hren
 

Ministar Tomislav Tolušić ekskluzivno za 24sata otkrio je detalje nove velike akcije pojačanih kontrola mesa. Obišli su deset distributivnih centara, i u svih deset pronašli nepravilnosti...

Nakon pojačanih kontrola hrane u Hrvatskoj, neslužbeno saznajemo da su inspektori otkrili novi veliki slučaj! Insektori su upravo na terenu. Detalje nove afere s mesom ekskluzivno za 24sata komentirao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Zadnjih dana Ministarstvo poljoprivrede provodi pojačane kontrole mesa. Imali smo redovne kontrole, sad smo ih pojačali. Sve što otkrijemo, javljamo. Javnost to mora znati. Imali smo tragični slučaj nedavno. Prošlog vikenda smo imali akciju. Ne mogu si dozvoliti da postoji problem zdravstvene ispravnosti hrane. Obišli smo 10 distributivnih centara, veleprodaja gdje dolazi mesto na skladište. U svih 10 smo utvrdili nepravilnosti. U nekoliko su iznimno teški slučajevi. Tone mesa će biti uništene koje nije zdravstveno ispravno ili nema sljedivost. Kad dobijemo službene nalaze otkrit ćemo točno o kome se radi. Definitivno imamo problem. Imamo nered na tržištu. Ovako više ne možemo. Ili ćemo se normalno ponašati - kaže Tolušić.

- Ne želimo dizati paniku, želimo osvijestiti i javnost i one koji to puštaju na tržište da to nije normalno. Svi će biti najrigoroznije moguće kažnjeni i financijski i kaznena odgovornost - kaže.

Imamo dobre i uvozne proizvode, ali zaslužili smo ispravnu hranu. Za mene je zastrašujuće da su u deset od deset centara u kojjima smo bili našli neispravno meso. Moramo se svi zajedno pitati što smo radili zadnjih godina – kaže Tolušić.

- U Dalmaciji je najgora situacija - dodaje.

- Sutra ili preksutra ćemo dobiti službene podatke pa ćemo javnost izvijestiti. Radi se o mesu koje ne znamo kako je došlo na tržište, a ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem istječe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine - kaže ministar.

"Ne kršimo zakon" 

- Mislim da korupcije nema, ako znate što, javite mi. Službe kvalitetno rade svoj posao - odgovorio je na pitanje ima li korupcije.

- Ne kršimo zakon. Postoje procedure i poseban način obavještavanja. Mi moramo, ako je nešto pronađeno loše u proizvodu koji je na tržištu, ga povući. Mi obavještavamo naše građane. Imam i ja dvije curice doma. Ne želim da se ikad više ponovi situacija kao ovaj smrtni slučaj nedavno. Iako je nekom proizvodu u kojem je istekao rok trajanja, nismo dužni obavjestiti potrošače. Ali mi to želimo uraditi jer to meso može biti u vašoj škrinji. To nećemo prestati raditi - rekao je Tolušić.
Moramo svi živjeti jedni s drugima. Proizvođači i trgovci, i prerađivači. Svi u tom lancu moraju shvatiti da su ovisni jedni o drugima. Kontrole nisu previše rigorozne. Mi se fokusiramo na stvari koje su sad primarne. Dokle god bude trebalo, dokle god imamo na tržištu meso ili mlijeko koje nije ispravno, mi ćemo vršiti kontrole - dodaje.

- Novim zakonom ćemo regulirati da se ne može proizvod prodavati ispod cijene proizvodnje. Pokušat ćemo definirati i da barem 50 posto prehrambenih proizvoda bude hrvatskog podrijetla – poručio je.

- Hrvatski prizvodi se pokazuju zdravstveno ispravniji. Pokušat ćemo riješiti problem. Vjerujem da će trgovački lanci pozdraviti akciju kupovanja hrvatskih proizvoda - dodao je.

Ministar Tolušić odlučio je pojačati kontrole hrane i poručio da nikome neće dozvoliti da prodaje smeće hrvatskim građanima. U zadnja dva tjedna nanizala su se otkrića zdravstveno neispravne hrane.

Podsjetimo, cijela afera sa zdravstveno neispravnom hranom se počela otkrivati nakon što je zbog salmonele u jajima preminuo petogodišnji dječak iz Bregane. Tolušić je odlučio za razliku od svojih prethodnika obavještavati javnost o otkrićima vezano za zdravstveno neispravnu hranu.

Tek sada smo doznali da je ove godine salmonela pronađena u čak 67 uzoraka hrane, a javnost o tomu nije znala ništa. Bivši ministar Davor Romić je rekao da nisu obavještavali javnost jer dok je uzorkovanje provedeno, već je istekao rok trajanja i hrana je povučena s tržišta.

Izvor : 24sata.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • svasta P...rodi i ferata vozi (Gost_190)

  Ovo je srsmota koja do neba smrdi,
  odgovornim oduzeti placu i mirovinu
  i snovcem kupiti vjesala i giljotinu!!!!!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3061)

  to je tvoja sramota..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_116)

  Te priče mi je prijateljica pričala 1993 godine.
  To se radilo oduvik, ili bar od početka rata.
  Previše ljudi je znalo za ovo previše vrimena, a još više ih je na takve priče posprdno dobacivalo-TEORIJA UROTE.
  Dakle ne brinite, meso je isto, ka i sve ove godine, a priča stiže u doba kad se meso počelo printat u 3D PRINTERIMA.
  u PLASTIČNOM MESU sigurno neće bit ni jedne bakterije.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij