hren
 

ZAVRŠEN TREĆI FORUM U ZADRU
Nacionalni Forum obiteljskog smještaja, treći po redu, ove je godine u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, održan u Zadru, a među više od 1500 sudionika bili su i predstavnici iznajmljivača s područja Kaštela te predsjednik udruženja privatnih iznajmljivača Kaštela i zamjenik predsjednika sekcije Zajednice obiteljskog turizma  pri HGK Splitsko – dalmatinske županije, Ivan Maljković.

- Na trodnevnom forumu našle su se brojne teme, poput budućnosti obiteljskog smještaja, njegovih karakteristika, eVisitora, trendova i novih proizvoda, zakonskih propisa, kategorizacije i brendiranja obiteljskog turizma, primjera izvrsnosti u obiteljskom smještaju, fleksibilnosti usluge poslovanja, pitanja komunalnih naknada, upravljanja destinacijom i druge aktualne teme, sve u svrhu kako bi hrvatski turistički obiteljski smještaj postao što konkurentniji na europskom tržištu – kazao nam je Ivan Majković o događanjima na forumu

Na forumu se čuo i niz zanimljivih podataka, koji govore o važnosti obiteljskog smještaja u ovom trenutku.

- Imamo više od 80 tisuća kućanstava, s više od pola milijuna kreveta, što je više od polovine ukupnog broja turističkih kreveta u Hrvatskoj. Obiteljski smještaj ostvaruje više od trećine ukupnog broja noćenja, ostvaruje prihod od 2 milijarde eura godišnje, a na razini godine doprinosi sa 100 milijuna eura investicija, što pokazuje njegovu važnost u turizmu i gospodarstvu općenito - kazao je sudionicima potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, Josip Zaher.

O važnosti obiteljskog smještaja, čulo se na forumu, govori i struktura smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, budući da da ona pokazuje da su Hrvatskoj orijentirani na iznajmljivanje, odnosno 55 posto kapaciteta čini obiteljski smještaj, dok su 12 posto hoteli, a 25 posto kampovi.

- U deset mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 30 milijuna noćenja i 4,7 milijuna dolazaka turista. Glavnina prometa u obiteljskom smještaju ostvarila se u srpnju i kolovozu, s tim da kapaciteti više kategorije bilježe bolju popunjenost tijekom pred i posezone, a kapaciteti s tri zvjezdice najbolje su bili popunjeni sredinom ljeta – informirao je nazočne direktor HTZ-a Ratomir Ivičić.

Osim predavanja, razgovora, rasprava i prezentacija novih tema, na forumu u Zadru dodijeljeno je i nekoliko nagrada, između ostalog posebno priznaje za projekt eVisitor Hrvatskoj turističkoj zajednici.
Dodijeljene su i nagrade u akciji Turistički cvijet, pa su tako u kategoriji “obiteljski smještaj” najboljim apartmanom na moru proglašeni “Apartmani Marija Devčić” iz Rijeke, a najboljim apartmanom na kontinentu “Apartmani Sabina” iz Fužina.
Najbolja kuća za odmor na moru je “Villa Sirotnjak” iz Lovrana, a na kontinentu “Villa Gašparini” iz Višnjana, koja je proglašena i obiteljskim smještajem godine.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij