hren
 

Slobodna Dalmacija objavila je tekst da bi se mogao uvesti ovaj namet

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić opovrgnuo je napise o uvođenju poreza na pse koji su se danas pojavili u medijima. “Kratko i jasno, ne”, rekao je ministar kada smo ga, u kratkom razgovoru za Telegram, pitali hoće li u prijedlogu Zakona o zaštiti životinja zaista biti polemična odredba.

Slobodna Dalmacija u današnjem tekstu navodi kako će ideja o oporezivanju oko 350 tisuća registriranih pasa možda biti uvrštena u prijedlog Zakona koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine. Svaki vlasnik registriranog psa tako bi morao platiti porez od stotinu eura godišnje za svoga ljubimca. “Na taj način bi država mogla zaraditi najmanje 35 milijuna eura ili 252 milijuna kuna”, piše Slobodna Dalmacija. Ministar tu mogućnost izričito opovrgava.

“Zakon o zaštiti životinja je u pripremi, on će ići u saborsku proceduru kad se za to ispune zakonski uvjeti. Već je bio u javnoj raspravi i, u tom razdoblju, neke udruge za zaštitu životinja predlagale su uvođenje takvog poreza. Ali mi to nismo uvrstili u prijedlog zakona. Kao prvo, mi nismo ni nadležni za”, objašnjava ministar Tolušić. Za ovaj porez, kao i za ostale, nadležno je Ministarstvo financija.

‘Bilo je takvih prijedloga, ali ih nismo uvrstili’

Konkretno, Slobodna piše kako “Porezna uprava još nema službenih saznanja o uvođenju poreza na pse, a Ministarstvo poljoprivrede još objedinjuje odgovore na dostavljene komentare nakon javne rasprave”, što ministar poloprivrede, dakle, demantira.

U tekstu koji je objavila Slobodna Dalmacija stoji i izjava voditeljice Odjela za zaštitu životinja Ministarstva poljoprivrede Branke Buković-Šošić. “Podržavamo prijedlog uvođenja tzv. poreza na pse, iako se to ne može propisati Zakonom o zaštiti životinja jer nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede nego Ministarstva financija. Smatramo da bi uvođenje takvog poreza dovelo do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse”, poručila je Buković-Šošić.

Ministar Tolušić u razgovoru za Telegram dodao je i kako ne vidi razlog zbog kojeg se priča o oporezivanju pasa uopće pojavila.

Izvor : Telegram.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_2238)

    Kad može porez na auto mlađe od 10 godina, duvan, alkohol, vikendice, brodove, zašto ne i na pase? Sve je to luksuz.

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij