hren
 

TROGIR je osvanuo oblijepljen osmrtnicama za gradsko komunalno poduzeće Dobrić kojem se idućeg tjedna sprema otvaranje stečaja zbog duga starog osam godina i teškog milijun kuna. Društvu je 2009. godine oduzeto poslovanje osnivanjem Trogir Holdinga, no posjeduje imovinu vrijednu preko 50 milijuna kuna.

"Tužnim srcem javljamo Vam da je dana 20. rujna u samoći i napušten od gradske vlasti nakon kratke i teške bolesti izazvane povećom imovinom koju je posjedovao, a koja je drugima zapela za oko preminuo naš dragi prijatelj i dobročinitelj Grada Trogira Dobrić d.o.o.1978 - 2016. Posljednji ispraćaj će se održati dana 4. 11. 2016. na Trgovačkom sudu u Splitu. Molimo građane da gradonačelnika Stipičića, dogradonačelnika Anđelića i Slade Šilovića te direktoricu Pavlov oproste od žalovanja", u potpisu stoje "ožalošćeni građani grada Trogira".

Predizborna kampanja u Trogiru je očito počela, i to na krajnje dramatičan način. Prozvana je HDZ-ova ekipa koja vodi grad nakon SDP-ovca Damira Rilje. 

Gradska firma bez zaposlenih, u blokadi od rujna 2009. godine

Dobrić je u blokadi od rujna 2009. godine i nema zaposlenih. Direktorica Patricija Parlov iz kaže kako u slučaju otvaranja stečaja postoji opasnost da se vjerovnici namire od gradske imovine. Osmrtnicu ne bih komentirala. Smatra da se radi o preozbiljnim stvarima da bi se prezentirali u takvoj formi. Svjesna je da je društvo odavno ispunilo uvjete za stečaj jer je u blokadi duže od pet godina.

"Čitavo vrijeme traju pregovori sa bankarima i vjerovnicima da se spasi imovina", kaže Pavlov.

Direktorica čeka nalaz revizije, Dobrićem će se pozabaviti DORH?

S obzirom da društvo nema poslovnu djelatnost, zanimalo nas je čime se bavi direktorica.

"Nekoga u društvu ipak treba biti. Vodi se dosta sporova, ja za svoj rad ne primam naknadu, a društvo nema zaposlenih. Uvjeti za stečaj bili su ostvareni u studenom 2009. godine nakon dva mjeseca blokade, kada je grad vodio SDP. Dobriću je oduzeta imovina, a ostavljeni dugovi", kazala nam je Pavlov, koja smatra da je ovom operacijom društvu pred stečajem nanijeta višemilijunska šteta te da bi se slučajem trebao pozabaviti DORH, i to čim se obavi nezavisna revizija koja bi trebala otkriti što se zapravo događalo i zbog čega je Dobrić doveden u ovakvu situaciju.

SDP: Ovo je katastrofa, Trogir će bankrotirati ako Dobrić ode u stečaj

Rilje se povukao, SDP u Trogiru danas predvodi Ante Bilić.

"HDZ-ova vlast sustavno ignorira ovaj problem Višegodišnja nebriga dolazi na naplatu. Vjerovnici se uporno ignoriraju pa će Grad osim duga platiti i visoke kamate ili ostati bez vrijedne imovine. Ovdje su zbog šnicle ubija krava. Upozoravali smo, ali ništa nije poduzeto. Radi se o najvrjednijoj gradskoj imovini koja ne smije biti izgubljena. Pokretanjem stečaja Trogir Holding i Grad Trogir postaju podstanari u Domu Mosor jer će zgrada prijeći u vlasništvo banke. Izgubit ćemo i stanicu za tehnički pregled, skladišta u Planom. Pozivamo gradonačelnika da prestane biti fikus i uhvati se sa stvarnim problemima Trogira", kaže Bilić. 

Pozdravio je građanski otpor sa osmrtnicom. Nada se da će odgovorne natjerati da se trgnu.

"Jedini zaključak koji se nameće jest da se ovo sve događa zbog teškog nemara ili još gore, a u što ne želimo vjerovati, da gradska vlast ovo namjerno radi kako bi netko jeftino došao do vrijedne imovine. Ovo je katastrofa za Trogir, stečaj Dobrića jednako je bankrotu Grada Trogira. Drago nam je što je naše djelovanje potaknulo građanski otpor", kazao nam je Bilić.

U petak dan odluke za Trogir

Stečaj je inače zatražilo društvo Brkan - Plano 20. rujna. Ročište na kojem će se donijeti odluka održat će se u petak. Privremeni stečajni upravitelj je Marko Lonac iz Dubrovnika. Dobio je zadatak da ispita je li dužnik prezadužen i kakvi su izgledi nastavka poslovanja, a popisat će i imovinu dužnika i njezinu vrijednost. Procijenit će hoće li dostajati za namirenje dugova.

Direktorica Parlov mora dostaviti izvješće o financijsko-gospodarskom stanju Dobrića, popis imovine i obveze. FINA, pak sudu treba dostavi potvrdu ima li Dobrić evidentirane neizvršene obveze u razdoblju dužem od 60 dana. 

Brkan ima pravomoćnu i ovršnu presudu iz 2008. godine i to zapravo predstavlja razlog za pokretanje stečaja.

Bilić je naveo da je blokada teška 17 milijuna kuna, dok je Pavlov upozorila na problem nastao 2012. godine u doba SDP-ove vlasti kada je PBZ zbog neizvršavanja obaveza otkazao kredit i od tada obračunavaju kamate na neplaćenu glavnicu veću od osam milijuna kuna.

Pokušali smo danas doći do gradonačelnika Ante Stipčića, kako bi nam komentirao posljednja zbivanja u gradu kojeg vodi, no nažalost nije bio dostupan.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara