hren
 

PROSVJED ZA 101
Prije okruglo dvadeset godina na današnji dan oko sto tisuća ljudi okupilo se na Jelačić placu na prvim i najvećim demonstracija u modernoj Hrvatskoj kako bi se suprotstavilo gašenju odnosno oduzimanju koncesije Radiju 101. U Muzeju suvremene umjetnosti planirana je izložba fotografija, prikazivanje filma u povodu dvadesete obljetnice. Radio 101 odavno nije što je bio, druga su vremena, drugi ljudi, a Silvija Šeparović, nekadašnja urednica vrlo slušane emisije Week Report, za tportal je obrazložila zašto misli da obilježavanje nema smisla

Bilo je to vrijeme u kojem je 101 zbog svog programa bio trn u oku vladajućeg HDZ-a i predsjednika Franje Tuđmana. Tuđman je u tada bio u SAD-u u bolnici Walter Reed gdje mu je dijagnosticiran rak. Zagreb je tresla zagrebačka kriza, Tuđman nije želio priznati legalno izabranog gradonačelnika, građani su tražili da se vrati ime Dinamo…

Poruka iz SAD-a bila je – '101 treba riješiti'. I krenulo se u tom smjeru, ali nitko nije predvidio da će na ulice, u borbi za jedan radio, koji je u tom trenutku bio jedini elektronski medij koji nije bio pod kontrolom HDZ-a, izaći sto tisuća ljudi, ali i da će pojedinci iz redova samog HDZ-a, Ivan Jarnjak, tadašnji ministar MUP-a, odbiti izvršiti naređenje prema kojem je trebalo silom zaustaviti demonstracije.

Dan ranije, podsjetimo, Vijeće za telekomunikacije, pod kontrolom tadašnje vlasti, odlučilo je oduzeti koncesiju za emitiranje Radiju 101 i dodijeliti je Radio Globusu Nine Pavića, a ta odluka dovela je do kulminacije nezadovoljstva i bunta građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja.

Ono što je uslijedilo bilo je najprije događanje naroda u eteru, a potom isti dan, uz pomoć Bad Blue Boysa i na ulici, na Cvjetnom trgu gdje se okupilo oko pet tisuća ljudi. Kada je shvatio što se događa, Pavić u eteru odustaje od koncesije, Vlada zaključuje da su se time stekli uvjeti za novo raspisivanje koncesije, ali sve to nije smirilo ljude.

Ivan Zvonimir Čičak, tadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) pozvao je građane kroz eter stojedinice na miran prosvjed sa svijećama na Jelačić placu. Ostalo je povijest. Bio je to prosvjed za pamćenje nakon kojeg više ništa nije bilo isto.

Od ponosa do stečaja

U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice demonstracija tjednik Nacional i Hrvatsko novinarsko društvo organiziraju u četvrtak multimedijsko događanje u Muzeju suvremene umjetnosti na kojem će biti prikazan film Dan nezavisnosti Radija 101 u režiji Vinka Brešana, a nakon toga bit će otvorena izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice fotografa koji su zabilježili trenutke s Jelačića placa.


Silvija Šeparović

U dvadeset godina od prosvjeda stojedinica prošla je put od vrha do dna. Od skupa na Trgu, dana ponosa i slave stigli su do stečaja, milijunskih dugovanja i promjene vlasništva.

Da među onima koji su obilježili najznačajnije razdoblje u povijesti 101 ima i aktera koji smatraju da se nema što obilježavati je i Silvija Šeparović, jedna od urednica tada vrlo slušane emisije Week Report.

'I danas mislim da je bilo važno sudjelovati i to bih ponovila. To je bila stvar koja se trebala napraviti i da nije bila stojedinica, nešto drugo bi bilo okidač da izvuče ljude na ulicu. I tada sam bila svjesna da je 101 bio u centru zbivanja, ali da je sve što se događalo bilo puno veće i važnije od nje. Obilježavanje godinu nakon toga je imalo smisla, ali sve nakon toga više ne jer je 1998. veći dio nas otišao. Obilježavanje godinu nakon toga je vjerojatno imalo smisla. 1998. velik dio novinarske redakcije je otišao. Osim toga, poslije je stojedinica samu sebe pokrala, uništila i završila u stečaju', zaključila je Šeparović.

Izvor : Tportal


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_3065)

  sve do jedan..jugofili ..i dica oficira jna..iz raznih ferala..globusa..nacionala..tv ....radia i drugi..a danas..gdje su danas..pogodite..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2172)

  Je, je, jugofili i partijaši su ti svi koji nisu glasali za budsalu koja je bila jugooficirčina. Mrš nazad pod kamen!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1909)

  Kome je protest pomoga. Vrabec postala sve i svašta. Pametnom dosta

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3022)

  Stipe Mesić: Uzeo sam ček na 30 000 dolara koji se u toj gužvi negdje izgubio... ha..ha..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9116)

  Ustali protiv jednoumlja i Franjina lopovluka

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1909)

  E je si naivan. Ustali oni za svoju guz...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4209)

  Sada su je svima dobro. Idealno. Upravlja se državom iz Brisela. Porezna Superhik reforma ide dalje...svima je dobro. Ovce se samo namištaju za šišanje.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1243)

  "E je si naivan. Ustali oni za svoju guz..."

  Ko? je li ovi na ulici? Aj popij tabletu, očito ne razumiš koji su to od onih 75% građana koji ne glasaju za tuđmanoide.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1243)

  da se ne zaboravi:  oko 3 godina prije
 • (Gost_2331)

  A šta bi danas trebalo da se dignu ovakve mase?
  Svi su zabili glavu u pijesak.
  I svi su nezainteresirani za išta osim svoje g..ice. Dok im izmiču stolicu ispod te iste g..ice. hehehe

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6236)

  Nema dovoljno gadljivog lika koji se pojavio iznenada. navikli smo se na takve. A navika je ubojica kako ljubavi, tako i nesnošljivosti.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3061)

  javljaju se oni..koji nikad nisu upalili..101..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6233)

  (Gost_2331)
  A šta bi danas trebalo da se dignu ovakve mase?

  ne dižu se ovakvi a nisu se dizali ni kad su im se radna mista gasila i kad su bez kruva ostali.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij