hren

BITKA ZA POREZNU REFORMU
Cjelovita porezna reforma, koja bi se trebala naći na ovotjednoj Vladinoj sjednici, nema alternativu, poručili su jučer iz Ministarstva financija, a bilo kakvi ustupci ugostiteljima, poput traženog moratorija na rast PDV-a za usluge u ugostiteljstvu sa 13 na 25 posto, nisu mogući jer onda pada cijela reforma.

- Cijene su u ugostiteljstvu od 2012., kada im je PDV smanjen, rasle za šest posto, a proračun je to stajalo 1,150 milijardi kuna. Reforma je cjelovita, jedna stvar vuče drugu. Bilo kakvi ustupci nisu mogući. Možemo razgovarati o finom balansiranju, ali ako se napravi ustupak, pada cijela reforma - upozoravaju u Ministarstvu financija.

Rasterećenje

Unatoč protivljenju ministra turizma Garija Cappellija povećanju PDV-a na usluge u ugostiteljstvu, ministar financija Zdravko Marić ne misli odustati od tog dijela reforme jer, kako smo jučer neslužbeno čuli, ugostitelji bi na taj način trebali uplatiti u proračun milijardu kuna više. Dakle, porezno rasterećenje dohotka i dobiti te smanjenje stopa PDV-a na određene artikle nije moguće ako se ne uzme tih milijardu kuna od ugostitelja, a kako sada stvari stoje, čini se i da je premijer Andrej Plenković više na strani ministra financija, nego ministra turizma.

- Poreznu reformu treba gledati u cjelini - poručio je jučer Plenković.

S druge strane, pojašnjavaju u Ministarstvu financija, velika većina ugostitelja nema godišnje prihode veće od 3 milijuna kuna, pa će se njima porez na dobit smanjiti sa 20 na 13 posto. Bit će im manji i ulazni troškovi jer će se smanjiti stopa PDV-a na repromaterijal u poljoprivredi, smanjit će se PDV na opskrbu električne energije, odvoz komunalnog otpada, a i dohodak građana bit će veći zbog smanjenja poreza na dohodak, dok će im zbog poreznog priznavanja troškova reprezentacije i promet biti bolji. U Ministarstvu financija također napominju da raste granica za ulazak u sustav PDV-a na 300.000 kuna godišnjeg prihoda, a odgovaraju i kritičarima da će se ugroziti 7 milijardi eura ulaganja u turistički sektor.

- Ulaganja su u 2014. iznosila oko 4 milijarde eura, uglavnom u hotele. A porez na usluge smještaja ostaje na istoj razini - kažu u Ministarstvu i napominju kako je u ovom dijelu intencija da turistima raste porezno opterećenje.

Kad je riječ o ostalim zadiranjima u PDV, zbog povećanja najniže stope s pet na 12 posto od 2018. na kruh, državni proračun će uprihoditi 200 milijuna kuna više, a na mlijeko 100 milijuna kuna. Kada je riječ o smanjenim stopama PDV-a na opskrbu strujom, proračun će ostati bez 900 milijuna kuna (700 milijuna na račun kućanstava, a 200 ostali), a za odvoz otpada 120 milijuna kuna. Smanjena će stopa na repromaterijal u poljoprivredi proračun stajati od 150 do 170 milijuna kuna. Budući da se zbog izmjena sustava poreza na dohodak onima s najnižim primanjima ne može povećati plaća jer oni ni dosad nisu plaćali porez na dohodak, namjera je bila da se njima uz smanjene stope PDV-a (opća stopa na 24 posto, niže stope na struju, komunalije) pomogne.

Cjelokupni efekt mijenjanja stopa PDV-a, napominju u ministarstvu, trebao bi izgledati ovako: u ovoj godini građani su na 100 kuna plaćali 15,6 kuna PDV-a, u 2017. platit će 15,5 kuna, a u 2018. 15,3 kuna. Oni najsiromašniji dosad su plaćali 15,7 kuna, iduće godine trebali bi plaćati 15,1 kunu, a 2018. godine 14,8 kuna, što znači da ih se kroz PDV rasterećuje za gotovo jedan postotni poen.

U pogledu smanjenja stope poreza na dobit sa 20 na 18 posto, a na 12 posto za obveznike koji imaju godišnji promet do 3 milijuna kuna, državni proračun ostat će bez 375 milijuna kuna. Poreznih obveznika koji imaju promet manji od 3 milijuna kuna u Hrvatskoj je oko 120.000.

Mostove zamjerke

Ukupni efekt promjena u poreznom sustavu u prvoj će godini, procjenjuju u ministarstvu, biti oko 2 milijarde kuna, no napominju da je to statistički jer u to treba uključiti i povećanu osobnu potrošnju te rast gospodarstva, što bi značilo da će minus biti oko milijardu kuna, odnosno 0,3 posto BDP-a. Predložene promjene u 2017. trebale bi udio poreza u BDP-u s trenutačnih 37,5 posto smanjiti na 36,9 posto, a u 2018. na 36,5 posto. U 2018. ukupni će efekt i zbog smanjenja opće stope PDV-a sa 25 na 24 posto iznositi oko 3,6 milijardi kuna.

Ministarstvo financija pripremilo je čak 15 zakonskih izmjena koje bi se na sjednici Vlade trebale naći u četvrtak. Iako je bilo planirano da će ti zakoni ići u redovnu saborsku proceduru kroz dva čitanja, sada u ministarstvu najavljuju mogućnost da će se možda ići i u hitnu proceduru, te da se javna rasprava provede jedinstveno za cijeli paket.

Ministar Marić jučer se sastao i s predstavnicima Mosta koji imaju zamjerke na poreznu reformu. Unatoč njihovu protivljenju dijelovima reforme, Marić nema namjeru odustajati od cjelovitog rješenja, može biti samo manjih korekcija.

Štete u ugostiteljstvu

Posljedice povećanja PDV-a u ugostiteljstvu mogle bi imati teške učinke ne samo za turističko-ugostiteljsku branšu, nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, pokazuje analiza koju je izradila Sanja Čižmar, senior partner u HD Consultingu.

Zbog povećanja PDV-a u iduće bi se tri godine mogao očekivati pad investicija od čak 12 milijardi kuna, pokazuju njezine računice. Naime, prije uvođenja međustope PDV-a investicije u turizmu kretale su se oko brojke od oko dvije milijarde kuna godišnje, i to bez tendencije rasta. Ove bi godine one trebale dosegnuti 4,3 milijarde kuna, a sadašnjom dinamikom 2019. trebale bi doseći sedam milijardi kuna. No, povećanjem međustope PDV-a vratile bi se na razinu od samo dvije milijarde kuna na godinu, upozorava S. Čižmar.

K tome, povećanje PDV-a na ugostiteljstvo smanjilo bi konkurentnost sektora, a pala bi mu i profitabilnost. Velik broj poduzetnika koji su ušli u investicije našlo bi se u situaciji da ne mogu više otplaćivati kredite. Štoviše, mnogi bi morali zatvoriti i vrata svojih objekata. To bi moglo prouzročiti, pokazuje analiza, gubitak i do 10.000 radnih mjesta.

Udar na ugostiteljstvo bio bi i udar na prehrambenu industriju, kojoj je ono značajan kanal za prodaju proizvoda, što bi se, pokazuje analiza, negativno odrazilo na čitavo hrvatsko gospodarstvo. Posljedica bi bila i povećanje “sive ekonomije” te pad proračunskih prihoda.

- Čak i iskustvo Grčke pokazuje da su efekti smanjenja stope PDV-a pozitivni na gospodarstvo u cjelini - zaključila je S. Čižmar.  (Surađivali Dora Koretić i Adriano Milovan)


'Uništit ćete sektor: otpuštat ćemo radnike i smanjiti ulaganja'

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnosti Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu izrazio je veliko nezadovoljstvo povećanjem PDV-a sa 13 na 25 posto u ugostiteljstvu. Ugostitelji su na jučerašnjem Liderovom skupu o utjecaj porezne reforme naglasili kako će im zarada znatno pasti, morat će otpustiti radnike i smanjiti ulaganja.

U HOK-u su, međutim, napomenuli da porezna reforma ima i nekih dobrih dijelova.

- Kad govorimo o dobrim stvarima, to je prag poreza na dohodak, imamo veći prag za ulazak u PDV i naravno da to podržavamo. Međutim, problem je što će se ugostiteljima porez sa 13 posto dići na 25 posto. U Hrvatskoj obrtničkoj komori smatramo da je trebalo poštovati Strategiju razvoja turizma u kojoj jasno piše spuštanje poreza sa 13 na 10, a ne dizanje na 25 posto - rekao je Dragutin Ranogajec, šef Hrvatske obrtničke komore.

- Da bi bili konkurentni u našem okruženju na tržištu, PDV mora biti 10 posto. Ne trebamo sad zbog ekonomske i strateške porezne politike uništavati neki sektor koji radi. Idemo naći mogućnosti da se ne uništava ono što radi - rekao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Zagrabački ugostitelji, za razliku od svojih kolega iz Primorsko-goranske županije, neće zatvoriti lokale na dva sata u znak protesta protiv dizanja PDV-a. Umjesto toga, rekli su da će s argumentima ići razgovarati s ministrom financija Goranom Marićem, za što im je dala potporu i predstavnica Ministarstva turizma. Složili su se da smanjenje poreza na dobit neće nadoknaditi štetu zbog povećanja PDV-a jer mnogi ugostitelji uopće neće biti profitabilni. Nadalje, povećanje cijena im je zadnje što će napraviti jer bi im onda zbog pada potrošnje i pala zarada, koja je već sada veoma mala. Također, ulazni troškovi su im veći, posebice cijene hrane koje su porasle za barem trećinu u posljednjih nekoliko godina.

- Predlažemo varijantu B, ako se diže porez na pića, da porez na hranu ostane 13 posto jer moramo razmišljati i o kontinentalnom turizmu, ne samo o izvanpansionskoj potrošnji na Jadranu - dodao je Ranogajec.  (Dean Žugčić)


Hotelijeri upozoravaju: ugrožena građevina i industrija prehrane

Povećanje PDV-a u ugostiteljstvu, kako je predviđeno u poreznoj reformi, dovelo bi do smanjenja investicijskog ciklusa u turizmu, što bi rezultiralo i padom zaposlenosti, a negativno bi se odrazilo i na djelatnosti koje su usko vezane uz turizam, poput građevine, trgovine i prehrambene industrije, upozorili su iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

- Ministru financija Zdravku Mariću objasnili smo da se kroz poreznu reformu de facto mijenja Strategija razvoja hrvatskoga turizma i da ona najviše utječe na ključne elemente ponude, a to su hoteli i restorani. Ukazali smo mu na negativne učinke koje bi to imalo na turizam te smo istaknuli da je istodobno moguće zadržavanjem iste ili čak niže stope PDV-a postići bolje efekte za proračun nego što će to to učiniti jednokratna mjera diranja u sustav PDV-a - istaknuo je jučer Ronald Korotaj, predsjednik UPUHH-a. Udruženje hotelijera vjeruje da se može naći kompromis s Marićem, a ističu kako im podršku daje i ministar turizma Gari Cappelli.  (A. M.)

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_8145)

  Volija bi da uspiju srušit Superhik poreznu reformu!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8177)

  Linić je za više od 56.5 % smanjio porez na PDV, a prihod od turizma se, od tada, povećao svega 10%. Da bi država jednako novca od turizma, kroz PDV, uprihodovala kao prije smanjenja, trebali smo, na nivou države, te godine imati prihod od 18,6 milijardi eura. Kad se vidila Linićeva kardinalna greška, puno veća od terorističkog čina, PDV se povećao na 13%, te je tada za isti učunak kroz PDV trebalo imati prihod od 14,15 milijardi eura. Procjene za ovu godinu govore da ćemo imati prihod od turizma u iznosu oko 9 milijardi eura. 13% od tog iznosa je 1,17 milijardi eura (u državni proračun). ako se iduće godine prihod od turizma smanji na 8 milijardi eura, država će kroz PDV(25%) uprihodovati 2 milijarde eura.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8118)

  Samo jedna riječ HARAČ, a Turci su bili mila majka.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9187)

  Superhik porezna reforma!

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij