini svojevrsni salto mortale i idućih dana ukine i svoje rješenje. Upravo takav potez ministra očekuje župan Ževrnja koji se s Dobrovićem, daleko od očiju javnosti, sastao već u utorak u Splitu u svom uredu. Prije dogovoreni sastanak očito nije odgođen, a i dobro je došao za stavljanje otvorenih karata na stol.

Sastanak jest bio iza zatvorenih vrata, ali je ekipa Slobodne Dalmacije iskoristila priliku i nakon sastanka iz prve ruke dobila informacije o sada već famoznom projektu Lećevica. Župan Ževrnja nije krio iznenađenje i ogorčenost Dobrovićevim potezom.

– Apsolutno nismo očekivali takvo što jer ova procedura za ishođenje rješenja traje punih jedanaest mjeseci – kaže Ževrnja. – Rješenje smatramo apsolutno ispravnim, a s ovim ukidanjem postali smo kolateralna žrtva odnosa unutar ministarstva – dodao je.

Župan ne precizira o kakvim je odnosima riječ; razvidni, međutim, postaju kad se zna da je rješenje koje ide u korist Lećevice potpisao, neslužbeno doznajemo, zamjenik ministra Dobrovića koji je član HDZ-a, i to u vrijeme kad je ministar bio odsutan. Kako se to moglo uopće dogoditi? Je li rješenje doneseno bez znanja ministra, znači li to da ministar ne zna što mu se događa u ministarstvu? – pitali smo Dobrovića izravno.

– Došlo je do proceduralnih pogrešaka, tako da smo morali dati rješenje o ukidanju rješenja donesenog svega dva-tri dana prije – naglasio je naš sugovornik i, na dodatni upit tko je pogriješio, pojasnio:

– Unutar ministarstva su te pogreške.

– Je li ta pogreška u tome da je rješenje potpisano bez vašeg znanja? Potpisali niste vi, nego vaš zamjenik. Rješenje o ukidanju ste vi potpisali – nismo odustajali...

– Gledajte, dakle, to nije ključni dio, zadržao bih se na ovoj općoj formulaciji – glasio je odgovor.

Ministar je smatrao važnim reći da ukidanje rješenja nipošto ne znači stavljanje projekta Lećevica u pat-poziciju. To više što je u utorak, za vrijeme razgovora u Splitu, koji je, usput budi rečeno, potrajao dulje od planiranog i tijekom kojeg su se povremeno čuli i povišeni tonovi, za sljedeći tjedan dogovoren sastanak u Zagrebu.

U razgovor u Zagrebu bi se, prema Dobrovićevim riječima, uključili i drugi čimbenici budući da se donosi plan gospodarenja otpadom.

E, taj sastanak, u Zagrebu ili Splitu, kaže da mu je svejedno, s nestrpljenjem iščekuje i župan Ževrnja, radi rješenja problema dakako.

– Ako problem ne bude riješen, zatražit ću od premijera sastanak Vlade Republike Hrvatske na ovu temu – najavljuje Ževrnja. – Ni jedan ministar nije nekakav izdvojeni otok za sebe, svi čine Vladu i ne mogu raditi na svoju ruku, mimo strategija, mimo zakona, kako hoće. Ministar mora naći žurno rješenje da iziđemo iz ove situacije koju je, po našemu mišljenju, neopravdano izazvao – kategoričan je splitsko-dalmatinski župan.

Župan se poziva i na ministrovo osobno priznanje da su u odnosu na 2008. godinu unaprijedili projekt da se Lećevica čak može zvati reciklažnim centrom.

– Sve smo prilagodili kako je tražio i odaje nam priznanje. To više nas iznenađuje njegov ovakav potez. Ovo je šokantna situacija u kojoj i ministarstvo i mi moramo građanima objasniti što se događa. Zbog toga očekujem ovaj sastanak u roku od osam dana i da na tom sastanku sam ministar revidira svoje mišljenje tako da situacija ne bi bila loša kako sada izgleda – iznio je župan svoja očekivanja.

U međuvremenu, prema pouci o pravnom lijeku, Županija ima dvije mogućnosti: pokrenuti upravni spor tužbom ili ispočetka proceduru za donošenje studije. Trajanje i jednog i drugog mjeri se u godinama, od jedne pa naviše.
Što Županija treba napraviti, pitali smo ministra Dobrovića.

– Pa, to sam već spomenuo. Ovaj tijek događaja ne ide u to da projekt Lećevicu stavi u slijepu ulicu pa da se dalje unedogled koprca u formalno-pravnoj proceduri. Doista se trudimo naći konstruktivno rješenje – veli Dobrović.

– Pretpostavljam da znate da vas prati glas da ste bili protiv lokacije Lećevice i prije nego što ste postali ministar. Je li to točno?

– Moguće da me prati glas. Uvijek sam bio protiv koncepta gdje se sadržaj poput Karepovca izmješta u udaljeniji krški kraj, a da se pritom ne dira u koncepciju sustava. Bio sam protiv toga, i još uvijek sam. Međutim, ako je riječ o transformiranom sadržaju, prilagođenom prihvatu sekundarnih sirovina, onda je to sasvim druga stvar.


A tko će plaćati penale? Dobrović: Pa, građani...

Stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije najvažnije je da zastoj projekta Lećevica ne plate iz vlastita džepa, zbog penala nastalih probijanjem roka – kraja 2018. godine, kad bi centar u Lećevici trebao biti u funkciji.

– Najozbiljnije bih računao na prijetnju plaćanja penala – kaže, međutim, ministar Dobrović. – Praktički to je često nešto što može potjerati čelnike jedinica lokalne samouprave da se pokrenu.

Tko bi bio odgovaran za penale ako dođu za Lećevicu?

– Lećevicu gradi Županija, ali odgovornost za gospodarenje otpadom snose jedinice lokalne samouprave po zakonu, prema tome oni su ti koji se moraju trgnuti.

To su gradovi i općine, a u konačnici penale kroz račun plaćamo mi, korisnici usluga.

– Sasvim sigurno to začas dođe do građana.


U obrazloženju ukidanja Rješenja piše...​

U obrazloženju ukidanja Rješenja navodi se da je postupak ocjene proveden još 2006. godine. Tadašnje rješenje rađeno je prema Zakonu o zaštiti okoliša iz 1994. i izmjenama zakona iz 1999. godine.

Međutim, novi je zakon donesen 2007., pa 2013., a onda još i izmjene 2013. i 2015. godine. Zakon iz 2013. omogućio je da se na osnovi ranije dobivenog rješenja do kraja 2013. mora podnijeti zahtjev za lokacijsku dozvolu kako rješenje ne bi propalo.

Sve te okolnosti, stoji u obrazloženju, dovode do upitnosti mjera i tehničkih rješenja iz 2006. godine. Upravo je važeći zakon regulirao na jasan i nedvosmislen način da rješenja o prihvatljivosti imaju svoj vijek trajanja, odnosno valjanosti.

Naime, smisao pravomoćnog rješenja iz 2006. i ostvarenog prava istim rješenjem je da se ishodi lokacijska dozvola radi realizacije projekta. Međutim, spisu ne prileži dokaz je li podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole i je li ona izdana u konačnici, stoji također u obrazloženju.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij