hren
 

Republikanac Donald Trump osvojio je Bijelu kuću šokantnim pobjedama u najvažnijim neizvjesnim državama, Floridi, Ohiu i Sjevernoj Karolini i uzdrmao svjetska tržišta koja su očekivala pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Donald Trump obratio se javnosti. Proglasio je svoju pobjedu i rekao da ga je Hillary Clinton nazvala i čestitala mu. Odmah potom odao je priznanje Clinton za njezin cjelokupan rad i borbu u kampanji te istaknuo kako je sada vrijeme za ujedinjenje 'naše velike zemlje'.

"Naši ekonomski interesi će biti uvijek ispred drugih, ali ćemo sve dijeliti sa svima i s drugim nacijama",  rekao je Trump i svoju pobjedu proglasio povijesnom. 

Vrijeme je da se podsjetimo na sve što znamo o ovom kontroverznom milijarderu.

Nagao, neumjeren i politički neiskusan, Donald Trump nije se uklapao u tradicionalni profil kandidata za najmoćnije radno mjesto na svijetu.

Republikanski mulitimilijarder bezgranične energije i golema ega prkosio je svim predviđanjima od samog početka i pokazao se žilavim političkim protivnikom prvo svojim prootukandidatima za stranačku nominaciju, a zatim i mnogo iskusnijoj Hillary Clinton.

Sedamdesetgodišnji bogataš svojim je govorima, koji su bili melem za uši frustiranim i nesigurnim Amerikancima na vjetrometini globalizacije, milijunima njih postao glasonoša promjena.

Do srži je potresao Republikansku stranku koja ni do zadnjih dana kampanje nije sigurna bi li ga prigrlila ili se od njega distancirala.

Prije nego što je krenuo u kandidaturu, Trump je bio poznat u gotovo svakom američkom domaćinstvu po svojem golemom bogatstvu, luksuznim hotelima, golferskim igralištima i kockarnicama, po razvodima koji su punili naslovnice i po televizijskom 'reality showu' Pripravnik.

U kampanji se pokazao i kao snažna politička životinja i populistički junak koji je obećao da će "Ameriku ponovo učiniti velikom".

Neustrašiv i nepredvidljiv

Trump se u kampanji nije bojao reći bilo što, ali uistinu bilo što.

Protivnike je udarao ondje gdje ih najviše boli. Osuđivao "pokvareni" sustav, političke dužnosnike nazivao "korumpiranima" i tvrdio da "američki mediji truju mozak biračima".

Donald Trump, čovjek živopisne frizure i besprijekornih odijela, u kampanji je učinio stvari koje bi uništile bilo kojeg drugog kandidata. Vrijeđao je, dodvoravao se, proturječio samome sebi. Ali osim stare video snimke na kojoj prostački govori o ženama, naštetilo mu nije gotovo ništa.

Nudio je jednostavna rješenja za najsloženije probleme - rekao da će izgraditi zid na američkoj granici s Meksikom kako bi zaustavio useljavanje i natjerati Meksiko da ga sam plati. Najavio je da će protjerati 11 milijuna ilegalnih useljenika. Uvjeren je da će stvoriti nova radna mjesta samo tako što će iznova ispregovarati američke međunarodne trgovinske sporazume.

Tijekom kampanje uvrijedio je žene, muslimane, razljutio je i crnačko stanovništvo. Najavljivao je čak i mogućnost da neće priznati izborne rezultate.

U politici je mijenjao kapute i uvjerenja pa je tako bio i demokrat i reformist i neovisan prije nego što je postao republikanac.

Usponi i padovi, vjenčanja i razvodi

Donald Trump rođen je 14. lipnja 1946., kao četvrto od petero djece Fredericka i Mary Trump.

Kažu da je bio teško dijete. Roditelji su ga s 13 godina poslali na vojnu akademiju, gdje je bio uspješan. Studirao je na sveučilištu Fordham, a poslije u sklopu Sveučilišta u Pennsylvaniji završio prestižni poslovni fakultet Wharton.

Trumpov otac, sin njemačkih useljenika, bogatstvo je stekao u graditeljstvu. Trump je počeo raditi za oca nakon fakulteta, a ovaj mu je pomogao da stane na noge "malim zajmom od par milijuna dolara".

Već 1974. preuzeo je obiteljski posao i investirao u hotele, kockarnice, golf igrališta i luskuznu stanogradnju.

Kasnije ulazi u svijet zabave, prvo licencijama za Miss Amerike i Miss Universe, a potom i svojim ulogama u ‘reality showu’ Pripravnik i njegovom nastavku sa slavnim osobama.

Nije uvijek bio uspješan. Bankrotirao je četiri puta, ali se svaki put nakon restrukturiranja podigao na noge. Forbes mu bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara, a Bloomberg na 2,9 milijardi.

Razmetljivi Trump, koji živi u raskošnom trokatnom apartmanu na vrhu vlastita nebodera u New Yorku, tvrdi da vrijedi barem deset milijardi.

Triput se ženio glamuroznim ženama, a razvodima dvaput završio na naslovnicama. Godine 1977. vjenčao se s češkom manekenkom Ivanom Zelničkovom s kojom ima troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica. Sve troje mu sada pomažu u kampanji.

Od 1993. do 1999. bio je u braku s glumicom Martom Maples. Imaju jedno dijete. Sa slovenskom manekenkom Melanijom Knavs vjenčao se 2005. i također imaju jedno dijete.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_138)

  Puno sreće u vođenju SAD-a putevima mira i suradnje s drugim državama!
  Trump 2016!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8142)

  On je pobjedio u teškoj bici protiv korupcije, laži, masona, LGBT-ovaca i ostalih uništavaća ovog svijeta. Želim mu svaku sreću i uspjeh.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6202)

  Baza! Ovo je isto ka da Kerumu daš 1400 nuklearnih raketa!:)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2361)

  https://www.youtube.com/watch?v=9iWi_mis8Rs
  Preslikava se na sve države svijeta pa tako i na našu.
  Ispričavam se šta je prijevod na srpskom.
  Svijet čekaju bolji dani!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182)

  napokon ..netko..koji ce reci..bobu bob.. eu i ovim nasim balkanskim..prostorom..da skratim..ovaj prostoj..je..za njega..nezanimljiv..nema..ljudski..materijalni i geopoliticki interes..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182)

  vanjsku politiku ce graditi..tipicno..americkim kaubojskim metodama..kod nas..npr..posto na ovim prostorima nema nafte i rude..osim na kosovu..dobit ce..novi mc donald..ili punionicu coca cole..a savurdijski zaljev..onako..iz zafrkancije..kad poslusa zenu..pokloni sloveniji..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182)

  trampov izbor je nasa hr sansa..osloboditi nas..u prvom redu..od nasih domacih komunistickih razmisljanja..i da dodje u kastela..i kaze..izgradit cu vodovod ..kanalizaciju..napraviti od njih turisticko misto i posto kostaju..i to bi bilo to..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182)

  bio bi oslobodjen i klauzule lustration u ugovoru..jer i tako..nezna..sto ona znaci..u nepismeni komunisticki narodi..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182)

  banac..to sigurno..razumije..inace..ne vidim..tko drugi..u banani..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2147)

  koliko si toga nabaja mislim da bi za tebe bilo najbolje da se spakuješ i odeš u ameriku.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9187)

  Gost 9182 je sigurno Clinton-ovac pa mu je žao šta sotonistica nije pobijedila.
  Budimo realni, od dva zla Amerikanci su izabrali manje. Stoga sam ih počeo više cijenit. Kakav god bija, poželimo sreću Trumpu. Ako bude dobar, to će se osijetit u cijelom svijetu. Pa tako i kod nas.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182)

  prvo.. nauciti citati i pisati..pa tek onda ..mozda..obratiti..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182) (Gost_2147)

  i ja ti govorin

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2338)

  To da velika, ogromna, uvjerljiva većina naroda na kugli zemaljskoj želi mir, to je točno i sad se pokazalo na ovim američkim izborima. Apsolutno svaki medijski istup dosadašnjih američkih političara i lidera iz demokratske stranke išao je smjerom konfrontacije, stvaranja antiruske histerije i straha, prisilne mentalne mobilizacije. Možda bi im to i prošlo da još živimo u pećinama, bez televizije, radija, pošte, ali živimo u vrijeme kad informacije kolaju u realnom vremenu.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij