hren
 

Premijer Andrej Plenković, govoreći o mjerama koje se na razini EU poduzimaju za zaštitu vanjskih granica i za sprečavanje masivne ilegalne migracije, rekao je da se slaže s da je najbolje problem rješavati na izvoru.

Što u EU misle kada to kažu?

Prije svega se misli na učinkovitu vanjsku politiku kojom će se smirivati napetosti u državama iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica i sklapati sporazumi sa što više država o readmisiji onih koji nemaju uvjete za azil. Ali misli se i na sporazume s afričkim državama o povratku imigranata iz trećih država koje s njihova teritorija ulaze u EU, a da zauzvrat EU pomaže i novčano. Dakle, ideja je da se s državama poput Libije i nekih drugih sklope ugovori slični onima s Turskom. To bi smanjilo broj ilegalnih prelazaka i obeshrabrilo one koji žele krenuti na taj put.

Je li sporazum s Turskom dao rezultate?

Gledajući brojke, jest.  EU kaže da je ove godine zapadnobalkanskom rutom, koju nazivaju i istočnomediteranskom ušlo 98 posto manje izbjeglica nego lani. Postoje mnogi upitnici o sporazumu. Mnoge nevladine udruge ga smatraju ilegalnim, a Turska prijeti da će prestati ispunjavati obveze ako im EU ne ukine vize.

Je li došlo do otvaranja novih ruta zbog zatvaranja zapadnobalkanske?

Iako ne dolaze sve izbjeglice iz istih područja, problem ilegalnih ulazaka u EU i dalje je velik, ali se sa zapadnog Balkana i srednje Europe preselio u Italiju. To je dovelo do toga da Italija upozori EU da bude stroža prema državama koje ne žele dijeliti teret.

Je li Hrvatska potencijalno na udaru velikog vala ilegalnih migranata?

Iako smo ulazna točka u EU na ovom području, samo je jedna od zemalja na toj trasi. Zasad nema naznaka da bi se problem mogao pojaviti u onim razmjerima kako je to bilo prije godinu dana, ali sve se može promijeniti ako se promijeni ponašanje Turske.

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_2117)

  A je li se itko od europskih političara upitao šta je izazvalo migracijsko-izbjeglički val?
  Čija politika razaranja suverenih država??
  Tko je podržavao tu politiku???
  Evo genijalac koji uspije odgovorit na ova pitanja, neka se zamisli nad budućnošću Europe s jeftinom radnom snagom...razbijenih suverenih država...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6259)

  Izjava iz naslova je slična onoj kako je uzročnik side penis, a ne virus.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1154)

  Bravo, goste 6259. Ipak nismo svi ovce, kakvima nas smatraju.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij