hren
 

OBRAĆANJE PREMIJERA
Vlada je na sjednici osnovala povjerenstva za izradu prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti te za izradu strategije nacionalne sigurnosti, kojima će na čelu biti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, kojemu će na čelu biti premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog uhićenja deset pripadnika HVO-a u Orašju te poručio da će Hrvatska učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese Republike Hrvatske, hrvatske branitelje i spriječila pokušaje revizije povijesnih događaja.

»Hrvatska država učinit će sve da nakon pobjede u Domovinskome ratu pruži potporu hrvatskim braniteljima, spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja te zaštiti hrvatske nacionalne interese. Ovaj slučaj neće nas zaustaviti u provedbi političkih ciljeva programa s kojima smo pobijedili na izborima«, rekao je Plenković u obraćanju na početku sjednice.

Hrvatski premijer siguran je da su uhićenja 10 pripadnika HV-a iz Orašja pripremani dulje vremena, a tajming drži indikativnim. Uhićenici imaju dvojno, hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, a dvojica su ujedno i visoki umirovljeni časnici Hrvatske vojske.

Izvijestio je da od trenutka njihova uhićenja do danas održava intenzivnu komunikaciju i sastanke s nadležnim ministrima, glavnim državnim odvjetnikom, ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije u kojima, kako je rekao, nastoji prikupiti što više relevantnih podataka o konkretnom slučaju, kao i problematici optužnica za ratne zločine u BiH.

Kazao je i da je ministarstvima vanjskih poslova, hrvatskih branitelja, obrane, unutarnjih poslova i pravosuđa naložio da pribave sve relevantne podatke i osiguraju pravnu i konzularnu pomoć uhićenima s kojima je Hrvatska u kontaktu putem veleposlanstva u BiH.

»O slučaju smo obavijestili naše partnere, najviše dužnosnike EU i NATO-a i prenijeli našu zabrinutost«, rekao je Plenković i dodao da je oko slučaja uhićenja u stalnom kontaktu i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i s predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Plenković je u svome obraćanju podsjetio na svoj prošlotjedni posjet BiH i razgovore koje je tamo imao, nedugo nakon kojega je »nažalost došlo do događaja koji je iznova opravdano podigao brigu hrvatske javnosti«.

Naglasio je da je europska budućnost BiH jedini put za stabilnost i prosperitet te Hrvatskoj izuzetno važne susjedne zemlje, ali, »što je jednako važno, i zalog jednakopravnosti i opstojnosti naših sunarodnjaka, bosanskohercegovačkih Hrvata«.

Koncept udruženog zločinačkog pothvata nije prihvatljiv

Vlada je na sjednici donijela odluku o imenovanju novih članova Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, a Plenković je kazao da je to napravljeno kako bi se nadležne institucije sustavno koordinirale po ovom pitanju te utvrdile činjenice vezane uz pristup klasificiranim dokumentima.

Rekao je i da mu je potpuno razumljiv interes javnosti u Hrvatskoj, pa ne iznenađuju ga niti brojni javni istupi i očitovanja osoba iz političkog života iz obje zemlje, kao niti njihov sadržaj.

»Međutim, želim ukazati da postoji cijeli niz aktivnosti koje su se po ovom pitanju odvijale između nadležnih institucija Hrvatske i BiH u razdoblju prije nego što je izabrana naša vlada, a koje zbog njihove složenosti tek treba rasvijetliti«, poručio je.

Naglasivši da će vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese RH, ali i ljudska prava svih onih kojima u ovome trenutku mogu biti ugrožena, Plenković je istaknuo kako je zbog toga od iznimne važnosti da se izbjegne svaka vrsta institucionalne ili političke manipulacije s ovim izuzetno važnim i složenim pitanjima.

»U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini trebaju biti procesuirani neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja i žrtava. Međutim, želim biti jasan, političke formulacije koje se uključuju u pojedine akte pravosudnih tijela BiH koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Hrvatsku nisu prihvatljive«, poručio je.

HVO je u teškim vremenima agresije na BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH te zaštitio njezin suverenitet, a neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila se na ratištima ne samo u Hrvatskoj već i diljem BiH, rekao je Plenković i zahvalio svim hrvatskim braniteljima, neovisno o tome kojim su hrvatskim oružnim snagama pripadali.

Kreće izrada strategije nacionalne sigurnosti; osnovan savjet za suradnju s međunarodnim sudovima

 Vlada je na sjednici u četvrtak osnovala povjerenstva za izradu prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti te za izradu strategije nacionalne sigurnosti, kojima će na čelu biti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, kojemu će na čelu biti premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo kako je riječ o dokumentima koji su od iznimne važnosti za Hrvatsku, s obzirom na globalno i europsko ozračje.

»Smatram da je riječ o, strateški gledano, vrlo važnim dokumentima, osobito zbog činjenice da je jedan od tih dokumenata, Strategija nacionalne sigurnosti, već poprilično zastarjela i da je treba prilagoditi i našem članstvu u EU i NATO-u, a i brojnim sigurnosnim izazovima«, istaknuo je Plenković.

Krstičević je, pak, pojasnio da je u programu Vlade za ovaj mandat u dijelu koji govori o nacionalnoj sigurnosti i obrani istaknuto da je Hrvatskoj važno uspostaviti sveobuhvatan, kombiniran i proaktivan pristup svih institucija države radi smanjivanja ranjivosti društva te oživotvorenja koncepta domovinske sigurnosti.

Vrijedeća Strategija nacionalne sigurnosti, podsjetio je, je iz 2002. i nije u skladu s aktualnim uvjetima unutarnjeg i vanjskog okruženja.

»Paradigma sigurnosti se značajno promijenila. Imamo nove oblike ugroza, evo vidimo ih i kroz ova događanja (oko uhićenja pripadnika HVO-a). To su hibridna djelovanja, informacijska djelovanja, terorizam, kibernetički terorizam, izbjegličke krize, nezaposlenost, demografski trendovi, elementarne nepogode….«, rekao je Krstičević.

Stoga je, ističe, potrebno redefinirati koncept nacionalne sigurnosti i s tim povezanih institucija, odnosno definirati sustav sigurnosti koji će »u skladu s recentnim i unutarnjim i vanjskim političkim i gospodarskim promjenama i okolnostima štititi vitalne nacionalne interese i promovirati temeljne vrijednosti hrvatskog društva, štititi integritet državnog područja i sigurnost svih naših građana«.

»Novi sigurnosni model koji želimo izgraditi temeljit će se na poštivanju ljudskih prava i sloboda, vladavini prava, razvoju demokracije, dijaloga i tolerancije, transparentnosti sustava, solidarnosti i integrativnom pristupu. Time će se sadašnji model sigurnosti promijeniti od reaktivnog prema preventivnom«, istaknuo je Krstičević.

Ministar obrane ovim je odlukama određen za nositelja izrade obaju dokumenata, a u povjerenstvima će biti predstavnici svih ministarstava, velikog broja državnih ureda, sigurnosnih službi, HNB-a, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i dr. Zadatak im je do 30. travnja 2017. godine izrade nacrte prijedloga strategije i zakona, zaključio je Krstičević.

Plenković na čelu Savjeta za suradnju s međunarodnim sudovima

Također, donesena je odluka o osnivanju Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima. Ministar pravosuđa Ante Šprlje podsjetio je da je ustavnim zakonom o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom iz 1996. godine propisana mogućnost da Vlada osniva posebna tijela za suradnju s tim sudom.
Zbog imenovanja nove Vlade potrebno je donijeti i novu odluku o osnivanju Savjeta, rekao je Šprlje, dodavši da se predsjednik bira po poziciji, a članovi po funkciji.

Tako će na čelu Savjeta biti predsjednik Vlade Andrej Plenković, a članovi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ovu je odluku predsjednik Vlade komentirao riječima da će on osobno predsjedati tim savjetom »i na taj način dati vrlo jasan najjači prioritet i pozornost ovoj temi«, a osobito u svjetlu nedavnih uhićenja 10 pripadnika HVO-a u Orašju.

Izvor: N1


KOMENTARI:

Stari Komentari (31)

 • (Gost_6186)

  Kako ih zaštit bez miješanja u unutarnje stvari susjedne države? Ako optuženi imaju dvojno državljanstvo, jesu li odgovorni u oba pravosuđa?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2226)

  Ne more on ništa. Kad je politički nadmeno i nesmotreno u Kiseljaku izjavija da će Hrvatska voditi brigu o Hrvatima u središnjoj Bosni, odma je Sarajevo uzvratilo optužnicon i dalo nan do znanj di je granica i da nije BiH (poptuno ili većinski) hrvatski nastrojena. Sad Kolinda paptetično okuplja VONS ka da išta VONS oće ili može u ovom slučaju. Liže rane za koje je Andrija kriv. Opet je hrvatska diplomacija dokazala da nema pojma o vanjskoj politici, a plašim se, ni o unutrašnjoj. Šaka jada.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7122)

  Plenković je briselska prevara.
  Polako se naziru konture prevare, kao šta su već ovdje govorili brojni komentatori. :(

  oko 3 godina prije
 • Eg (Gost_3425)

  Emoj Briselski cato dobro te nag Milanovic Dodik a Izetbegovic izvrsijo ono stasu drugi naredili

  oko 3 godina prije
 • hrvatko (Gost_210)

  Locirati , uhititi, izručiti ;););););););)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6262)

  Kako to nema komentara dežurnih ognjištaraca? Zatvaraju nam cvijet hrvatstva po kazamatima, optužuju novovjekog oca nacije za zavjeru i čitavu naciju za kolektivni zločin, a oni ni mukajeta? Maca papila jezik?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1148)

  šta hrvatski arhiv ima sa ratom u BH i zločinima u BH?

  oko 3 godina prije
 • If (Gost_6206)

  Mozemo mi jedne druge preko portala napadati a onise namom smiju onisu dali prisegu sve unistiti i rasprodat ko Mesic josipovic kitarevicka sanader milanovic plekovic petrov pusicka pupovac glavni

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1148)

  ajde ustašijo di su ti kutle, pašalić i svi oni lopovi ercegovački koji su svoje domoljublje debelo naplatili

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3130)

  Plenkoviću zaštiti nas od nas samih. 25 godina se krade, a sve Vlade i Sabori gledaju i zaštićuju lopove, jer su svi umišani. I novom poreznom reformom kradete državni novac, a taj novac nije samo vaš. Tko ima daj mu još, a tko nema oduzmi mu. To je vaša parola. Pa ni vi nemate srama. Žalosno.

  oko 3 godina prije
 • Id (Gost_6206)

  Za gosta 1148 ovdje nema ustasa nazalost ima jos puno onih kojisu cinili zlo Hrvatskom narodu tosu tvoji cetnici sam tvoj pupi pripada cetnickoj stranci

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2177)

  "Za gosta 1148 ovdje nema ustasa nazalost ima jos puno onih kojisu cinili zlo Hrvatskom narodu tosu tvoji cetnici sam tvoj pupi pripada cetnickoj stranci"

  Ustaše su izdajnici ka i četnici.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8129)

  I love Korea

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2177)

  Je li bolja loša demokracija ili dobra diktatura?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1148)

  ima, ima ustašije

  oko 3 godina prije
 • gost 3130 (Gost_3194)

  Plenković te ne može i neće zaštit. On je instaliran radi briselskih interesa. Prevara. I točka, velika ka kuća.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2177)

  Prevara koga? Mene nije privarija. Sve isto, Hasanbegović, Marići, Karamarko, Šeks, šta se to prominilo, pa da me je Blenković privarija?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7120)

  Privarija je one koji ne vide da nam se upravlja Hrvatskom iz vanka. Svi instrumenti vlasti su u rukama inozemnih organizacija, a sve je palo pod krinkom lažnog domoljublja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2220)

  in ta lek t

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2220)

  dip lom at

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2177)

  "Privarija je one koji ne vide da nam se upravlja Hrvatskom iz vanka."

  Nije. Jer su oni budaletine koje ne vide šta je na stvari, nego vide ono šta bi tili da bude.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2177)

  "Svi instrumenti vlasti su u rukama inozemnih organizacija"

  Slažen se. A od koje godine? I temeljem kojih sporazuma?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9235)

  Pa šaptom je palo. Kada smo izabrali Nato tajnicu i masonku. Kada smo izabrali briselskog birokrata. Sve pod krinkom lažnog domoljublja. Dovoljno je sitit se kad su bili izbori, a sporazum ti ne treba. Prešutno je predana Hrvatska.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1605)

  Manje zlo.
  Tuđman je, uz sve loše, ipak bija državnik

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9194)

  Oće ko gemištadu,nek se nacrta na torac

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1115)

  Manje zlo.
  Tuđman je, uz sve loše, ipak bija državnik

  pravi državnik svome narodu ne govori da je stoka sitnog zuba. zašto je abolira četnike,zašto je odma ispalija 200 bogatih. on je bija tašt i stari lakomac.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1151)

  Nisan reka kakav je bija državnik. To ljudi mogu sami zaključit, ka šta si zaključija i ti ;).

  oko 3 godina prije
 • Is (Gost_1851)

  Nije dobro doksu plenkovica proglasili naj popularnijim politicarem svi politicari su skupo sa cetnicima unistavali Hrvatsku to rade i danas mesic josipovic racan pusicka sanader kosor plenkovic petrov pupovac itd

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6264)

  f (Gost_6206)

  "Plaćamo cijenu nečinjenja odmah nakon rata. Nekada je bilo 'pa nemo', 'to su naši dečki'.. Ali zakon pamti, obitelji pamte", kazao je Predrag Matić u Točki na tjedan.

  oko 3 godina prije
 • Is (Gost_1851) (Gost_2177)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/10561731_675804585857784_4888776571473995823_n.jpg?oh=af07e0faa4df8852e7aadc707b406180&oe=58CC7BB0

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7109)

  E da je on živ. U hrvatskoj demokraciji. Sve bi drugačije izgledalo.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij