hren

NAJSIROMAŠNIJI BEZ POREZNOG RASTEREĆENJA
"Njihova primanja toliko su niska da na plaću ionako ne plaćaju porez i jedini način da se njihovi mjesečni budžeti podebljaju je da im poslodavci podignu bruto plaće."

Deseci tisuća građana s najnižim plaćama neće osjetiti porezno rasterećenje koje donosi prijedlog porezne reforme, koju je nedavno predstavio ministar financija Zdravko Marić. Njihova primanja toliko su niska da na plaću ionako ne plaćaju porez i jedini način da se njihovi mjesečni budžeti podebljaju je da im poslodavci podignu bruto plaće.

Obzirom da bi prijedlog reforme trebao donijeti rasterećenje poduzetnicima – kroz izmjene poreza na dohodak, poreza na dobit i PDV-a – u Hrvatskoj udruzi poslodavaca pitali smo je li moguće da se u određenim granama dogodi povećanje plaća, barem onih minimalnih.

No, tri dana nakon tog upita dobili smo jedino komentar glavnog ravnatelja HUP-a Davora Majetića na poreznu reformu u kojem se ističe da »HUP podržava cjelovitu poreznu reformu koja prema onome što smo imali prilike čuti treba donijeti porezno rasterećenje i građanima i tvrtkama te rezultirati jednostavnijim i transparentnijim poreznim sustavom«.

Olakšano poslovanje

Poslodavci očekuju i da će ta rasprava rezultirati daljnjim unaprjeđivanjem i poboljšanjima predloženog modela, te dodaju da treba uzeti u obzir i sve komentare i zabrinutosti koje će izraziti, primjerice, turistički sektor.

No, je li moguće povećanje najnižih plaća – iz HUP-a ne odgovaraju.

S druge strane, naši sugovornici iz Ministarstva financija ističu da bi predložena reforma, ako se na kraju prihvati u parlamentu, mogla rezultirati i povećanjem plaća, jer se poduzetnicima značajno olakšava poslovanje. Isto misli i ekonomski analitičar Željko Lovrinčević koji je sudjelovao u izradi prijedloga porezne reforme.

– Rasterećenjima u porezu na dohodak, dobit, pa i PDV, otvara se prostor za povećanje plaća. Promjene u porezu na dohodak smanjuju poslodavcima trošak rada. Uz to im promjene u PDV-u i porezu na dobit otvaraju mogućnost povećanja dobiti. Sada su na potezu poslodavci i sindikati da razgovaraju o podjeli te dobiti – kaže Lovričević. Dodaje i da je minimum o kojem se može razgovarati povećanje do neoporezivog dijela od 3.800 kuna.

Da je vrijeme da se razgovara o povećanju plaća, uvjeren je i predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

– Ako pitate naše poslodavce, oni će reći da nikada nije vrijeme za razgovor o povećanju plaća. Ali za to je odavno vrijeme, ne samo zbog najavljene porezne reforme koja poduzetnicima donosi rasterećenje, a onima s niskim plaćama ne donosi više prihode – kaže Sever.

Mijenjati ponašanje

Dodaje da se plaće trebaju povećati, ne pod cijenu da tvrtke propadnu, nego da se smanji dobit na koju bi prema prijedlogu Ministarstva financija trebali plaćati manji porez.

– Ako u Britaniji desna vlada shvaća da je vrijeme da se dosadašnje ponašanje mora mijenjati, onda ne razumijem zašto se u Hrvatskoj bježi od tog razgovora. Krizi koja nas je pogodila prethodila je na prvom mjestu moralna kriza koja se događa ljudima koji vode i gospodarstvo i politiku. To je onda dovelo do financijske krize koja je počela urušavati sve drugo – ističe Sever.

Zato je, upozorava on, politika ta koja mora stvoriti okružje da se razgovara o pravednijoj podjeli dobiti. Kao primjer ističe situaciju u financijskom sektoru u Hrvatskoj koji u krizi nije pretrpio gubitke, nego je ostvarivao dobit, ali to njihovi radnici nisu osjetili.

Izvor : Novi List


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost_1655)

  Zna se, za USA spremni. Mislim na društveno uređenje, koje Europska komisija nastoji na silu nametnit Uniji. Zna se...he he he

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9235)

  e..a.. kanada..i 600000 slobodni radni mista..ili ona nije u americi..ha..ha..ha..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2226)

  ako je radnicima loše ,a loše im je, neka izađu na ulice. di in je borbeni duh .

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6225)

  Živija Superhik !!!!

  Otimaj siromašnima i daj bogatima !!!!

  Ono šta je prije bila zafrkancija "Alan Fordu" sad je kruta zbilja.

  A , 'ko zna koji će se od stripova (ili bolje rečeno "crtanih romana") još ostvarit ????!!!????

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6232)

  Kako pušimo priče političara, i kako sexemo po onima koji se za nas idu borit, mi predobro živimo!!!
  Živija "duopol", derivata saveza komunista, i kesa partijskih sekretara, a vi st_ko, na tanku travu past!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6186)

  Neka, neka. Pa neka stoka sitnog zuba glasa za "naše". Harač, rajo, harač!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7122)

  Goste 2226, danas je sramota biti radnik. Tu je osnova problema o kojem govoriš.

  oko 4 godina prije
 • Gost_7122) (Gost_5161)

  dokle god se može zaradit šporkim poslima, neplačat porez, ne odgovarat za neurađeno ili krivo urađeno dotle se ne isplati radit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7122)

  Goste 5161, još kaži da su radnici krivi za stanje našoj južnoameričkoj ekonomiji da zaokružiš sliku.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2191)

  i jesu krivi. glasaju za one šta su in tvornice pokrali i darovali podobnima. ne bune se. svugdi u svitu radnici su na ulici kad in se zakida na plaći a našima se ne isplačuje plača i nema ih nigdi. krivo govorin ,. bili su izašli jugovinilovci njih 20 sa 2 uzdignuta prsta na cesti isprid jugovinila i to je sve. kad se jugoplastika rušila onda su škverani govorili da njih neče dirat i kontali su dobro da se ruši imat će mo di parkirat aute. i tako je išlo redom. nije se trzalo kad se počela država urušavat. jeli se sad netko buni šta mora bacat svoje proizvode a devize se troše na uvoz istih takvih.pišljivo jaje nismo u stanju proizvest. normalno kad kokošinjci smrde ,a mi smo zemlja za elitni turizam. nemoj reč da nek se ja bunim. ja san svoje odradija ,a i star san i bolestan da bi iša protestirat. mladi neka se bunu a ne da biže kukavički vanka i ostavljaju državu da in se drugi naseljavaju.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_111)

  "biže kukavički vanka i ostavljaju državu da in se drugi naseljavaju"
  Koja mladost? Oni koji ne vide preći ulicu, zabuljeni u najnoviji mobitel?
  Bit će sve gore i gore, nažalost. Ne vidim svijetlu točku.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9615)

  "kad se jugoplastika rušila onda su škverani govorili da njih neče dirat i kontali su dobro da se ruši imat će mo di parkirat aute. i tako je išlo redom. nije se trzalo kad se počela država urušavat. jeli se sad netko buni šta mora bacat svoje proizvode a devize se troše na uvoz istih takvih.pišljivo jaje nismo u stanju proizvest. "

  I bolje onda da nas koloniziraju. Žaj mi je samo šta će todorići, rajići i gavrilovići omastit i svoje brke, prije završnog čina primopredaje.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_111) (Gost_2191)

  Oni koji ne vide preći ulicu, zabuljeni u najnoviji mobitel?

  tako je, ali kad dignu glavu ostat će u čudu di su i kad su tu dospili.samo da ne krive druge za svoje stanje.

  oko 4 godina prije
 • živjeli (Gost_8149)

  dabogda prpušu prpali svi odreda

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8149)

  živ jeli

  oko 4 godina prije
 • gost 2191 (Gost_3194)

  Uvik treba biti neko drugi kriv.
  Dok ameri spremaju 3. svjetski rat, bitan je razvod Brangeline.
  Uvik je netko drugi kriv.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1115)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/s526x395/14900541_1228791307178151_4418222018694023330_n.jpg?oh=83f8d7c3c3645c9796773e2f45fd8142&oe=5894AAF6

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1115)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14907260_1227796583944290_6779563806976467098_n.png?oh=a769f5f6d0fcebcf01c493d8869003b4&oe=588ED5E7

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7134)

  E moj Tito, vidiš li šta su nam napravili/i rade od Hrvatske?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3679)

  Josip Ambroz je bija genijalac koji je više napravija za Hrvatsku nego svi prije i posli njega zajedno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1186)

  (Gost_3679)
  Josip Ambroz je bija genijalac koji je više napravija za Hrvatsku nego svi prije i posli njega zajedno.

  a ti si mi veliki heroj. kukavica bija i osta .nisi mu od straja napisa niti pravo ime.koliko ti znači ni to nisi u stanju. srami se.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3140)

  Odgovara: # 407612

  "(Gost_1186)
  a ti si mi veliki heroj. kukavica bija i osta .nisi mu od straja napisa niti pravo ime.koliko ti znači ni to nisi u stanju. srami se."
  To mu i je pravo ime i prezime. Nije riječ o bravaru nego o pravom intelektualcu, drugome Titu - Josipu Ambrozu.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij