hren
 

ENORMNI IZNOSI
Bivši potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kao i bivši premijer Tihomir Orešković, aktivirao je pravo na primanje dužnosničke plaće još godinu dana po prestanku mandata, potvrđeno nam je u Hrvatskom saboru.

Sukladno zakonskim mogućnostima, Karamarko će do travnja primati puni iznos svoje saborske plaće (oko 15.000 kuna neto), a nakon toga još šest mjeseci polovicu tog iznosa.

Uz Karamarka, još 29 zastupnika bivšeg saziva Sabora koji je ukupno radio manje od šest mjeseci ima osiguranu egzistenciju sljedećih godinu dana. Trenutno hrvatski građani plaćaju zastupnike iz čak tri saziva. Uz sadašnjeg 151 zastupnika, iz proračuna se isplaćuje puna plaća za 30 zastupnika prošlog saziva, a pravo na polovicu plaće još uvijek koristi 26 zastupnika iz pretprošlog, sedmog saziva (Željko Kerum, Nevenka Bečić i drugi). U studenom će za plaće zastupnika - sadašnjih i bivših - iz proračuna biti isplaćeno oko pet milijuna kuna: oko 325 tisuća kuna za one iz sedmog saziva, 725.000 za zastupnike osmog saziva i 3,8 milijuna za nove.

Bernardica u stresu

Zakon o obvezama državnih dužnosnika propisivao je od 2000. da svi dužnosnici kad im istekne mandat "sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi" imaju pravo sljedećih godinu dana primati plaću 6 plus 6, i to bez obzira na to koliko su dugo radili - bilo je dovoljno i samo nekoliko dana sjediti u Saboru.

- Ne pada mi na pamet razmišljati o tome što ću raditi. Treba mi par dana vremena da dođem sebi od stresa. Nije mi palo na pamet da iz Ministarstva odmah odem na drugo radno mjesto - tako nam je objasnila svoje razloge za aktivaciju te povlastice bivša ministrica socijalne politike Bernardica Juretić koja je prije toga bila ravnateljica Zajednice Susret, a i vlasnica je savjetovališta "Bernardica s Vama".

- Vidjet ću još što ću raditi, najvjerojatnije se više neću vratiti u Zajednicu Susret, nije to jedino mjesto za mene. Tko hoće raditi, taj nema problema - kaže Juretić dodajući da "sigurno povlasticu neće koristiti cijelu godinu."

Bivši ministar zdravlja Dario Nakić nije se vratio na svoje staro radno mjesto liječnika na dijalizi zadarske Opće bolnice nego će koristiti privilegij primanja plaće veće od 18.000 kuna.

Iako su mostovci bili najgrlatiji tražeći ukidanje privilegija šest plus šest, na popisu onih koji su zatražili konzumiranje tog prava našla se i zastupnica Mosta Jasna Matulić. A među njima je i Juro Martinović koji se, doduše, "iščlanio" iz Mosta na koncu mandata.

- Zakon me prisilio na to - tvrdi Martinović. Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da dužnosnici godinu dana nakon prestanka mandata ne smiju raditi u pravnoj osobi koja, ukratko, posluje s državom. Na zakon se pozvao i Tihomir Jakovina (SDP).

- Vodio sam resor poljoprivrede, a po struci sam agronom. Ja faktički do kraja siječnja ne mogu raditi u struci - kaže Jakovina.

Rimac i Putica

Iako su Laburisti izgubili status parlamentarne stranke, njihov šef Tomislav Končevski primat će i sljedećih šest mjeseci saborsku plaću, a onda će se, kako nam je objasnio, "vratiti u staru firmu". To, kaže, nije učinio odmah zbog zdravstvenih problema, za koje očekuje da će do proljeća proći. Njegova prethodnica Nansi Tireli primat će je godinu dana. HSLS-ovac Dario Hrebak ne želi izgubiti pravo povratka na stari posao kriminalista u MUP-u, koje ga čeka samo dva mjeseca, pa će i povlasticu koristiti samo do sredine prosinca.

Nakon što je ispala iz stranačkih kombinacija, HDZ-ova bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac također je zatražila 6 plus 6. Ni Sanja Putica (HDZ) koja je radila u gimnaziji, po svemu sudeći neće se vratiti na staro radno mjesto.

Njezina stranačka kolegica Margareta Mađerić također će "koristiti povlasticu do odlaska na novo radno mjesto". O kojem se radnom mjestu radi i kad na njega odlazi, nije željela reći. I HDZ-ovac Željko Fiolić ima u planu naći posao premda je u Sabor stigao kao umirovljenik. A dok ga ne nađe, primat će plaću zastupnika. Ni najmlađi HDZ-ovi bivši zastupnici Ivan Radić i Josip Bilaver nemaju namjeru odreći se saborske plaće.

- Imao sam svoju konzultantsku tvrtku u kojoj sam prodao udjele. Još nisam našao drugi posao, treba mi vremena da se snađem, pa mi je ovo normalno prijelazno rješenje - kaže Bilaver.

Povlasticu je tražio i primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina jer mu je, kako kaže, "bolje primati plaću iz proračuna nego iz Primoštena, da gradu što više ostane", kao i sportašica Sandra Perković, jedna od zastupnika s najmanjim brojem "radnih" sati.

- Bila sam saborska zastupnica i to su stvari koje idu uz taj privilegij. Svoj sam mandat pošteno odradila, pritom se bavila sportom i promovirala Hrvatsku po svijetu te opravdala sva očekivanja hrvatskih građana - rekla je. HSP AS-ovac Pero Ćorić kaže da čeka ishod lokalnih izbora pa će vidjeti što će raditi. "Imao sam još 1996. uvjete na mirovinu, ali to pravo nisam htio iskoristiti", objasnio je Ćorić.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • duhSveti (Gost_4178)

  ... neka se sestra Bernardica posveti molitvi i pokori, a novac pokloni potrebitim
  i tako postane bliža bogu. Jer svaka pokora bogu je mila.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2147)

  ovo je izvadak o radu njene zajednice
  "Bernardica, dakle, indirektno sugerira da se više od 1800 teških ovisnika koji se godišnje jave u Vinogradsku ostavi bez stručne pomoći, na ulici, jer je Odjelni kapacitet limitiran na 170 hospitalizacija. Odnosno kao najbolje rješenje sugerira da se Sakoman povuče u privatnu praksu te da pusti da se čitav sustav koji je sa stručnjacima gradio, zbog nečijeg interesa jednostavno raspadne. Kojeg li životnog talenta, ljubavi i dobronamjernosti prema ovisnicima od bivše časne sestre!
  Poruka glasi: Otvorite vlastite klinike, "iskoristite sposobnosti koje vam je Bog dao" i krenite u unosan biznis!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6221)

  Nije ni čudo da to govori kad se zna u kakvoj je vladi bila.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1149)

  Je li to utemeljiteljica turističke zajednice Međugorje?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_153)

  Nemaju bidni pa moraju koristit plaću iz proračuna. Posebno Tim.
  Dobitna kombinacija je 6 + 6. :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4135)

  Priče o istim gnjusobama, točno takve kakve sad gledate, prije godinu dana bile su teorije urote...
  Pa dobro, kad ćete više počet virovat teorijama urote, st.ko sitnog zuba???
  Koliko zaredom puta morate popu.it, iako ste prije bili upozoreni???

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5205)

  Istina je voda duboka. Mnogi se boje i pličaka.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij