hren
 

Fidel Castro, bivši predsjednik Kube i vođa Komunističke revolucije, preminuo je u 90. godini, javila je državna televizija Kube.

Informaciju o smrti objavio je njegov brat Raul. ''Vrhovni zapovjednik kubanske revolucije umro je večeras u 22:29 sati'', rekao je predsjednik Kube Raul Castro. 

U televizijskom obraćanju naciji Raul Castro rekao je da će njegov brat biti kremiran u subotu, piše BBC.

Sljedećih nekoliko dana bit će proglašeni danom žalosti.

Fidel Castro je kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i pet desetljeća prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina. Teško je obolio 2006. godine, a vlast je predao dvije godine kasnije svom bratu Raulu Castru.

Bio je komunistička ikona 20. stoljeća i povijest će ga pamtiti kao vođu koji je gotovo pola stoljeća bio trn u oku velikom američkom bratu sa sjevera, državnik kojega su obožavali i mrzili, divili mu se ili od njega strahovali.

''Malo je pojedinaca u 20. stoljeću koji su imali tako velik utjecaj na jednu zemlju kao što je Fidel Castro imao na Kubu. Mijenjao je Kubu na svoju sliku u lošem i dobrom smislu. Kuba će biti drugačije mjesto jer je on živio i umro'', rekao je Robert Pastor, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji američkog predsjednika Jimmyja Cartera za CNN.

Posljednji javni nastup imao je u travnju na kongresu Komunističke partije Kube.

Preživio 600 atentata

Tijekom svoje vlasti od 1959. do 2006. prkosio je desetorici američkih predsjednika. Uspostavio je komunistički režim pred vratima Sjedinjenih Država i navodno preživio 600 pokušaja atentata.

Fidel Castro rođen je 13. kolovoza 1926. u Biranu na istoku Kube, u izvanbračnoj vezi španjolskog useljenika koji je postao veleposjednik Angela Castra i njegove sluškinje. Poslije Fidelova rođenja njegovi roditelji ozakonili su svoju vezu.

Školu je pohađao zajedno s djecom najamnih radnika na farmama i od ranog djetinjstva svjedočio siromaštvu u kakvom je živjela većina Kubanaca.

Studirao je pravo u Havani i odmah se upleo u politiku na fakultetu. Mladi Castro nije tajio svoje ambicije. Kolegama je govorio da želi "slavu i ugled" i nije ni izbliza živio kao spartanski revolucionar, nosio je fina odjela i vozio kabriolet.

Po završetku studija otvorio je odvjetnički ured, ali mu je politika ostala strast. Godine 1952. natjecao se za mjesto u parlamentu, ali je puč pod vodstvom Fulgencija Batiste spriječio izbore.

Batistina diktatura pretvorila ga u revolucionara

Batistina diktatura zaustavila je Castrovu garađansku karijeru i pretvorila ga u revolucionara.

Već godinu poslije Castro i šačica drugova napali su vojarnu u Santiagu. Pokušaj udara bio je tako loše planiran da ga je vojska s lakoćom osujetila. Urotnici su uhićeni.

"Osudite me. Briga me. Povijest će me odriješiti", rekao je prkosni Castro sucima.

Osuđen je na 15 godina, ali je pušten nakon dvije pošto je Batista proglasio opću amnestiju. S bratom Raulom otišao je u Meksiko i tamo počeo graditi novu revolucionarnu grupu.

U egzilu je upoznao i mladog argentinskog liječnika Ernesta Chea Guevaru, koji će mu kasnije postati suborac, i učio se taktikama gerilskog ratovanja.

Castro se vratio na Kubu jahtom Granma 1956. godine. U zemlju je doveo još 81 gerilca. Nakon početnih poraza i gubitaka, skupina je polako dobivala na brojnosti i na zamahu.

Godine 1958. krenuli su u uspješnu ofenzivu protiv vojske. Batista je pobjegao iz zemlje na Staru godinu, a Castro 1. siječnja 1959. proglasio pobjedu revolucije.

Vladao željeznom rukom

Kubom je vladao željeznom rukom, kršio ljudska prava i gušio demokratske pokušaje. Nacionalizirao je imovinu stranih kompanija, što ga je, zajedno sa zemljišnom reformom, dovelo u sukob s Amerikancima. Washington je nametnuo trgovinski embargo, koji je na snazi i danas, i organizirao neuspješnu invaziju Castrovih protivnika u Zaljevu svinja 1961.

Castrovo savezništvo sa SSSR-om i doprema sovjetskih projektila na Kubu 1962. svijet je dovela do ruba nuklearnog rata. Ali se Castro unatoč tome pozicionirao kao jedna od ključnih figura Pokreta nesvrstanih.

"Pokazao je da je socijalistička revolucija u Trećem svijetu moguća", rekao je Bert Hoffmann iz hamburškog Instituta za latinoameričke studije. "Besplatno obrazovanje i zdravstvena skrb globalno su priznata ostvarenja", dodao je.

Ali je Kuba nakon raspada SSSR-a potonula u duboku ekonomsku krizu. Mnogi se Kubanci sjećaju nestašica koje su trpjeli početkom devedesetih godina. Samo su prihodi od turizma i pomoć naftom bogate Venezuele spasili socijalističko vodstvo od propasti.

Revolucionar koji je obilježio 20. stoljeće

Analitičari i povjesničari vjeruju da će Castrovo ime ostati zapisano među vodećim političkim čelnicima 20. stoljeća, čija su se temeljna kretanja prelamala kroz Castrov život - komunistička revolucija, Hladni rat, svijet na rubu nuklearnog rata tijekom kubanske raketne krize 1962., suprotstavljenost Sjevera i Juga.

Komunističku revoluciju je želio i izvoziti pa je znao slati kubanske vojnike da oružjem podupru promjene u afričkim zemljama.

No Castro, koji se obračunao s tisućama svojih protivnika već po dolasku na vlast, nije se libio ni zatvoriti neke od najbližih suradnika, a dosje kršenja ljudskih prava u Castrovoj Kubi debljao se desetljećima i u takvoj su atmosferi naraštaji pokušavali sreću tražiti 'drugdje', riskirajući život u improviziranim plovilima, najčešće usmjerenima prema Floridi, u bijegu prema slobodi.

Rodbina i nasljednici žrtava Castrova režima, Kubanci koji su bježali pred revolucijom, bit će vjerojatno najžešći u pohodu na Kubu poslije Castra, smatraju analitičari.

Po procjenama, oko 650.000 Kubanaca živi u Miamiju na Floridi. Neki od njih ustrajno su pozivali SAD da vojno intervenira na Kubi, kako je to učinio u Iraku, umjesto da čeka da biologija učini svoje. No, nakon Kennedyjeva neuspjeha u Zaljevu svibnja, gdje se s američkom podrškom pokušala iskrcati privatna vojska protjeranih Kubanaca, sličnih pokušaja više nije bilo.

Nakon raketne krize izazvane postavljanjem sovjetskih raketa na Kubi, kada je svijet zaista plesao na rubu svenukleranog rata, Castro je definitivno postao američki neprijatelj broj jedan. Tvrdi se da je CIA zato više stotina puta planirala ili pokušala atentate na Castra.

Njegova nevjerojatna životna žilavost pokazala se i u razdoblju od 2006. do 2008. godine kada je zbog teške bolesti jednu po jednu ovlast prenosio na nešto mlađeg brata Raula i kada je većina svjetskih medija pripremila 'in memoriam' tekstove, očekujući njegovu skorašnju smrt.

Castro se od tada povukao u političku mirovinu, ali se javnosti redovito obraćao svojim mislima o svjetskim pitanjima u komunističkom glasilu Granmi. U ožujku 2012. kamere svjetskih medija zabilježile su njegov susret s papom Benediktom XVI. koji je boravio u trodnevnom posjetu Kubi, a redovito se susretao i s drugim državnicima koji su posjećivali njegovu domovinu.

Nema nikakve dvojbe da su mnogi Kubanci prezirali Castra, ali drugi su ga iskreno voljeli. Za njih je bio David koji se usprotivio Golijatu.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (30)

 • (Gost_9721)

  Hasta la victoria siempre, el comandante

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2182)

  Svi govore na kubi sirotinja,a žive u prosjeku 78 godina. Nema black fridaya ali ima smisla života. SAD drža embargo, šta znači totalnu blokadu. Jedina je opcija za blagostanje bila predati se SADu. Mala smrtnost novorođenih,ali nema kupit puno lipih stvari. Pa što sada izabrat. Veliki vođa

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9199)

  svim hrvatskim crvenim kmerima.. iz posljednja komunisticka bastiona SRH..iskrena sucut..a kubancima..sa prosjecni 10 dolara u misec..zelim sto brzu povisicu..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6143)

  9199 u Hrvatskoj ne žive crveni kmeri kakve veze on ima sa našom zemljom a ti si stvarno osoba koja je zadojena zločom a ko ti je bija čača i dide koliko su oni ucinili zla samo svojim bližnjima i zato se odrazilo na tebi i tu bolest ce nosit dok si živ jer zloča se teško ljeci
  .

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9132)

  Počivao u miru.
  Izražavam sućut kubanskome narodu.
  E da je nama jedan vođa. Stalo bi se na kraj ratnim profiterima i tajkunima koji se bogate na minimalcu svojih zaposlenika. Prestalo bi se uništavati javno dobro. Prestalo bi se uništavati hrvatsko selo i osiromašivati hrvatske građane (čitaj Porez na nekretnine, koji se sprema)...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9158)

  kubanci ce tek sad moci viditi..kakvi su..kad budu pusteni sa lanca..nesto slicno jednom narodu..cekaj..kojem..zapravo..svim posli pada berlinskog zida..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9158)

  6143 eto..tebi..npr..izazio sam sucut a ti tako..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9703)

  osta je još onaj u koreji

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5151)

  Zna sam da ce na ovom portalo ovo biti vrlo komentirano. .....veliki "drugar" TITA. A vjerovatno i kralja alexandra

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7218)

  Goste 9158, kakve veze ima Kambodža s Kubom. Mišaš kruške i jabuke, te se kao zaj..aješ?!
  Goste 5151, velike osobe su se družile s velikim osobama. Ne možeš revidirati povijest. A ovo s kraljem Aleksandrom je čista zaj..ancija. Nema veze s vezom.
  Neka počiva u miru vječnome.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7218)

  Fidel Castro bio jedan od najvećih anti-imperijalističkih lidera koji se desetljećima suprotstavljao hegemoniji. Njegova snaga i ustrajnost postala je inspiracija za lidere i ljude diljem svijeta.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_135)

  adio fidele

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1902)

  otega je papke taman uOči prve Adventske Svijeće :) eto pouke, a cili život je usmjerija kontra Boga - koji su oni ća tvrdidu da Boga nema ??? ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5109)

  da ništa nije dobra učinija , Castro je u zemlji iskorijenio nepismenost, a na razini besplatne zdravstvene skrbi Kubancima su mogli pozavidjeti i stanovnici nekih zapadnih zemalja.

  (Gost_1902)završio je jezuitske škole, prihvatio je lenjinizam a susreo se sa papom benediktom kad je ovaj boravio na kubi. otkanta je ameriku i to mu je največi grijeh, a ako ćemo pošteno amerika nikom nije dobra donila nego sebi

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1902) (Gost_1132)

  a koja je to pouka? smrt ne bira kad će doć , a nije ni on ima 20 god.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6278)

  adios el comandante,adios Fidel

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1204)

  (Gost_1902)
  otega je papke taman uOči prve Adventske Svijeće

  tvoje izražavanje baš odražava tvoju vjeru i krščanski odgoj

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1152)

  Ej nepismeni, reče se FIDOVA sklopka :p.
  Pokoj vječni El Commadante-u!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8716)

  Za ustaše je Fidel četnik, ali po kojoj osnovi jedan kubanac koji nikad nije vidija srbina more bit četnik?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6207)

  Mišaš kruške i jabuke, i ti. Namjerno?
  :p

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1149)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/t31.0-8/15168753_1643990905894291_196106923194151946_o.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1149)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14980846_1251420664915215_6994843524792006228_n.jpg?oh=5f78390192262ec80ba5cf224bca5b0c&oe=58BDFF2E

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2107)

  (Gost_1902)
  otega je papke taman uOči prve Adventske Svijeće :) eto pouke, a cili život je usmjerija kontra Boga - koji su oni ća tvrdidu da Boga nema ??

  oni koji ruše cili svit oni su za boga, po tebi.
  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15192657_1254586071265341_1766872171387005261_n.png?oh=500c0218aa898c362ca4d7c745ccaf7e&oe=58C77A20

  oko 3 godina prije
 • % (Gost_202)

  2107 uvaženi, a PreSvetli goste 2107= ja mislin da će ,a isto tako uvaženom i PreSvetlom gostu 1902 tribat par DaNi (4), ka i Van da Van se očituje poVodon Vašeg, a isto je nedvojBeno cinjenog komentara. :) ;) :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_202)

  2107 ovi ća ste ga mekli na slikicu je bacija bumbetu na svoje jude = oNin neprosvitljenin režimon = samo poDobni, ne kako je Gospodin ostavio, Samo Sposobni Naprid :) :) :) i neka sposobni rane nesposobne :) :p :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_202) (Gost_2107)

  zato će sad doć sposobni do izražaja ka i mi šta smo došli

  oko 3 godina prije
 • % & % (Gost_202)

  2107 jidiLi se Vi il ne jidiLi al Van je tako na zemaljskoj balotici = samo sposobni gredu naprid, a oni ća "malo maLaksaju" nema in druge vengo gledat da i ovi dadNu ćakot crkavice. pa da deboto mogu reć sebi u justa kako su i oni život proveli. amo ne baš ka i sposobni vengo nekako približno. :) ;) :)

  oko 3 godina prije
 • % & % (Gost_202) (Gost_6103)

  "Revolucionarni vođa odbacivao je bilo kakav oblik kulta ličnosti, a u tome je ostao dosljedan i u posljednjim satima života, inzistirajući da se nako njegove smrti njegovo ime nikada ne upotrijebiza nazive institucija, parkova, ulica ili drugh javnih mjesta te da mu nikada ne budu podizane biste, kipovi ili drugi oblici počasti", objavio je Raul Castro u govoru u Santiagu, dan uoči polaganja urne s Fidelovim pepelom u zemlju.

  Raul je dodao kako poštuje bratovu želju izbjegavanja kulta ličnosti te da če o tome idući tjedan glasati parlament.

  oko 3 godina prije
 • ipak je nešto učinio za svoj narod (Gost_1233)

  Jedan tabor pozdravlja odlazak diktatora koji je kršio ljudska prava i progonio političke neistomišljenike, a drugi tabor slavi hrabrog borca protiv imperijalizma i prosvijećenog apsolutista koji je kubansku sirotinju učinio pismenom, obrazovanom, zdravom i dugovječnom.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1233)

  Prvi drže da će odlaskom komunističkog satrapa Kubi zasjati investicijsko-kapitalističko slobodarsko sunce, a drugi misle da bi dolaskom kapitalizma Kubanci mogli izgubiti najvrednije tekovine Revolucije - besplatno vrhunsko zdravstvo i školstvo - dok će zauzvrat dobiti oprobani sistem u kojem će 10-15 posto ljudi tvoriti bogatu i zadovoljnu elitu, a preostalih 85-90 posto građana životariti kao uslužni servis te elite, kako je to i izgledalo na Kubi prije Castra.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij