hren
 

IZRAČUNALI SMO
Čekaju li građane u Novoj godini manji ili veći računi za struju? Hoće li niži PDV na isporuku struje iduće godine barem umanjiti najavljeno poskupljenje?

Sa stručnjacima smo izračunali hoće li prevladati - niži PDV ili veća naknada za obnovljive izvore energije.

Računica je izrađena na primjeru kućanstva koje na godinu potroši 3000 kilovatsati struje.

Ako bi primjerice PDV ostao isti, 25 posto, a porasla bi samo naknada za obnovljive izvore energije i to na 12 lipa, to bi značilo450 kuna veće račune na godinu.

S druge strane, kada se smanji PDV na 13 posto, te uz povećanu naknadu od 12 lipa - opet stižu veći računi od dosadašnjih - za 60-ak kuna na godinu.

Računi će ipak rasti

Kada se sve zbroji i oduzme čini se kako će građanima računi od nove godine ipak rasti, i upravo zato će trebati itekeko pripaziti na svoju potrošnju.

„Sve, osim kuhanja , imamo na struju. Dakle zimske rate su 800-njak rate, ljetne oko 500, 600. A nekad znaju biti i do tisuću, moram napomenuti da se i grijemo na struju“, kaže Ksenija Mezget Joka iz Pule.

Opskrbljivači traže postupno povećanje naknade

Opskrbljivači i Hrvatska udruga poslodavaca Vladi predlažupostupno povećanje naknade - umjesto 12 na 6 lipa. Odgovor još nisu dobili. Kažu da do danas nisu dobili ni vladinu odluku da moraju povećati naknade.

"Ovako povećanje kako se predlaže značilo bi za vleiki dio naših poslodvaca imaju veliku potršnju značilo bi značajno povećanje troškova struje i do 20-ak posto“, kazao je Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara