hren
 

TOTALNI VODIČ ZA IZNAJMLJIVAČE POČETNIKE
Na hrvatskom je tržištu ove godine registrirano rekordnih 74 tisuće privatnih iznajmljivača i njihov broj i dalje raste. S rastom interesa turista za Hrvatsku svi koji imaju bilo kakvu nekretninu na obali sve se više odlučuju krenuti u biznis iznajmljivanja, a turistički se budi i kontinentalna Hrvatska. Budući da iznajmljivačima početnicima često nedostaju kvalitetne informacije što sve trebaju odraditi da bi počeli poslovati, na jednome mjestu donosimo 10 obveznih koraka za pokretanje biznisa.

10 OBVEZNIH KORAKA ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE POČETNIKE

1.    DOZVOLE Nakon što je uredio sobe za iznajmljivanje, apartmane ili kuću za odmor, privatni iznajmljivač prvo se mora registrirati odnosno dobiti rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Zahtjev se podnosi u županijskom uredu državne uprave. Potrebni su dokumenti: preslika osobne iskaznice, dokaz o vlasništvu, dokaz da se građevina može koristiti i izjava o zajedničkom kućanstvu. Obvezno je i kategorizirati objekt. Zahtjev se također podnosi u županijskom uredu državne uprave i točno je propisana minimalna kvadratura i oprema koju treba imati soba ili apartman za određeni broj zvjezdica.

2.    OZNAČIVANJE OBJEKTA Na ulazu ili u neposrednoj blizini ulaza u objekt treba istaknuti standardiziranu plavu ploču (natpis koji označuje vrstu i kategoriju objekta).

3.    CJENIK U objektu za iznajmljivanje obveza je iznajmljivača istaknuti kategoriju objekta koja se može postaviti na vrata unutar objekta, na zid ili slično. Treba izvjesiti cjenik koji sastavljaju sami iznajmljivači. Cjenik mora sadržavati vrstu smještaja, podatke o iznajmljivaču, cijenu usluge po terminima u kunama i iznos boravišne pristojbe (ako je uključena u cijenu treba to istaknuti). Za iznajmljivače koji su u sustavu PDV-a preporučeno je istaknuti cijene s uključenim PDV-om i to svakako istaknuti. Cjenik mora potpisati vlasnik.

4.    PRAVILA PONAŠANJA Iznajmljivači su obavezni utvrditi kućni red i istaknuti ga u svim sobama i apartmanima. U objektu za iznajmljivanje obvezno se mora nalaziti i kutija prve pomoći.

5.    ISPRAVAN RAČUN Obveza je ispostaviti gostu račun za naplaćeni smještaj, bez obzira na to plaća li gost uslugu u gotovini ili preko računa. Račun obvezno mora imati sve elemente: mjesto i datum izdavanja, broj računa, podatke o iznajmljivaču, vrstu i količinu usluga te ukupan iznos. Ako je iznajmljivač u sustavu PDV-a, porez mora biti iskazan na računu. Iznajmljivači koji boravišnu pristojbu plaćaju paušalno na računu moraju istaknuti da je boravišna pristojba uključena u cijenu.

6.    UREDNA DOKUMENTACIJA Sve izdane račune treba upisivati u knjigu evidencije prometa. Također treba voditi i knjigu gostiju, popis svih gostiju koji se čuva najmanje dvije godine.

7.    E-VISITOR U roku od 24 sata od dolaska gostiju treba ih prijaviti u online informacijski sustav e-Visitor. U istom je sustavu obvezno i odjaviti goste u roku od 24 sata.

8.    ČLANARINA U TZ-u Obvezna je uplata boravišne pristojbe i članarine lokalnoj turističkoj zajednici. Moguće je uplaćivati paušalni iznos boravišne pristojbe. Iznajmljivači imaju i porezne obveze. U nadležnoj poreznoj upravi mogu dobiti sve informacije o poreznim obvezama ovisno o tome plaćaju li porez paušalno ili ne. Ako iznajmljivač ostvaruje ukupan godišnji prihod veći od 230 tisuća kuna, ulazi u sustav PDV-a.

9.    DODATNO Gostu se mora omogućiti pisani prigovor, primjerice u knjizi žalbe. Gost uz prigovor mora ostaviti kućnu adresu ili adresu e-pošte na koju mu domaćin mora odgovoriti u roku od 15 dana. Iznajmljivač mora sačuvati kopiju očitovanja.

10.  OSIGURAJTE SE Iznajmljivači nemaju zakonsku obavezu uplate osiguranja, ali preporučuje im se da to učine jer će gostu ostaviti dojam profesionalnosti i dobroga domaćina. U Croatia osiguranju nude specijaliziranu policu Turist Plus. Policom su osigurane privatne stvari vlasnika apartmana koje služe za uređivanje poput namještaja, kućanskih uređaja, ukrasnih predmeta i druge opreme, zatim stvari gostiju koje služe za osobnu upotrebu i potrošnju kao što su dokumenti i stvari posebne vrijednosti poput novca i nakita. Polica uključuje i odgovornost prema trećim osobama u svojstvu najmodavca. Stvari gostiju i oprema apartmana osigurani su od rizika kao što su požar, udara groma ili eksplozija, oluja, tuča, poplava i bujica, klizanja tla i odrona zemljišta te nepredvidivih situacija kao što su izlijevanje vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, provalne krađe i razbojstva.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_9223)

  komunizam bia..komunizam osta..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6282)

  bija bi ti sritan da ti je komunizam koji uostalom nikad nije ovde ni bija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8757)

  Ne ovdi je bila demokracija. Imaš izbore i jednu stranku. KPJ. Izlaznost 99 posto, KPJ pobjedila sa 100 posto. Balonja, K u KPJ je komunistička. I naravno balononj da ovdi nikad nije bilo komunizma. Pišat pa leć

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9187)

  hrvatska ima previse uhljeba i neznalica diplomasa..gornji clanak je ..tipican primjerak..za novohrvatska komunisticka..bananakapitalisticka..reklamna glasila..ej..ja MORAM..ako cu..poslovati..i ZIVITI..pa dati..ovom ..onom..mrs..stoko nepismena..i uhljebnicka..eto zasto je komunizam bia i osta.. ;)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara