hren
 

Šef HDZ okupit će savjetnički tim na čijem će čelu biti Šeks

Iako se Andrej Plenković voli predstavljati kao moderni konzervativac, šef HDZ-a okupio je oko sebe prilično neobičan savjetnički tim, kao da traži najspremnije ljude za novu konzervativnu revoluciju.

Čim je postao predsjednik HDZ-a svi su znali da to znači i ponovni povratak u politiku Plenkovićevog dugogodišnjeg mentora Vladimira Šeksa, kojeg je stranka u vrijeme Tomislava Karamarka marginalizirala.

Šeks na čelu Savjetodavnog vijeća HDZ-a

Kako ipak neće ući u predsjedništvo stranke, zbog Šeksa je Plenković oživio Savjetodavno vijeće HDZ-a. Članove tog vijeća ovog će tjedna potvrditi Središnji odbor. Pročelnik Vijeća bit će Šeks, a mi smo među 19 savjetnika izvukli najzanimljivije.

HDZ-ove veterane predvode dva bivša premijera Nikica Valentić i Franjo Gregurić, vječni dvojac tzv. tehnomenadžerske struje koji su svojevremeno snažno propagirali i Karamarka. Uz Tuđmanove premijere, tu je i nekoliko bivših ministara kao što su Borislav Škegro, Ljerka Mintas, Branko Salaj.

Tuđmanova ministrica Ljilja Vokić

Savjetovat će ga i poznati katolički intelektualac, Neven Šimac, član Komisije Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije i Zmaj od Istre –Nevio Šetić ,veliki meštar Družbe Braća hrvatskog Zmaja.

Plenkovićeva savjetnica bit će i Ljilja Vokić, Tuđmanova ministrica obrazovanja, koja je u posljednje vrijeme imala zapaženi istup protiv prosvjeda zbog ukidanja Kurikularne reforme i micanja njezinog voditelja Borisa Jokića. Poznata je po izjavi da se obrazovnom reformom uništava hrvatska nacionalna kultura i baština. Gospođa Vokić zagovornica je ideje da bi studentima trebalo nametnuti obavezu da u Hrvatskoj odrade onoliko godina koliko su besplatno studirali.

Previše Jugoslavije u kurikularnoj reformi

Još jedan njegov savjetnik, povjesničar Ante Nazor inače ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra, bio je oštar kritičar obrazovne reforme oko predmeta povijest. Izjavljivao je da je kurikularna reforma više jugoslavenska nego hrvatska, te da se premalo uči nacionalna povijest i ona BiH. Umjesto termina “Drugi svjetski rat u Jugoslaviji ” isticao je kao primjereniji “Hrvatska u Drugom svjetskom ratu”. Nakon svih tih primjedbi bivši HDZ-ov ministar Šustar zaključio je da ga previše toga smeta pa ga je imenovao savjetnikom za povijest Domovinskog rata i radu na kurikulum.

Promjene u obrazovanju priželjkuje i Plenkovićev savjetnik Stjepan Šterc. No ideje ovog demografa su znatno radikalnije, zagovornik je lustracije u znanosti i obrazovanju. Zalaže se za smanjivanje broja abortusa uvođenjem profesionalnog statusa za majke, kaže da nam kao uzor oko toga treba biti Crna Gora. Nakon afere Crnoja spominjao se i kao mogući ministar branitelja, nominirala ga je udruga udovica branitelja.

Izvor : Telegram.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_1095)

    šta ovi hoće da izbrišu sve šta je bilo. to je isto ka kad se momak oženi curon zabrani curi da spominje svoje djevojačko prezime i cilu familiju. samo šta ne naredi da ju je njegova mater rodila.

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara