hren
 

SKOK PDV-A
Prijedlog povećanja stope PDV-a sa 13 na 25 posto na ugostiteljske usluge neugodno je iznenadio ugostitelje, jer im izravno ugrožava opstanak i poslovanje te očekuju od ministra turizma objašnjenje zašto je do toga došlo, izjavio je u četvrtak za Hinu predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak na Danima hrvatskog turizma (DHT) u Bolu na Braču.

Ministar financija Zdravko Marić je, predstavljajući u četvrtak detalje predložene porezne reforme, uz ostalo izvijestio kako se kod PDV-a predlaže smanjenje opće stope s 25 na 24 posto, a snižena na 12 posto od početka 2018. godine. Od iduće godine, pak, s 25 na 13 snizio bi se PDV za poljoprivredni repromaterijal, isporuku električne energije, dječje sjedalice, određene isporuke u pogrebnim uslugama, a s 13 na 25 posto povisio bi se PDV na usluge u ugostiteljstvu i šećer, dok bi s 5 na 13 porastao PDV na kino ulaznice.

"Mi ne možemo vjerovati da se to događa, ali činjenica je da je to sada situacija koja je već skoro gotova i pripremljena za raspravu. Žao nam je zbog toga jer smo puno radili da spasimo ugostiteljski sektor koji u prvom redu uslužuje hranu i tu se radi o restoraterima, ali i slastičarima i drugima koji služe hranu, a ti su objekti već u problemima", istaknuo je Šepak.

Zbog toga bi, kako kaže, pitao ministra turizma kako je moguće da se to događa i da do struke dolazi u zadnji čas, bez rasprave i prijedloga, kao već gotova stvar.

"Ipak se nadamo da ćemo još imati prilike očitovati se i doći do nekih izmjena", poručio je Šepak kojega su, kao i mnoge druge na DHT-u najave poreznih izmjena za ugostiteljstvo neugodno iznenadile.

Općenito, ta je vijest na DHT-u prilično odjeknula, a kako se ministar turizma Gari Cappelli očekuje u Bolu tek u večernjim satima uoči dodjele godišnjih turističkih nagrada, očekuju njegovo objašnjenje.

Mnogi kažu, pa i neki iz Ministarstva turizma, hotelijeri i drugi, da o povećanju PDV-a nisu ništa čuli ni znali.

Neki kažu kako vjeruju da će se to na neki način kompenzirati, s obzirom da je dizanje PDV-a na ugostiteljske usluge dio cjelovite porezne reforme, no ugostitelje, kako kažu, sada nimalo ne vesele najave da će od 2018. stopa PDV-a generalno pasti s 25 na 24 posto, a međustope od 13 na 12 posto (takva stopa je bila i za smještaj i za ugostiteljstvo-hrana i piće, ali bez alkohola koji ima stopu od 25 posto).

"Koga najave za PDV za 2018. mogu veseliti kada to neće potaknuti potrošnju ni povećati konkurentnost ugostiteljstva, pa i turizma i ne idu za spašavanjem oko 30 tisuća ugostiteljskih jedinica koje uslužuju hranu, nego upravo suprotno", ocijenio je Šepak.

Pita se i gdje je nestala politika Ministarstva turizma i Vlade da se podupre potrošnja, sačuvaju restorateri i da budemo konkurentniji na turističkom tržištu u okruženju, jer ovo, kako kaže, ne vodi u ništa dobro.

Negira i da su ugostiteljski objekti uz niži PDV i povećavali cijene zadnjih par godina, naglašavajući da su mnogi ugostitelji, njih oko 80 posto, cijene držali jednakima, a neki ih i smanjivali, unatoč porastu drugih cijena, od energenata na dalje.

"Ugostitelji nisu samo kafići i barovi koji toče pića, mada se to često tako percipira. Imamo dosta restorana, slastičarnica i drugih koji nude hranu, te svi mi od Ministarstva turizma očekujemo da porezne izmjene zaustavi i da stvari ostanu bar ovakve kakve su bile do sada", naglasio je Šepak.

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • (Gost_1167)

  "'Ne možemo vjerovati da se to događa, naš opstanak je ugrožen!'"

  je li? A od čega ste živili prije nego van je Slavko Linić spustija PDV na 10%? Od lupeščine i falših računa?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6116)

  da i vi ne bi poticaje, a?

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij