hren
 

Iako je bilo najava da će Most tražiti odgodu porezne reforme na godinu dana, ministar financija Zdravko Marić je kazao da će biti sve uredu.

Premijer Andrej Plenković objavio je da su u odnosu na prvotni prijedlog napravljene 'određene korekcije' s naglaskom na socijalnu komponentu te konkretizirao da stopa PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala i knjige ostaje nepromijenjena. 

Osim spomenutog, smanjena stopa će se primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada, naveo je ministar financija Zdravko Marić.

Snižena stopa PDV-a više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera - kazao je Zdravko Marić. 

Podsjetimo, iz Banskih dvora jutros je objavljen dnevni red sjednice Vlade, na kojem su i izmjene 15 zakona vezanih uz poreznu reformu, iz čega bi se moglo zaključiti da su partneri u vlasti,  HDZ i Most postigli dogovor oko te reforme.

Uži  kabinet sinoć je, naime, do kasno raspravljao o poreznoj reformi na koju je Most imao primjedbe.

 Tako je čelnik te stranke i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov na temu izmjene paketa poreznih zakona prije nekoliko dana kazao da "ne treba robovati rokovima već treba težiti što kvalitetnijim konačnim prijedlozima", a mediji prenose i neslužbene izjave iz Mosta da su nezadovoljni povećanjem PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu s 13 na 25 posto, kao i ukidanjem najniže stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je, prilikom boravka u Opatiji, rekao kako će poduzeti sve da dođe do konsenzusa pri usvajanju porezne reforme.

"Očekujem koherentnost parlamentarne većine oko cjelovite reforme, a otvoreni smo za razgovor s partnerima, drugim zainteresiranim političkim akterima i javnošću da pronađemo rješenja koja će biti održiva i voditi računa da Hrvatska kao turistička zemlja nastavi s kvalitetnim rezultatima kao protekle godine", kazao je Plenković novinarima koji su ga pitali za komentar primjedbi na dizanje stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_1140)

    koliko je birtijaša zatvorilo birtije jer su propali kad im je pdv bio 25%. koliko ih se javilo na biro, koliko ih vozi stare škode. kad im je pdv pao koliko ih je skinilo cijene, koliko ih je prijavilo radnike, koliko ih je isplačivalo pune plače ,a koliko na ruke bez plačanja dažbina.

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul