hren
 

Butković je kazao kako je Vlada protiv monetizacije. Vožnju autocestama u budućnosti bi regulirao modelom po kojem bi svaki vozač ceste plaćao po kilometraži koju prođe

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u emisiji Otvoreno je kazao kako je Vlada protiv monetizacije i prodaje autocesta. Skup inicijative "Ne damo naše autoceste" nazvao je podsjetnikom, a ne prosvjedom. Istaknuo je kako ovu Vladu ne treba na to ni podsjećati jero prodaji autocesta nikad nisu ni razmišljali. Vožnju autocestama u budućnosti ministar bi regulirao GPS-om, odnosno modelom po koji bisvaki vozač ceste plaćao po kilometraži koju prođe, no dotad ne isključuje uvođenje vinjete.

Što se sigurnosti tiče, Butković je kazao kako je vrijeme da za konkretne mjere i zato će unutar Ministarstva ustrojiti Zavod za sigurnost.

- Činjenica da je to kod nas strukturirano da je za sigurnost nadležan MUP, a ne ministarstvo prometa, a mi bi trebali u tom djelu zakonodavno i edukativno djelovati s MUP-om - rekao je. 

Butković:  Ceste nisu nesigurne, problem je brzina

Ministar Butković ne smatra da su ceste nesigurne, štoviše, u više je navrata istaknuo kako su svenajkritičnije točke sanirane, no ipak se na njima i dalje događaju nesreće. 

- Hrvatske ceste već 15 godina su snimila sva opasna mjesta i većina ih je sanirana. Većina je cesta obnovljena, a opet se događaju nesreće. Brzina je u većini slučajeva glavni uzrok nesreća i zato treba educirati građane. Moramo djelovati eukacijski na naše građane i oko reduciranja brzine i oko rješavanja tog problema. Implementirati ćemo jedan sustav u sve zemlje u okruženju. Tako će vozač kada uđe u Sloveniju znati gdje su gužve i nesreće u Hrvatskoj - kazao je.

Stanić: Vinjete nisu dobro rješenje

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je kako sindikati ne mogu odlučivati o vinjetama. Ipak, misli da su onenepravedne i da nisu dobro rješenje.

- Nitko nema pravo naplaćivati građanu stvari koje im nije omogućio. Preporuke EU ide pravednom naplati cestarine - rekao je. 

Zato i Stanićpreporuča naplatu po prijeđenom kilometru, odnosno uvođenju GPS uređaja u automobile. 

- GPS je izvediv. Slovenija ide na neko prijelazno rješenje. Teška motorna vozila će imati neki novi uređaj, to je budućnost jer putem kretanja vozila će biti naplaćivanje - rekao je.

Izvor : 24sata


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_1140)

    Evo van jedino javno dostupno racionalno obrazloženje (02:38):

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara