hren

VELIKA AFERA
Nakon što su četiri dana čekali laboratorijske nalaze i rezultate provedenog inspekcijskog nadzora mesa u deset odobrenih objekata koji opskrbljuju trgovačke lance, Ministarstvo poljoprivrede jučer je objavilo listu rezultata nadzora.

Uz salmonelu u distributivnim centrima četiriju lanaca, o čemu je javnost već obaviještena, novost je nalaz katastrofalnih higijenskih uvjeta u kojima se manipuliralo mesom, kao i velika količina zaplijenjenog i uništenog mesa samo na jednoj lokaciji. Naime, u Petasonu iz Solina, koji proizvode svoje tvrtke distribuira trgovačkim lancima Tommy, Ribola i Studenac te ugostiteljskim objektima, pronađeno je čak 41,8 tona mesa koje nije bilo pravilno deklarirano, bez sljedivosti ili je zamrzavano pa odmrzavano.

- Nema, niti je bilo, ikakvog straha od zaraze tim mesom, niti je ono ikad trebalo dospjeti na stolove potrošača. Mi smo, zahvaljujući našim samokontrolama, imali saznanja o tomu da je mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti već smo to činili sukcesivno, o čemu imam i dokumentaciju. Naime, meso smo postupno odvozili u “Agroproteinku” na spaljivanje. Riječ je o 0,6 posto količine svježeg mesa koju utržimo - rekao je novinarima vlasnik Petasona Zdravko Plazonić.

Razljutili trgovce

Iako je gotovo cijeli tjedan bilo raznih neslužbenih informacija oko nekih centara za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti na vrhu top-liste nepravilnosti, rezultati su pokazali da u najvećim i najproduktivnijim lancima nisu uočene veće nepravilnosti. Stoga je izvješće koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede o inspekcijskom nadzoru nad svim većim lancima razljutilo njihove uprave. Razgovarajući s odgovornim osobama iz većine kontroliranih lanaca, doznajemo kako smatraju da je nekorektno od resornoga Ministarstva da se izvješće objavilo izvan radnog vremena i bez obavijesti direktno uključenim trgovinama. Bez obzira na to jesu li ili nisu prošli inspekciju, smatraju da su trebali biti informirani o nalazima.

- Činjenica je da smo maksimalno sudjelovali i dali sve od sebe kako bi bili na raspolaganju nadležnim institucijama, stoga smatramo da su se i oni trebali postaviti fer i korektno. Nitko nije rekao da to znači skrivanje od javnosti, ali trebali smo biti obaviješteni - rekli su nam u jednom trgovačkom lancu.

Ciljani centri

Podsjetimo, inspektori su proveli nadzor u deset objekata koji opskrbljuju trgovačke lance: Kaufland, Spar, Metro, Lidl, Billa, MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija, Konzum, Petason i Plodine. Inspekcija je provedena u objektima koji su odobreni za proizvodnju ili skladištenje hrane životinjskog podrijetla ili u registriranim maloprodajnim objektima koji prodaju neupakirano meso.

“Veterinarska inspekcija obavila je nadzor s ciljem utvrđivanja pridržavaju li se subjekti u poslovanju s hranom pravila. Provjeravala je opremu i infrastrukturu objekata, održavanje higijene u objektima, sustav samokontrola temeljen na načelima HACCP-a te označavanje i sljedivost proizvoda. Kod slučajeva kada subjekti nisu pristupili smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nisu osigurali dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa, kao i u slučajevima kada je zatečenoj robi u skladištu istekao rok trajanja ili za hranu nije osigurana sljedivost, hrana je neškodljivo uklonjena”, navodi se u priopćenju.

Svi dobili prijave

U svih deset subjekata u poslovanju hranom uočena je neka vrsta nesukladnosti. Ukupno je utvrđeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja ili bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili je, pak, smrznuto pred sam kraj roka trajanja, i to je meso odmah neškodljivo uklonjeno. Dosad je naređen povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa. U određenom broju objekata službene su kontrole još u tijeku. Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge prema Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih deset objekata.


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_3044)

  do bozica..kartelu se zuri..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1186)

  Razljutili trgovce

  Treba ih kaznit! Mafija!

  oko 4 godina prije
 • Gost igor (Gost_477)

  Bravo ministre uvedi Red u ovi nered.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3361)

  nije postignuta dovoljna cijena za ugovor o šutnji, i tad se vidi kako funkcionira sustav, koliko smo toga dosad pojeli???????????? na zadovoljstvo farmacije?????????

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9172)

  Bravo "Tole" !!! Zatvaraj !!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7188)

  Odgovara: # 409619

  Ma nek uđe inspekcija i u privatne mesnice imala bi šta vidit pult necist ,tak za sic meso ajme meso se isto uzima iz Solina a prodaje pod domače,prođite malo po Kaštelima i pogledajte privatne pekare komu njima radi di škrovade stoje po podu a u radni prostor ulaze ljudi bez kecelja higijena jedna velika nula i onda se cudimo bolestima vratimo kokoše ,prasce koze krave,a sad smeta novim stanovnicima Kaštela i kad pivac piva glavno da su pasi i macke preuzeli prioritet nad beštijan koje nam daju život a još me zanima sta rade veterinari u županijskom inspektoratu zašto primaju plaću nek i to ministar ispita jer njihova je dužnost uć u bilo čiji prostor gdje se radi sa namirnicama i uzest uzorke to je njihovo pravo i obaveza ka sta zatvaraju kafice di se puśi.

  oko 4 godina prije
 • Re (Gost_3197)

  Staje sa onim sekulicem iz Splita kojije narod trova

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9199)

  svaka cuda..tri dana..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1856)

  U kojoj se državi ovo događa, na kojem kontinentu? Bavimo li se mi turizmom? Opet sam se napija, ili samo tako, nešto ružno sanja. Je je, sigurno je san, jer sam i sanja da su svi nadvožnjaci brze ceste, koja to više nije, u funkciji, jer tako hoće sućurani.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij