hren
 

SUSRET U MEĐUGORJU
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u srijedu u Međugorju kako očekuje da će pravosudne institucije u BiH procesuirati ratne zločine bez diskriminacije i političkih pritisaka, dok je njegova kolegica, ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula kako je bilo selektivnog pristupa u ranijim predmetima

'Svaki zločin mora biti kažnjen. Ali pravosudna tijela moraju biti neovisna, moraju biti oslobođena svih političkih pritisaka. Tu ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drukčiji način', rekao je ministar Krstičević upitan o podizanju optužnica u BiH. Istaknuo je pritom da se moraju primijeniti svi međunarodni standardi u procesuiranju ratnih zločina.

Ministrica Pendeš kazala je za optužnice protiv hrvatskih branitelja kako je u toj zemlji bilo selektivnog pristupa.

'Kao ministrica obrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane ja osobno, kao i moja stranka, svaki zločin osuđujem i on mora biti procesuiran. Ali ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupa', istaknula je Pendeš.

Nije bilo problema pri prelasku granice

Upitan o tome je li ga bilo strah ući u BiH s obzirom da su srbijanski mediji navodili da bi mogao biti uhićen zbog navodnih zločina koje su počinile postrojbe IV. gardijske brigade, kojom je zapovijedao, na području zapadne Bosne 1995., Krstičević je kazao da nije bilo nikakvih problema pri prijelazu granice.

'Što se tiče straha i prelaska granice, kao što  sam i očekivao, to je sve bilo normalno', rekao je. Dodao je kako je kao ministar zemlje članice NATO-a i EU opredijeljen za mir i stabilnost u regiji te potporu Bosni i Hercegovini.

'Ja sam ministar obrane Hrvatske, ja sam ministar zemlje članice NATO-a. Ministar sam zemlje članice Europske unije. Tu sam da gledamo budućnost, da gledam kako kvalitetno unaprijediti našu obrambenu suradnju. To je moja odgovornost i zato sam tu', istaknuo je ministar.

Upitan zašto nije došao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je odgovorio kako će zasigurno doći u glavni grad BiH.

'Sljedećeg tjedna sam ja domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne ubuduće i susret u Sarajevu', rekao je.

Ministrica Pendeš istaknula da je kolegu Krstičevića pozvala u Međugorje.  'Međugorje je u BiH. Nije Sarajevo samo BiH', rekla je ministrica obrane BiH.

Tijekom jednosatnog sastanka u Međugorju ministri obrane Hrvatske i BiH razgovarali su izobrazbi mladih časnika iz BiH na Hrvatskom vojnom učilištu, zajedničkom sudjelovanju u vojnoj misiji u Afganistanu te sigurnosnim izazovima poput prijetnji terorizmom.

O prijetnjama, terorizmu i ekstremizmu

'Mi imamo danas jako puno sigurnosnih izazova, asimetričnih prijetnji. Imamo jako puno i terorizma, ekstremizma i radikalizma. Mi moramo imati sustave sigurnosti i u Hrvatskoj i u BiH da mogu odgovoriti svim tim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno društvo u dvije zemlje. Zato je vrlo bitno zajedničko djelovanje', rekao je Krstičević, dok je Pendeš istaknula da je zajednički cilj mir i stabilnost kao preduvjet za daljnji gospodarski razvoj kako mladi ne bi odlazili iz BiH i Hrvatske.

Na sastanak s ministrom Krstičevićem u Međugorju nakratko je bio i hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović. Nakon pozdrava i kraćeg razgovora s Krstičevićem, Čović je napustio sastanak te nije odgovarao na pitanja novinara.

Hrvatski ministar obrane posjetio je i marijansko svetište u Međugorju te se susreo s tamošnjim župnikom fra Marinkom Šakotom.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_5154)

  Upitan zašto nije došao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je odgovorio kako će zasigurno doći u glavni grad BiH

  kad se stvari raščiste onda će on u Sarajevo

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9146)

  nikom nije da se rascisti..nego..jos sto vise..zamuti..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2199)

  "Krstičević: Očekujemo procesuiranja ratnih zločina bez diskriminacije"

  Pa procesuiranje je u tijeku, u čemu je problem?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2256)

  sad ima usrane gace

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4355)

  Nekom rat, drugom brat. :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1117)

  EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Generali s desnice optužuju nositelja liste HDZ-a u 10. izbornoj jedinici da je u rujnu 1991. još bio u JNA te da je kasniji poslovni uzlet izgradio na poslovima s MORH-om

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5140)

  Kako Krstičević nije bio cijela Hrvatska kad je na menadžerskoj poziciji zarađivao stotine tisuća kuna, tako Krstičević nije cijela Hrvatska niti kad se propituje njegova odgovornost za bilo što. Njegov materijalni probitak je samo njegov materijalni probitak, baš kao što je i njegova nevolja samo njegova nevolja. Sve drugo je pokušaj da se sudbina jednog čovjeka poistovjeti sa sudbinom cijele države, o čemu ne smije biti niti govora. Zato, kad govorimo o istragama ratnih zločina (koji ne zastarijevaju), pričama o specijalnom ratu i ugroženosti Hrvatske ne može biti mjesta.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij