hren
 

NOVO VODSTVO
Ako bilo koji od kandidata  osvoji više od  50 posto glasova, drugi krug se   neće  održati, ali to je teško očekivati zbog broja kandidatura.

Veliki dan je stigao: članovi SDP-a danas biraju novog predsjednika između sedam kandidata. Poznato je da su to šef zagrebačke organizacije i potpredsjednik stranke Davor Bernardić, drugi potpredsjednik i bivši ministar MUP-a Ranko Ostojić, treći potpredsjednik i europarlamentarac Tonino Picula, bivši ministar pravosuđa koji je tek odnedavno član stranke Orsat Miljenić, potom međunarodna tajnica SDP-a Karolina Leaković te predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol i bivša zastupnica koja reprezentira ranjive skupine u društvu Vesna Škulić.

Statutarna obveza

SDP mora održati nove izbore za predsjednika jer je to statutarna obveza nakon izbora za Sabor, a i zato što je Zoran Milanović, koji je stranku vodio punih devet godina, nakon izbornog poraza najavio da se više neće kandidirati te da pokušava naći novi posao u privatnom sektoru. SDP ima 37.000 članova, i oni glasaju po modelu jedan čovjek-jedan glas, dakle izravno na biralištima u stranačkim organizacijama na terenu, a privremeni neslužbeni rezultati izbora bit će poznati u 22 sata večeras, kada će se u sjedištu stranke na Iblerovu trgu u Zagrebu okupiti svi kandidati, a Središnja izborna komisija objaviti prve podatke.

Povratak ljevici 

Svi kandidati u kampanji su isticali potrebnu vraćanja SDP-a ulijevo, budući da je stranka kroz zadnje godine lutala i prema centru, pa čak i prema nekim desnim idejama, a svi također traže i dodatnu demokratizaciju u samoj organizaciji stranke, koja je zapostavila članstvo i obične ljude koji rade na terenu.

O favoritima je krajnje nezahvalno govoriti, jer će puno ovisiti i o odazivu članova SDP-a – na zadnjim izborima u travnju ove godine, od 37.000 članova odazvalo se oko 20.000, a s obzirom na demotiviranost članstva koje je zamoreno i izbornim porazima i međusobnim podjelama, moguće je da taj broj ovoga puta bude još i manji. Naravno, činjenica da se natječe čak sedam kandidata morala bi biti, s druge strane, motivirajuća za članstvo, ako će ono odgovorno prihvatiti svoju dužnost i izborno pravo koje imaju.

Ako bilo koji od kandidata danas osvoji više od 50 posto glasova, drugi krug se, naravno, neće trebati održati, ali to je teško očekivati zbog broja kandidatura, i vjerojatnije je da će članstvo morati na dodatni, drugi krug iduće subote, 26. studenoga.

Slijedi i konvencija

Nakon što novi predsjednik SDP-a bude izabran, slijedi još i treći krug internih izbora, odnosno izborna konvencija SDP-a 3. prosinca kada će se izabrati članovi Glavnog odbora koji broji 101 člana, Predsjedništva od 15 članova te četiri potpredsjednika, i to po delegatskom principu.

Ovi izbori u stranci odlučit će tko će voditi SDP u iduće četiri godine, a svakako do novih parlamentarnih izbora, te na lokalnim izborima iduće godine koji će biti prvi test za novo vodstvo. SDP treba izabrati predsjednika koji će biti u stanju dobro organizirati klub zastupnika u Saboru gdje SDP mora vratiti imidž istinske opozicije koji će na lokalnim izborima moći osvojiti vlast barem u većim gradovima i županijskim centrima, zatim koji će se znati boriti protiv konzervativne revolucije u društvu i zaštititi barem stečena prava građana, te na kraju vratiti povjerenje građana koji žive od svoga rada, što je osnovni zadatak socijaldemokracije.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

 • (Gost_2176)

  Ajde dobro, bar nećemo gledat te pyzdarije na državnoj televiziji po diktatu partije ka adezine izbore kad su birali između ne sedam, nego jednog kandidata.

  oko 3 godina prije
 • virhmeOd (Gost_3028)

  za sve one slabo upućene pa i za Vas goste 5119 i "2137" = Morska Zvijezda se sastoji od pretežno Pet (5) kRakova :) pitam Vas: daLi je to nepriRodno , a isto je stvoreno od stvoritelja ( svega dosadašnjeg poznatog ljudskom rodu ,a isto tako i onoga što će spoznati , kako u bližoj tako i daljnjoj budućnOsti).:)

  oko 3 godina prije
 • Lk (Gost_5119)

  Sds bira svoga presednika

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3065)

  sva carstva su propala ili ce propasti ..i to je sudbina ove jos priostale komunisticke polovine u hrvatskoj ..a novi vodja neka bude sritan ako potporu vlastite obitelji bude dobio.. ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2876)

  Kad baš hoćeš, HDZ je najviše sljednik partije. Najviše članova je samo promilo člansku iskaznicu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1118)

  "Kad baš hoćeš, HDZ je najviše sljednik partije. Najviše članova je samo promilo člansku iskaznicu."

  naš čovik nema mozga ali ima viru: viruje u šta oće, a ne u ono šta je.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3065)

  2876.." priostale komunisticke polovine"..uci citati i misliti..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2105)

  Po izjavama pojedinaca na portalu propagiraju S.D.P.kao bauk ,nijedan ovi kandidat nije još šporak ka ovi iz vodeče stranke večina njih vuču repove i stite se zbog njih i ima ovoliko sirotinje u državi zato je dobro da nevladaju sami a ovi izgleda da im neče dozvolit da sa njima manipuliraju a S.demokrati nikad neče nestat sa naših prostora jer imaju poštenu ideologiju a oni šta nisu valjali ti su prišli u vodeču stranku pa nek i ostanu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3065)

  sta ga ti nadrobi..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2105)

  3065 ja nadrobi istinu a ti sebe uvjeravaj daje laž istina zbog tykovih filozofa smo tu di jesmo a i ti si jedan od onih koji jekriv za ovakovo stanje da si imalo posten svojim istomišlnenicima bi rekao dabudu pošteni pa niko u njih nebi upirao prst.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3065)

  2105..priznajem..mnogi su nam pobigli sa lanca..i zato ce mnogi od njih zavrsiti na lancu a drugo.. nije vazno kako pises..i dali sam te ja razumia ili nisam..tko sam ja..nitko..nego kako razmisljas..svojom glavom..zato..nastavi razmisljati..da nikad ne postanes..pismen..i lipo pises..da znas..matematiku..hrvatski..ili biologiju..i sta ja znam..sta sve..mos biti i suknit..ali razmisljaj..npr..Hrvatska..nikada nije imala S.demokrata..;);)

  oko 3 godina prije
 • De (Gost_5192)

  Crvene kmere trebalo je davno poslat na goli otok

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5111)

  De (Gost_5192)
  Crvene kmere trebalo je davno poslat na goli otok

  a ne, takve ka ti je tribalo. goli je bija za staljiniste,a kasnije za lopove. da je danas otvoren bija bi pretijesan

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7122)

  Ostavite se Golog otoka. Činjenica je da su ljudi bez morala na vlasti, a ni oni malo niže nisu ništa bolji. Treba nam jedno kolektivno prosvijetljenje.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1783)

  Ma koji Goli otok netreba on nego lopovima iz bilo koje stranke a vodeča stranka nema rivala treba in dat maśklin i macu pa nek probijaju tunel kroz Kozjak bez vode po zvizdanu 5292 tvoji bi pivali opet u tunelu usred m....jer su nas doveli pred zid kojeg če mo tesko priskoit oduzest svu imovinu odnosno provjerit kako su dosli do nje i punice ,dicu unuke samo ove u Kaštiln lipo bi ih obnovili sa onim sta su nakreli i opet bi se vratilo povjerenje nisu kako ih nazivaš crveni kmeri unistili nego plave aždaje i zato ne piši komentare jer nemaš ni trunku poštenja

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9099)

  Plave aždaje locirati, uhititi i kazniti.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij