hren

Iz Ministarstva financija u ponedjeljak su poručili, odgovarajući na tražnja ugostitelja da se u predstojećoj poreznoj reformi ne podiže stopa poreza na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, kako je reforma cjelovita i da nema alternative, a može se razgovarati o 'finom usuglašavanju'.

'Reforma je cjelovita, jedna stvar vuče drugu i bilo kakvi ustupci u tom dijelu mijenjaju cijelu reformu. Nema alternative, može se razgovarati o finom usuglašavanju, ali ako se napravi ustupak u smislu uvođenja moratorija pada cijela reforma', kažu u Ministarstvu financija.

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je kazao da bi povećanje stope PDV-a za usluge ugostiteljstva sa 13 na 25 posto bilo negativno za sektor te da kao jednu od mogućnosti vidi moratorij na to povećanje dok se pomno ne prouče tržišni i drugi učinci na turizam, ili pak da stopa ostane kao sada.

Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, pak, dogovorili su u nedjelju u Opatiji da će zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, zatvoriti svoje lokale na dva sata, a vrijeme prosvjedne akcije će odrediti naknadno, najavio je predsjednik ceha Igor Stanger. Na sastanku održanom u nedjelju navečer bilo je oko 300 sudionika koji su se suglasili da ne mogu opstati ako PDV na njihove usluge poraste s 13 na 25 posto.

Kako kažu u Ministarstvu financija, mnogi ugostitelji imaju promet manji od 3 milijuna kuna i porez na dobit će im biti manji. Naime, izmjenama poreza na dobit planira se sniziti stopa poreza na dobit sa sadašnjih 20 na 18 posto, a poduzetnicima s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna na 12 posto.

Također, iz Ministarstva ističu da će povećanjem dohotka građana promet ugostiteljima sigurno rasti, a podiže se i granica za ulazak u sustav PDV-a ispod koje će ostati 'gro' ugostiteljstva.

Izmjenama poreza na dodanu vrijednost, naime, predviđa se podizanje praga za obvezan ulazak u sustav PDV-a s 230 tisuća kuna godišnjeg prometa na 300 tisuća kuna.

Iz Ministarstva dodaju i da kod smanjenja PDV-a prije nekoliko godina nije došlo do pada cijena, dapače one su kumulativno do sada rasle za 6 posto. Ne stoji niti argument o ugroženih 7 milijardi eura investicija, jer one su na primjer 2014. ukupno bile 4 milijarde kuna i to uglavnom u hotele, a stopa poreza na smještaj ostaje snižena, poručuju iz Ministarstva financija.

Učinak promjene PDV-a na ugostiteljstvo je oko 1 milijarde kuna i to je prevelik efekt da bi se moglo ići na kompromisna rješenja, napominju iz Ministarstva financija.

Izvor: N1


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_2149)

  A pekari? Ima više pekara nego kafića a nikome kruv ne valja. A taxisti? Sve je to udruženo radi hiperprofita.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9089)

  Marić, puno .ere!
  Donio je Superhik poreznu reformu, a sad nešto govori. Neka progugla ko ne zna za Superhika. Pa narode, jel vidite kako nam omču stavljaju oko vrata?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9172)

  "Ugostiteljima" nikad dosta profita . :D
  Maricu deriiiiii !

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6142)

  svima porez . neka zatvaraju ako im ne odgovara. u centru splita zimi zatvaraju objekte di se peku pice i ostala peciva od čijeg ulja pri friganju smrdi cili grad.zašto? jeli zato šta su propali financijski ili šta su obilato zaradili priko lita i nije im potriba radit zimi. napravili su apartmane od svake buže i svakog stančića u centru. nemaš di kupit mudante i majicu.zimi grad mrtav i onda forsiraju one nakaradne kućice na rivi samo da se nakesaju. porez i to pod obavezno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_111)

  Goste 6142. Dobro doša u Hrvatsku, mala zemlja za masovni turizam. Bit će još gore.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5179)

  turizma će bit i bez gostionica i kafića. turisti ne dolaze za skupo se najest i napit, već odmorit se , štogod vidit i okupat se. uostalom neka država otvori 2-3 restorana i kafića ka šta je bilo prije 90-ih. plavi jadran, resnik, palac, zeničko, žejlezničko, rivijera par pekara a turista je bilo više nego danas.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6229)

  "turizma će bit i bez gostionica i kafića. turisti ne dolaze za skupo se najest i napit, već odmorit se "

  Ako in se ne isplati, nać će se kome se isplati prodavat kafu po 10 Kn. Ka i taxisti: maltretiraju uberaše, umisto da se i sami prijave na uber, kad je to bolje, isplativije i lakše nego njiovo igranje šaha tri dila godine.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1181)

  jel netko zna koliko je ugostitelja i vlasnika kafića stavilo ključ u bravu kad in je bija pdv 25%. koliko ih je u dugu da bi mogli živit. koliko ih vozi stare škode.koliko ih se prijavilo na biro?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6100)

  Ljudi koji se ne bave ugostiteljstvom nemaju pojma koliko košta...

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij