hren
 

Na odabiru ministra kulture pokazat će se kakvu će političku liniju slijediti Andrej Plenković, te je li se u stanju oduprijeti pritiscima desnice koja ne želi vidjeti Ninu Obuljen na toj poziciji

Prvi put u povijesti višestranačja u nas, najljuća se borba vodi za fotelju - ministra kulture!

Na tom će se odabiru pokazati kakvu će političku liniju slijediti Andrej Plenković te je li u stanju oduprijeti se pritiscima desnice, koja ne želi vidjeti Ninu Obuljen na toj poziciji. Kao kompromisna rješenja spominju se Jasen Mesić, Anja Šovagović i “Osoba X”, čiji identitet nitko ne zna. Jedan je bitan ustupak Plenković već učinio - Davor Božinović, na kojeg je stranačka desnica žestoko “tiltala”, neće biti ministar nego šef kabineta. Milanoviću je tu funkciju držao omladinac Tomislav Saucha, što znači da je pozicija zvučna, ali lišena političke težine.

Davor Ivo Stier bit će ministar vanjskih poslova, a unutarnje će voditi Vlaho Orepić. To za kadrove bliske Milijanu Brkiću i dijelu HDZ-ove desnice nije osobito radosna vijest. Ministar financija već je dugo poznat. To je Zdravko Marić, marljivi, stručni, ozbiljni financijaš koji je već u kratkome mandatu Oreškovićeve vlade postigao nekoliko zapaženih uspjeha, prije svega fantastično smanjenje deficita, no uspio je ostvariti i ambiciozni plan povećanja proračunskih prihoda. Ministri iz Mostove kvote ostaju uglavnom isti kao i u Timovu timu, s tim da u novom kabinetu nećemo gledati Dubravku Alibegović Jurlinu.

Velike su nepoznanice u resoru turizma, gdje se, izgleda, na Bandićevu inicijativu, kao izgledna kandidatkinja pojavila Martina Bienenfeld, a za resor zdravstva bore se Milan Kujundžić i Dijana Zadravec. Neka će imena predstavljati iznenađenje.     

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministarstvo uprave -  Ivan Kovačić. Omiški liječnik, lijevo krilo Mosta, trebao bi biti potpredsjednik Vlade i ministar uprave. HDZ-u je svojedobno poručio: “Ko vas j....”     

Ministarstvo obrane - Damir Krstičević. Dugo se spremao za ministra obrane, no Karamarko ga nije imenovao. Među prvima je podržao Plenkovića, pa je sigurno ime.     

Ministarstvo gospodarstva - Tomislav Ćorić. Mlad, obrazovan i stručan, Ćorić kotira kao favorit za važnu funkciju ministra gospodarstva, koju je ranije obnašao Tomislav Panenić iz Mosta.     

Ministarstvo financija - Zdravko Marić. Premda je Andrej Plenković više puta rekao da su sve pozicije otvorene, bilo bi čudo da Zdravko Marić ne ostane ministar.     

Ministarstvo zdravstva - Dijana Zadravec, radiologinja iz Međimurja kandidatkinja je za ministricu, no Milan Kujundžić zadovoljio bi aspiracije HDZ-ove desne struje.     

Ministarstvo rada i mirovina Goran Marić, bivši nogometni sudac teško će dobiti resor gospodarstva, a za financije nema nikakve šanse, pa bi mogao dobiti ovaj težak i neprivlačan resor.     

Ministarstvo pravosuđaAnte Šprlje. Mostov ministar iz prošle vlade, bez većeg radnog iskustva (nekoliko godina bio je sudac) bit će opet ministar pravosuđa. Čeka ga težak posao.     

Okoliš i energetika -  Slaven Dobrović, Mostov ministar dobit će još više nadležnosti nego u prošlome mandatu. Bez njegova odobrenja ni jedan veliki, a ni manji, projekt neće proći...     

Ministarstvo branitelja Tomo Medved. Čudo je da je vrlo desni Tomo Medved bio prihvatljiv čak i Zoranu Milanoviću, koji ga je htio ostaviti. Alternativa je Zvonko Milas.     

Ministarstvo turizma Martina Bienenfeld, zagrebačka “ministrica turizma” pojavila se u HDZ-u neočekivano, ali ima velike šanse. No ni Gari Capelli i Anton Kliman nisu otpisani.     

Ministarstvo vanjskih poslovaDavor Ivo Stier, otac HDZ-ove nove paradigme, koja podrazumijeva “inkluzivnost”, prevladavanje tuđmanizma i novi HDZ, ide na Zrinjevac.     

Ministarstvo poljoprivrede Davor Adžić. Favorit za poziciju ministra donedavno je bio Tugomir Majdak, ali se sad spominje i Davor Adžić, do jučer nepoznati vlasnik farme krava.     

Unutarnji poslovi - Vlaho Orepić, čvrsti ministar policije, koji se junački tukao s Tomislavom Karamarkom, postao je zvijezda Mosta. Ostaje mu resor unutarnjih poslova.     

Graditeljstvo i prostor - Lovro Kuščević. On je jedini čije se ime spominjalo, ali neće biti veliko iznenađenje ako ga Andrej Plenković zamijeni. U mandatu se nije baš istaknuo.     

Ministarstvo kulture - Nina Obuljen, iako ima veliko iskustvo u ministarstvu i HAVC-u, postala je predmet žestokih napada desnice. Alternativna rješenja su Anja Šovagović, Jasen Mesić i Andro Krstulović Opara. Imena ima još..     

Obitelj, socijala, mladi, demografija - Ministarstvu koje su dosad vodile dvije žene, Milanka Opačić i Bernardica Juretić, na čelo bi mogao doći Stjepan Šterc. On je stručnjak koji poznaje problematiku. Spominje se i ime Nade Murganić.     

Obrazovanje i znanost - Damir Jelić. Važan resor koji pokriva obrazovanje, znanost i sport navodno bi trebao ići Jeliću, no tu je i Radovan Fuchs.     

Regionalni razvoj i EU fondovi - Tomislav Tolušić. Ministar je avansno sam sebi postavio nekoliko spomen ploča u županiji, a sad bi u ministarskoj fotelji trebao pokazati da ih doista zaslužuje.     

More, promet i infrastruktura - Oleg Butković. Ministar iz Novog Vinodolskog mogao bi zadržati poziciju. Alternativno, na toj poziciji spominju i Danijela Miletu, dogradonačelnika Šibenika.   

Izvor : 24sata


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_3734)

    Plenković je briselski dečko. Sad ćemo izravno dobivati direktive iz vanka.

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara